bitcoin netwerk transactievolume
Nieuwsberichten » Transactievolume bitcoin-netwerk daalt met 30%, partijen wijzen naar VeriBlock

Transactievolume bitcoin-netwerk daalt met 30%, partijen wijzen naar VeriBlock

Het transactievolume van het bitcoin-netwerk is met 30% gedaald. Partijen wijzen naar VeriBlock, die regelmatig netwerktesten uitvoert. Cijferaar Coinmetrics komt met nieuwe data, waaruit de daling moet blijken. Maar welke verklaringen liggen eraan ten grondslag?

  bitcoin meester  

Transactievolume bitcoin netwerk daalt

Velen wijzen de start-up VeriBlock aan, die 4 maart een test op het bitcoin netwerk afsloot. VeriBlock gebruikt een proof-of-proof (PoP) consensusmodel. Een blok in het bitcoin netwerk dient als “bewijs” dat een blok van een andere blockchain, bijvoorbeeld ethereum classic, veilig is. Concreet maakt een PoP miner een momentopname van een chain van een altcoin en laat deze door het bitcoin netwerk verifiëren. Die verificatie gebeurt met een OP_RETURN-transactie. Miners krijgen hiervoor een vergoeding in VeriBlock tokens. In het onderstaande filmpje wordt het simpel uitgelegd.

Veiliger tegen 51%-aanval

Achterliggende gedachte is dat kleinere blockchainnetwerken veiliger worden door deze proof-of-proof methodiek. Volgens VeriBlock leidt het ertoe dat kleinere blockchainnetwerken beter bestand zijn tegen aanvallen van buitenaf (“consensus attacks”). Als voorbeeld wordt de 51% aanval op Ethereum Classic genoemd van begin januari dit jaar. Tijdens de laatste test was VeriBlock goed voor minstens 25% tot zelfs 45% van het totale transactievolume.

“Securing a diverse ecosystem of blockchains, with each specializing in solving particular problems, [this] encourages widespread adoption of these blockchains, causing an exodus of transactions from Bitcoin to these more specialized blockchains, while still driving value back to Bitcoin.”

15 maart aanstaande lanceert VeriBlock haar mainnet en dat zal niet zonder gevolgen zijn, zo is de verwachting.

Spam

De grote hoeveelheid aan testdat leidt ertoe dat het bitcoin-netwerk ‘gespamd’ wordt, aldus critici. Want bitcoin is bedoeld voor peer-to-peer cash transacties en niet voor willekeurige testdata. Maar goed, bitcoin is een netwerk zonder censuur (permissionless), dus er is geen scheidsrechter aanwezig. Bovendien, minder blokruimte leidt tot schaarste van de blokken.

Venezuela

De site Trustnodes maakt een relatie met de stroomuitval in Venezuela (31 miljoen inwoners), een land waar de nodige bitcoin ‘nodes’ staan. In korte tijd is het aantal bitcoin transacties met ruim 100 duizend stuks afgenomen. Vraag is of er wel een directe relatie is te trekken tussen het transactievolume en de stroomuitval. Tegelijkertijd is het volume van de LocalBitcoins in Venezuela twee keer zo groot dan in Europa als geheel.

venezuela bitcoin transactievolume

Handelsvolume

Daarentegen is het handelsvolume sinds 4 maart wél toegenomen, van circa 8,3 miljard dollar naar circa 10 miljard dollar. Volgens de marktindex OnchainFX ligt het huidige handelsvolume op 9,8 miljard dollar. Kortom, de drukste blockchain van het spectrum blijft voorlopig onderwerp van discussie.

Bronnen: NewsBTC  / Trustnodes

crypto kopen 

 

 

 

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op Facebook, Twitter of Telegram.

Gratis Nieuwsbrief!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchainsGerelateerde berichten

Tone Vays: ‘Bitcoin (BTC) dipt terug naar 4.000 dollar’

Wessel Simons

Maakt bitcoin (BTC) koers zich op voor nieuwe stijging richting $8.400?

Wessel Simons

Clash Bitcoin en BCH: weddenschap $10.000 tussen Tone Vays en Roger Ver

Arnold Hubach
Blijft GRATIS op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains.