dandelion-bitcoin
Data en Analyse » Crypto 101 » Crypto 101: Dendalion protocol maakt Bitcoin meer anoniem

Crypto 101: Dendalion protocol maakt Bitcoin meer anoniem

Anonimiteit is voor een blockchain steeds meer een vereiste, want voor bepaalde toepassingen is het zaak dat privédata niet op straat liggen. Denk bijvoorbeeld aan medische data of gegevens van het Openbaar Ministerie.

  bitcoin meester  

Blockchain en privacy

Privacygerichte cryptocurrencies zoals Monero en Zcoin bevatten anonimiteitskenmerken op blockchain-level, zoals Ring CT’s en zero-knowledge protocols. P2P/overlay netwerkcommunicatie speelt ook een belangrijke rol bij het anonimiseren van interacties op een blockchain netwerk. Zowel Monero als Zcoin integreren de privacy functies van het netwerk met Tor en I2P. Bitcoin wilt ook zo een extra laag toevoegen, het Dandelion protocol.

Dandelion protocol

Het Dandelion protocol is een anonimiteitsoplossing als netwerklaag. Het protocol is in 2017 voorgesteld om Bitcoin’s P2P netwerk privacy te verbeteren. Het oorspronkelijke voorstel is afgewezen omdat het fouten bevatten die juist kan leiden tot de-anonimisering.

Uiteindelijk is in mei 2018 een verbeterde versie van het Dandelion Protocol voorgesteld, genaamd Dandelion++. Deze versie is al geïmplementeerd met een positieve reactie van de ontwikkelingsteams van Bitcoin. Dandelion++ is daarmee klaar om opgenomen te worden in een komende Bitcoin Core release. Naar verwachting is dat dit in 2019 zal gebeuren, alleen is er nog geen datum bekend.

Dendalion uitgelegd

Het doel van Dandelion is om het proces voor het doorsturen van transacties ingewikkeld te maken. Dandelion verzendt de transactie via een willekeurig pad door naar een variabel aantal nodes voordat de transactie over het hele netwerk wordt verspreid. Dit betekent dat het trianguleren van de positie waar de initiële transactie vandaan komt, alleen de plaats zal onthullen waar de diffusie plaatsvond, niet de echte initiële node. Bovendien zorgt de codering in het Dandelion-protocol ervoor dat het daadwerkelijk vinden van het initiële node veel moeilijker is dan het nu is – hoewel nog steeds niet onmogelijk.

Privacycoin Zcoin

Bekijk ook een interview wat we met privacycoin Zcoin deden, medio vorig jaar tijdens Blockshow in Berlijn.

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op Facebook, Twitter of Telegram.

Gratis Nieuwsbrief!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchainsGerelateerde berichten

Rapport: Bitcoin (BTC) werkt als hedge tegen volgende liquiditeitscrisis

Job Nijsen

‘Bitcoin (BTC) geen last van Facebook Libra en breekt door $10.000′, aldus deze ‘opperbull’

Wessel Simons

Bitcoin schommelt rond $9.000. BTC token op Binance DEX

Robin Heester

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder

Blijft GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.