Facebook
bitcoin » Column John van Meer (De Bitcoin Consultant): Wat hebben een bankrun, gele hesjes en bitcoin gemeen?

Column John van Meer (De Bitcoin Consultant): Wat hebben een bankrun, gele hesjes en bitcoin gemeen?

Column John van Meer – Iedereen heeft ze al wel gezien op het nieuws en in Nederland is de beweging ook gestart: de gele hesjes. Het begon met protesten tegen verhoogde brandstofprijzen en het gaat nu verder. Maar wat heeft dit met cryptocurrencies te maken vraag je je af?

Bankrun in Frankrijk

De gele hesjes in Frankrijk zijn boos om een heleboel dingen, waaronder het “printen” van geld door de overheid waardoor de waarde van hun geld afneemt. Eén van de laatste ideeën van de gele hesjes is om een bankrun te doen. Dat zou dinsdag deze week starten. Banken kunnen enorme problemen krijgen zodra er een stormloop op de tegoeden kan komen. Ze kunnen maar ongeveer aan een kwart van de opnames voldoen, omdat ze niet genoeg fysiek geld hebben.

“Koop bitcoin!”

Dit idee heeft natuurlijk gezorgd voor misleidende titels zoals “Buy Bitcoin! French yellow vests start bank run”. Op Reddit werd het bijbehorende topic zelfs ‘trending’. Nu noem ik de titel voor het artikel misleidend, omdat men niet perse in bitcoin gaat investeren als ze hun geld van hun rekening halen. Ook al is natuurlijk wel mooi!

Geen stijging bitcoin kopers

Ik denk niet dat een bankstormloop in Frankrijk snel gaat zorgen voor een toename in bitcoin investeerders en gebruikers. Veel van de protestanten zijn tussen de 40 en 50 jaar oud. Ik weet niet hoe het met jullie lezers zit, maar ik ken niet heel veel mensen van die leeftijd die bitcoins in bezit hebben of er in willen investeren. Voornamelijk omdat ze het niet kennen of kunnen (al help ik ze daar natuurlijk graag mee!). Ze zullen het gepinde geld eerder fysiek in een oude sok stoppen of in edelmetalen zoals goud.

Bitcoin en vrijheid

Daarnaast kunnen banken opnames weigeren als de bedragen groter zijn dan “nodig is voor basis levensonderhoud”. Dat is ten eerste heel erg vaag en ten tweede kan een bank besluiten om te tegoeden te bevriezen. Dit is dan natuurlijk wel weer een actie waardoor men de waarde van Bitcoin in kan zien: het is van jou en niemand kan je beperken in het gebruik ervan. Al weet ik niet of het verstandig is om opnames te blokkeren, dit gaat nog meer olie op het vuur gooien. De pijn zit namelijk diep waardoor elk (gewelddadig) middel wordt aangegrepen.

Een begin voor het Westen

Het is wel interessant om te zien hoe dit verder gaat verlopen. In Venezuela en omringende landen heeft de crisis het gebruik van cryptocurrencies doen stijgen. In het Westen hebben we niet van dat soort crisissen, maar wellicht gaat er in Frankrijk iets starten waardoor het crypto-virus zich ook hier zal verspreiden.

PS: Ik besta sinds gisteren één jaar, hoezee! En wie jarig is trakteert. Check deze link als je wil weten hoe je een Ledger Nano kunt winnen!

Mijn top 3 voor 2019

  1. Bitcoin blijft favoriet
  2. De Ethereum ontwikkelingen blijf ik op de voet volgen
  3. SingularityNEt vind ik een mooi project dat kunstmatige intelligentie combineert met blockchaintechnologie.

Disclaimer: wij benadrukken dat wij geen advies geven en dat deze informatie ter educatieve doeleinden heeft. Handel in cryptomunten geschiedt op eigen risico.

Eerdere columns van John van Meer:

Over de Bitcoin Consultant

De Bitcoin Consultant, John van Meer, is al geruime tijd bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars en seminars. Tevens is hij hét aanspreekpunt voor investeerders om alle ins en outs te weten te komen over crypto, zoals investeren in Altcoins, ICOs en succesvol (day)traden. Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met anderen aan een DAO en BlockDAM token.

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

BM Nieuwsupdate: Bitcoin Maximalisten kopen ERC20-token, Satoshi en meer

Redactie

Bitcoin op $10.125, Chinese BTC miners verliezen hardware door heftige regenval

Robin Heester

Bitcoin handelsvolume bij OTC-desk Kraken sterk gegroeid

Wessel Simons

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder