bitcoin ethereum politie

Update – Crypto influencers klagen nog steeds over verwijderen Youtube video’s

Update – Youtube blijft video’s verwijderen van crypto influencers op het sociale medium, zo meldt Decrypt. Dit terwijl de Google-dochter eind vorig jaar haar ‘algoritme fout’ heeft toegegeven en beterschap heeft beloofd.

Het gaat om twee nieuwe klachten, waaronder That Martini Guy en Davincij15.

Ook cryptovlogger Davincij15 laat op 15 januari weten dat een livestream is verwijderd en dat er een waarschuwing op zijn Youtube-kanaal staat. Volgens zijn samenwerkingspartner MM Crypto roept op Twitter op om de waarschuwing te verwijderen.

De Zweed Ivan on Tech, wiens verwijderde video’s zijn hersteld en geen problemen meer heeft ervaren, zegt tegenover Decrypt:

‘Youtube is een belangrijk platform voor cryptovaluta en een kanaal om een community te bouwen. We houden van dit platform. Helaas is het verwijderen en het ongedaan maken niet transparant en Kafkaesque. Het voelt onrechtvaardig dat de makers op Twitter stennis moeten schoppen om aandacht te krijgen van Youtube. Kleinere makers hebben die optie wellicht niet’.

Eerdere reactie Youtube (26 december 2019)

Het verwijderen van een groot aantal YouTube video’s over bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta was een ‘fout in het algoritme’. Dat erkent de sociale mediagigant aan nieuwssite Decrypt.

Volgens YouTube, net zoals de zoekmachine en Android een dochter van Google, zijn de video’s weer hersteld en teruggeplaatst.

De woordvoerder van YouTube zegt:

‘Door de enorme toevloed van video’s op onze site, maken we soms een inschattingsfout. Zodra bij ons de fout gemeld is, herstellen we de content zo snel mogelijk’. 

Echter, een snelle blik op het videokanaal dat het nog niet gebeurd is. Zo zegt een van de gedupeerden Chris Dunn op Twitter deze donderdagavond:

Onder de gedupeerden zijn bekende Youtubers zoals Datadash, Ivan on Tech, Boxmining en Crypto Chico en Sunnydecree. Ook het respectabele Nugget’s News van Alex Saunders is helaas de dupe.

Crypt0, zelf een bekende vlogger, heeft een lijst met gedupeerden samengesteld.

Eerdere berichtgeving 24 december – 

YouTube

Vorige week verwijderde YouTube plots een aantal (trading) video’s over bitcoin (BTC). Dat resulteerde, uiteraard, in klachten vanuit de crypto community.

YouTube is al jaren het leidende videoplatform. Met miljoenen contentmakers en miljarden video’s is het een belangrijke plek voor kennis op het internet.

De regels voor gebruikers veranderen constant en soms zonder aankondiging. YouTube lijkt opnieuw een hele rits aan bitcoin content te hebben verwijderd. Zonder uitleg en aankondiging zijn een hoop mensen een deel van hun inkomen kwijt.

Het platform draait om en op advertenties, daarom is het logisch om content dat niet interessant is voor de huidige adverteerders eventueel te weren. Grof taalgebruik en bepaalde onderwerpen zorgen er normaal gesproken voor dat je geen geld kunt verdienen met je video.

Maar in deze zaak gaat het een stap verder: de video’s worden helemaal verwijderd.

Wanneer je jouw filmpjes upload bij een ander platform dan leg je het lot daarvan in de handen van een platformeigenaar. Als YouTube besluit bepaalde content niet te accepteren, dan kun je weinig doen.

Het is nog onduidelijk wat precies de richtlijnen zijn van YouTube op het gebied van bitcoin en andere gerelateerde onderwerpen.

Chris Dunn

Chris Dunn is één van de ‘slachtoffers’ van de maatregelen. Hij heeft 210.000 subscribers, geen kleine jongen dus. Zijn video’s zouden ‘harmful or dangerous content’ bevatten en ‘sale of regulated goods’ wordt ook als reden aangedragen.

In onderstaande Tweet geeft de YouTuber aan al 10 jaar aan het bouwen te zijn.

Op ons eigen YouTube-kanaal zijn er gelukkig nog geen video’s verwijderd. Terwijl we toch echt ook bitcoin video’s maken…

Een andere bekende YouTuber is Node Investor. Een video van 2 jaar geleden werd plots verwijderd tijdens de actie van het Amerikaanse bedrijf. Wederom komt de reden ‘sale of regulated goods’ voorbij.

Waarschijnlijk worden bepaalde video’s door woordcombinaties gezien als het promoten of aanmoedigen van het kopen van bijvoorbeeld bitcoin. Maar daarover is nog geen duidelijkheid, dus blijft het speculeren.

Twitter

Terwijl Facebook met Libra een eigen cryptomunt wil uitgeven en Google (en dus YouTube) het ook niet altijd makkelijk maakt voor bitcoin bedrijven, lijkt Twitter een andere kant op te gaan.

Het platform wordt veel gebruikt om allerlei zaken uit de cryptospace te communiceren. ‘Crypto Twitter’ is een begrip geworden. De CEO van Twitter, Jack Dorsey, is met zijn andere bedrijf Square ook vol op de bitcoin bandwagon gesprongen.

Via de Cash App van Square wordt elke maand voor honderden miljoenen aan BTC verkocht. Én het bedrijf heeft een speciale tak genaamd Square Crypto dat zich compleet richt op het bouwen voor en aan bitcoin.

In november nam Square nog een anonieme bitcoin developer aan.

Twitter heeft nog geen officiële bitcoin implementatie, maar als een van de grote social media bedrijven bitcoin kan omarmen dan is het Twitter.

bitcoin kopen

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!