SEC stelt opnieuw Bitcoin ETFs uit

SEC adviseur: Crypto-lente op komst, stablecoins mogelijk effecten

De adviseur van de Amerikaanse Securities & Exchange Commission (SEC) Valerie Szczepanik is optimistisch over de toekomst van cryptovaluta. Dat geeft ze vrijdag aan tijdens de South by Southwest (SXSW) conferentie in Austin, Texas. Ook maakt ze duidelijk dat sommige stablecoins wettelijk misschien tot de effecten worden gerekend. Zij zegt: “Er is een cryptolente op komst, stablecoins worden mogelijk effecten”.

Crypto-lente in de lucht

Volgens Szczepanik zal regulering in de cryptosector de gehele markt een positieve impuls kunnen geven. Daarvoor is het wel belangrijk dat men samenwerkt met de wetgever. Ze benadrukte dat het voor bedrijven vaak beter uitpakt wanneer zij zelf de dialoog met de SEC opzoeken.

“I do think if we hope to smell the crypto spring in the air, it will take people walking with the regulators. But I do think the spring is going to come.” – Valerie Szczepanik

Innovatie tot bloei laten komen

Het gebrek aan duidelijke regulering is voor een deel onderdeel van de strategie van de SEC. Het staat hen toe om flexibeler te zijn en is ontworpen om innovatie tot bloei te laten komen.

Het nadeel ervan is dat er voor nieuwe ontwikkelingen niet direct duidelijke richtlijnen zijn, aldus Szczepanik.

Kansen

Szczepanik geeft toe dat sommige bedrijven er misschien voor kiezen zich te vestigen in een land met mildere wetgeving. De echte kansen liggen volgens Szczepanik echter bij de bedrijven die juist wel voldoen aan de strengere Amerikaanse wetgeving.

Volgens haar zullen deze bedrijven tot de gouden standaard behoren en dat brengt veel voordelen met zich mee.

“There are benefits to doing it the right way. And when they do that they will be the gold standard,” – Valerie Szczepanik

Stablecoins

Valerie Szczepanik gaf ook nog haar visie over stablecoins. Er is veel onduidelijkheid omtrent de wettelijke status van cryptomunten die via een algoritme stabiel gehouden worden aan normale valuta. Vaak gebeurt dat door twee tokens te gebruiken. In zo’n geval is één ervan de prijsvaste stablecoin en een tweede token wordt gebruikt om de prijs van de eerste te steunen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij stablecoins als DAI van MakerDAO.

Effectenwetgeving

Voor dit soort stablecoins is volgens Szczepanik mogelijk de effectenwetgeving van toepassing. Dat komt onder andere omdat er geen echte onderliggende waarde als onderpand geld. Ook wanneer er bepaalde mechanismen bestaan om de prijs stabiel te houden, bijvoorbeeld wanneer een centrale partij de inflatie bepaald, is de effectenwetgeving mogelijk van toepassing.

Economische realiteit

Ze benadrukte verder dat het niet uitmaakt wat voor label een token heeft. Of dat nu een utility token, stablecoin, consumptiecoin of iets anders is.

De SEC kijkt puur naar de economische realiteit die achter projecten schuilgaat. Op basis daarvan zal een token een wettelijke status krijgen toebedeeld.

“Folks like to put labels on things, but we’ll always look behind the label to see exactly what’s happening. So you can call it a utility coin, call it a stablecoin, call it a consumptive coin or some other coin. We’re going to look at the characteristics. What’s the economic reality? What’s happening with the transactions involving the coin? And we’ll give it the label that it deserves under the law.” – Valerie Szczepanik

Szczepanik

Valerie A. Szczepanik werd in 2018 aangesteld als Associate Director of the Division of Corporation Finance and Senior Advisor for Digital Assets and Innovation bij de SEC. Vanuit deze nieuw gecreëerde functie coördineert en geeft zij advies met betrekking tot cryptovaluta en (effecten)wetgeving. De adviezen van Szcepanik hebben een hoge mate van invloed op het beleid en de strategie van de SEC.

“Niet alle cryptovaluta effecten”

De onduidelijkheid rondom de wettelijke status van cryptovaluta is regelmatig onderwerp van discussie. Onlangs nog gaf de voorzitter van de SEC Jay Clayton aan dat niet alle cryptovaluta tot de effecten behoren. De status kan zelfs na verloop van tijd veranderen.

Dat zou bijvoorbeeld het geval zijn bij Ethereum dat ooit misschien tot de effecten behoorde, maar nu niet meer.

bitcoin kopen

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!