Nederlandse miljoenen fraudeur met ‘neppe bitcoinfabriek’ opgepakt

Een 33-jarige man uit Apeldoorn is afgelopen maandag gearresteerd voor onder andere fraude. Volgens de FIOD verdiende hij minstens 2 miljoen euro door mensen te overtuigen om te investeren in Bitcoin-mining farms.

De verdachte zou in 2017 met twee bedrijven zijn gestart gestart. Geïnteresseerden konden hier computers kopen voor het minen van Bitcoins. De verdachte zou deze computers in een zogenaamde ‘mining farm’ beheren. Investeerders zouden een rendement ontvangen van ongeveer 0,3 Bitcoin per maand. Omgerekend naar de prijs van nu is dat zo een $2,400.

Toen de uitbetaling van het rendement uitbleef en investeerders de hardware niet terug kregen, zijn er meerdere aangiftes gedaan tegen de verdachte. De politie heeft hierop een onderzoek opgestart samen met de FIOD.

Door ongeveer 100 investeerders is ruim 2 miljoen euro ingelegd. Uit onderzoek door de FIOD en politie lijkt het erop dat er waarschijnlijk nooit bitcoin zijn gemined. Al het geld lijkt op te zijn gegaan aan luxe uitgaven zoals auto’s, motoren, reizen en gokken.

De politie en de FIOD hebben het huis en de bedrijfspanden van de man in november vorig jaar al onderzocht. Ze hebben hierbij administratie en luxe goederen zoals tassen, schoenen en een crossmotor in beslag genomen. De man wordt verder verdacht van oplichting, valsheid in geschrift en witwassen.

Koinz Trading rechtszaak

Vorig jaar is al eerder een rechtszaak geweest waar de verdachte bij betrokken was. In de zaak tussen de schuldeiser en Koinz Trading BV, werd in een eerder vonnis besloten dat de 0.591 bitcoin aan mining-opbrengsten aan de schuldeiser betaald moesten worden.

Hier stond een dwangsom van 10.000 euro op. Koinz Trading kon die 0.591 Bitcoins niet opbrengen en is daarom failliet verklaard.

bitcoin rechtszaak

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!