PayPal bestuurslid Wences Casares: 50% kans dat Bitcoin slaagt en over 7 tot 10 jaar $1 miljoen dollar waard is
Nieuws » PayPal bestuurslid: “Bitcoin (BTC) over 7 tot 10 jaar $1 miljoen waard”

PayPal bestuurslid: “Bitcoin (BTC) over 7 tot 10 jaar $1 miljoen waard”

De kans dat bitcoin slaagt is groter dan 50% en over zeven tot tien jaar kan de waarde $1 miljoen dollar per bitcoin (BTC) zijn. Dat zegt Wences Casares, lid van het raad van bestuur van PayPal en CEO van Bitcoin startup Xapo, in een recente publicatie. Casares stelt dat het daarom verstandig is om tot 1% van een portfolio in Bitcoin te investeren. Hij geeft daarbij aan vooral in Bitcoin te geloven en niet in concurrerende cryptovaluta.

Lees ook: Wat gebeurt er op het netwerk van bitcoin? 400.000 transacties op één dag

“Bitcoin meer dan 50% kans van slagen”

Volgens Wences Casares heeft Bitcoin de grootste kans van slagen. Met een geschiedenis van 10 jaar heeft het een hogere adoptiegraad dan alle andere cryptovaluta’s bij elkaar. Zo heeft Bitcoin op dit moment zo’n 60 miljoen gebruikers en groeit dat elke maand met een miljoen nieuwe gebruikers.

De duizend andere cryptovaluta die bestaan hebben daarentegen gezamenlijk slechts 5 miljoen gebruikers, stelt Casares. Ook het volume van de bitcoin transacties is met $1 miljard dollar per dag hoger dan alle andere cryptovaluta bij elkaar.

Altcoins zullen volgens Casares waarschijnlijk niet in staat zijn om deze achterstand nog in te halen. Hij acht de kans dat bitcoin slaagt daarom groter dan 50%.

But after 10 years of working well without interruption, with more than 60 million holders, adding more than 1 million new holders per month and moving more than $1 billion per day worldwide, it has a good chance of succeeding. In my (subjective) opinion those chances of succeeding are at least 50%.

Wences Casares, CEO Xapo en bestuurslid PayPal

Verder wijst hij ook op de gebrekkige veiligheid en soevereiniteit van andere cryptovaluta’s. Zo beschikken de concurrerende cryptovaluta’s gezamenlijk over minder dan 1% van de processorkracht die gebruikt wordt om het Bitcoin netwerk te beveiligen.

Dat maakt ze een stuk onbetrouwbaarder en makkelijker aan te vallen. Daarnaast is het beheer van de code vaak in handen van één persoon, of een kleine groep mensen.

Casares houdt wel rekening met de mogelijkheid dat er nieuwe manieren worden gevonden om veiligheid en digitale soevereiniteit te garanderen. Mogelijk doelt hij hiermee op alternatieve consensus modellen zoals Proof-of-Stake.

Als de ontwikkeling van dergelijke technologieën achterblijft kan het echter wel eens heel moeilijk worden om Bitcoin nog van de troon te stoten, aldus Casares.

“Bitcoin $1 miljoen dollar in 7-10 jaar”

Mocht Bitcoin slagen dan voorziet Wences Casares een prijs van maar liefst $1 miljoen dollar per Bitcoin. Dat is een schatting die hij maakt op basis van een vergelijking met de totale marktkapitalisatie van goud en de cash geldvoorraad.

Als de marktkapitalisatie van Bitcoin gelijk is aan dat van goud ($7000 miljard) zou de prijs per Bitcoin volgens hem ongeveer $300.000 per Bitcoin moeten zijn.

In het geval dat Bitcoin de marktkapitalisatie van de cash geldvoorraad van $40.000 miljard evenaart zou de prijs maar liefst $2 miljoen per Bitcoin zijn.

Afgezien daarvan houdt Casares er een eigen persoonlijke maatstaf op na. Het viel hem op dat de marktkapitalisatie van Bitcoin vaak te verklaren is volgens een simpele formule.

Die formule is volgens hem: $7000 keer het aantal mensen dat Bitcoin bezit. Bij 3 miljard gebruikers van Bitcoin zou dat tot een prijs leiden van $1 miljoen dollar per Bitcoin.

