Wordt Grin op het Mimblewimble-protocol de nieuwe bitcoin 2.0?

Meetup verslag - Het is alweer even geleden, maar op 26 maart vond in het Centraal Station in Amsterdam een bijzondere meetup plaats. Het developer team van Grin kwam langs om een presentatie te geven van de voortgang van hun project. Grin is de eerste implementatie van het Mimblewimble-protocol. Dit is een zeer interessante toevoeging die bitcoin schaalbaarder maakt en meer privacy geeft.

Lees ook - De hype rond het Mimblewimble-protocol en de cryptovaluta Grin en Beam

Grin meetup Amsterdam

Maar het gonsde op deze goed georganiseerde avond van de opwinding. Er was een flink aantal bitcoiners van het eerste uur aanwezig. En met een aantal (terechte) redenen:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin 2.0?

Mimblewimble was ooit bedoeld als oplossing van de privacy- en schaalbaarheidsproblemen van bitcoin. Al snel zag men echter dat het eenvoudiger was een nieuwe blockchain te bouwen dan Mimblewimble als layer-2 of sidechain toe te voegen aan bitcoin. Zo werd Grin geboren en gezien de achtergrond kan dat wel eens beschouwd worden als bitcoin 2.0.

De community houdt er hetzelfde decentrale gedachtegoed op na als de bitcoincommunity. Ze zijn wars van alle vormen van formele organisatie, zelfs een stichting is al teveel van het goede.

Financiering?

En het moet gezegd, meerdere keren die avond werden de aanwezigen uitgenodigd de community te bezoeken en zich aan te sluiten. De financiering van de activiteiten vindt plaats d.m.v. donaties. Dit is tevens een zwakte, want wat gebeurt er als de funding opdroogt?

De sprekers deze avond waren ongepolijste IT-nerds en dat gaf een bijzondere stemming. De opening kwam via een geluidsfragment voor rekening van de anonieme founder die luistert naar de naam Ignotus Peverell. De eerste twee real-life sprekers waren Daniel Lehnberg en Michael Cordner.

Zij vertelden met name over de doelstellingen van grin, de organisatie van het team en de verwachte mijlpalen. Grin is pas live gegaan op 15 januari en dus op dat moment nog geen 70 dagen oud.

Ongelimiteerd aantal grin

Een interessant gegeven is dat er exact 1 grin per seconde in omloop wordt gebracht. Er is geen maximum aantal vastgesteld zoals bij bitcoin. Grin streeft hiermee naar een eerlijker verdeling van de coins. Net als bitcoin heeft grin dus voorspelbare inflatie, maar op een andere manier geïmplementeerd. De inflatie zal de eerste jaren trouwens bijzonder hoog zijn.

Na een jaar zijn er exact 31.556.926 grin in omloop gebracht. Een jaar later komt daar hetzelfde aantal bij, wat de inflatie op 100% brengt. Maar het volgende jaar is dat nog maar 50% en weer een jaar later 33,3%. Hoe de hoge inflatiecijfers op korte termijn uit gaan werken op de prijs moeten we afwachten.

Cuckoo Cycle mining

Het tweede deel van de meetup kwam voor rekening van John Tromp en Wilke Trei. Zij legden het Cuckoo Cycle PoW mining uit. Laat ik het zo stellen, het was een verhaal met een technisch gehalte dat al snel boven mijn pet ging.

Maar te zien aan het instemmende knikken van de rest van de zaal was ik waarschijnlijk de enige die het spoor al na een minuut bijster was. Wel werd duidelijk dat er twee protocollen zijn:

Het was een enerverende avond met een team dat op eerlijke en sympathieke wijze een nieuwe dimensie wil toevoegen aan de cryptowereld. Aan goodwill zal het niet liggen, die is hoog.

Het lijkt erop dat iedereen Grin een warm hart toedraagt. Of dat voldoende is voor een succesvol vervolg wachten we af. Bitcoin Magazine NL blijft de ontwikkelingen op de voet volgen.

Interview Yeastplume

We spraken na afloop onder meer met Yeastplume, developer bij Grin.

De complete livestream van de avond is hieronder te bekijken.