I have noticed over time that the price of Bitcoin fluctuates around ~ $7,000 x how many people own bitcoins. So if that constant maintains and if 3 billion people ever own Bitcoin it would be worth ~ $21 trillion (~ $7,000 x 3 billion) or $1 million per Bitcoin

Wences Casares, CEO Xapo en bestuurslid PayPal

Erg overtuigend lijkt die formule en manier van schatten vooralsnog niet. Als de formule klopt zou bij de 60 miljoen huidige bezitters van Bitcoin die hij zelf noemt een marktkapitalisatie passen van $420 miljard dollar. De prijs in Bitcoin zou dan $20.000 per stuk moeten zijn.

Dat staat in schril contrast tot de werkelijke situatie. Op dit moment is de marktkapitalisatie van Bitcoin slechts $90 miljard dollar met een bijpassende prijs van iets meer dan $5000 per Bitcoin.

Hoog risico

Ondanks het optimisme van Wences Casares wijst hij op het hoge risico. Bitcoin is een fascinerend experiment maar nog steeds een experiment, benadrukt hij.

Daarom vindt hij het onverantwoord om grote investeringen te doen. Toch is het ook risicovol en onverantwoord om totaal geen blootstelling te hebben aan Bitcoin. Hij adviseert om in ieder geval niet meer te investeren dan men bereid is geheel te verliezen.

Zijn suggestie is om maximaal tot 1% van een investeringsportfolio aan de grootste cryptomunt toe te kennen. Op die manier is het risico beperkt en zijn er toch grote winsten te behalen. Een investering van $100.000 dollar zou volgens hem na tien jaar meer dan $25 miljoen dollar waard kunnen zijn.

I suggest that a $10 million portfolio should invest at most $100,000 in Bitcoin (up to 1% but not more as the risk of losing this investment is high). If Bitcoin fails, this portfolio will lose at most $100,000 or 1% of its value over 3 to 5 years, which most portfolios can bear. But if Bitcoin succeeds, in 7 to 10 years those $100,000 may be worth more than $25 million, more than twice the value of the entire initial portfolio.

Wences Casares, CEO Xapo en bestuurslid PayPal

Maar als mensen meer investeren dan zij kunnen verliezen kan dat volgens Casares wel eens heel slecht uitpakken. Het is volgens hem zelfs het grootste risico dat aan Bitcoin kleeft.

Het zou er namelijk toe leiden dat men te emotioneel verbonden raakt aan de investering. Daardoor is men niet in staat is om met de grote prijsschommelingen om te gaan.

Een lage prijs zou mensen dwingen om geld dat zij nodig hebben aan de markt te onttrekken waardoor de markt verder instort. Dat kan een domino-effect teweegbrengen.

The Bitcoin price rallies are the most important feature of how Bitcoin propagates, how people spread the word and how more people want to own it. It is a risky mechanism, so far it has worked well but it could lead to a disaster one day. The Bitcoin price rallies are Bitcoin’s best moments but they are also it most dangerous and vulnerable moments.

Wences Casares, CEO Xapo en bestuurslid PayPal

Betere wereld

Hoewel Casares het vooral over de prijs heeft komt zijn interesse voort uit persoonlijke ervaringen. Zijn thuisland Argentinië heeft over de jaren diverse economische malaises meegemaakt.

Deze hebben bij het PayPal bestuurslid hun sporen achtergelaten. Bitcoin is volgens hem dan ook een middel voor mensen om uit falende economische systemen te kunnen ontsnappen.

Bovendien heeft Bitcoin een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van andere vormen van geld. Zo is het technologisch beter, veelzijdiger en opereert het 24/7. Ook noemt hij het belang van een universele economische maatstaf om andere bezittingen op waarde te schatten.


Beeldmateriaal: Wikimedia, Pixabay

crypto kopen 

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Bitcoin (BTC) boven $10.100. Wat gaat de koers nu doen?

Redactie

‘Bitcoin is nog geen safe haven, maar kan het wel worden’

Robin Heester

Amerikaan moet vrezen voor levenslange straf na witwassen $25 miljoen aan Bitcoin

Robin Heester

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder