bitfinex IEO token cryptobeurs tether

UPDATE Pre-sale Bitfinex LEO token al officieus gestart, nep white papers in omloop

Update 21.45 uur – De tokensale van Bitfinex houdt de gemoederen continu bezig. De inkt van het plan om met een eigen token $1 miljard aan vers kapitaal te trekken is amper droog, of de officieuze pre-sale is al gestart.

Coindesk meldt deze zondagavond dat Bitfinex-aandeelhouder Dong Zhao via zijn bedrijf Renrenbit de tokens al aanbiedt. Renrenbit is een cryptowallet van Chinese makelij.
Net zoals bijvoorbeeld bij een project als Celsius ontvangen beleggers rente zodra ze de crypto in een wallet vasthouden. (‘hodl’).

 

In de Telegram chat van Renrenbit (zie foto hiernaast) verschijnen berichten van gebruikers die de KYC-procedure bij het bedrijf hebben doorlopen en voor 1.000 USDT (ca. $1.000) voor LEO tokens hebben ingetekend.

Het is momenteel onduidelijk of de actie van Zhao legaal is. Hij was ook degenen die heeft gesuggereerd dat de tokensale gaat plaatsvinden. Bitfinex zelf heeft officieel nog niets naar buiten gebracht hierover.

Pas op! Nep white papers

Redacteur John Biggs, ook bekend van techsite Techcrunch, meldt ook vanavond dat er valse white-papers van de Bitfinex in omloop zijn. Het doel is – populair gezegd – om particuliere beleggers geld uit de zakken te kloppen. De nieuwssite heeft een voorbeeld van een nep white paper geupload (PDF).

Nogmaals aandeelhouder Dong Zhao meldt dat er nog geen officiële white paper gepubliceerd is, enkel een marketing document wat hij gister naar buiten bracht. Enkele bijzonderheden:

 • Bitfinex accepteert geen bitcoin (BTC) of ethereum (ETH), maar enkel USDT Tether als betaalmiddel
 • Ook staan in de valse documenten vaak grammaticale fouten of fouten in zinsconstructies

Initial Exchange Offering (IEO) Bitfinex

De geplaagde crypto exchange Bitfinex gaat een Initial Exchange Offering (IEO) lanceren. Met de tokensale wil de cryptobeurs minstens $1 miljard ophalen. Dat blijkt uit een samenvatting van een marketing document, gelekt door Zhao Dong, aandeelhouder van Bitfinex. De tokensale vindt logischerwijs via de eigen beurs plaats. Op dit moment houdt Bitfinex een private tokenverkoop. Vanaf 10 mei gaat de openbare verkoop van de tokens open. Gaat deze IEO als lapmiddel de cryptobeurs uit de brand helpen?

Token LEO

De token gaat LEO heten. Eerst krijgen (grotere) private investeerders de kans om tokens te kopen, vanaf 10 mei gaat de tokensale voor iedere investeerder open. Volgens aandeelhouder Dong heeft Bitfinex al $600 miljoen opgehaald op basis van mondelinge toezeggingen.

Het is op dit moment onduidelijk hoe Bitfinex de tokenomics (prijs, circulatie, voorwaarden) heeft geconstrueerd.

Liquiditeit

Zoals bekend is Bitfinex door de rechtbank New York verdacht van fraude: Bitfinex zou $700 miljoen uit de reserves van stablecoin Tether hebben getrokken om haar balans aan te zuiveren.

Volgens Bitfinex was dit noodzakelijk omdat crediteur Crypto Capital $850 miljoen aan tegoeden van hen vasthoudt. Deze tegoeden heeft Crypto Capital gestald op bankrekeningen in Portugal, Polen en de VS.

Crypto Capital heeft daar op zijn beurt weer een andere financiële stroman voor gebruikt: Global Trading Solutions LLC.

Het is op dit moment niet geheel duidelijk wat de (juridische) relatie is tussen Bitfinex en Crypto Capital. De autoriteiten hebben als voorzorgsmaatregel de $850 miljoen aan tegoeden bevroren in samenwerking met de autoriteiten in de VS, Polen en Portugal.

Bitfinex vertrouwt erop dat de bevroren tegoeden vrij worden gegeven, meldde de cfo Giancarlo Devasini vorige week in reactie op de commotie.

In de white paper staat te lezen dat het bevriezen van de tegoeden één van de redenen is om een eigen token te lanceren. Bitfinex wil met de uitgifte nieuw kapitaal minstens $1 miljard dollar ophalen.

Tokens terugkopen

Bitfinex wil dus met een eigen tokensale haar liquiditeitspositie aanzuiveren. Daarvoor gaat men tokens terugkopen uit de markt. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Bitfinex geeft in de white paper een inkijkje in de  voorwaarden aan de verkoop:

 • Naar verluidt hebben private investeerders mondeling toegezegd om voor $600 miljoen aan LEO tokens te kopen.
 • Bitfinex wil de tokens die op de markt circuleren, gaan terugkopen van de markt. Daarvoor reserveert Bitfinex een deel van haar winst (27% van de winst)
 • De cryptobeurs krijgt ook het recht om de tokens terug te kopen in een periode van 18 maanden nadat de tegoeden van Crypto Capital (de $850 miljoen) vrijkomen
 • De crypto exchange wil minstens 95% van de $850 miljoen aanwenden om LEO tokens terug te kopen of te “burnen” (vernietigen). Omgerekend gaat het om $807,5 miljoen.
 • Concluderend, Bitfinex wil – in een ideaal scenario – uiteindelijk ruim 80% van de eigen tokenvoorraad gaan terugkopen of vernietigen, mits de bevroren tegoeden door de autoriteiten worden vrijgegeven.
 • Dat heeft tot gevolg dat slechts 20% van de LEO tokens op de markt circuleren, mits dat scenario voor hen lukt.
 • Ook bouwt men nog een extra exit in: worden de tegoeden ńiet vrijgegeven, dan behoudt Bitfinex het recht om álle tokens binnen 4 jaar terug te kopen.
 • Met een LEO token krijgen beleggers ook 15% korting op de trading fee, zoals ook bij de Binance Coin (BNB) token het geval is.

Bitfinex hack

Als tweede reden voor de IEO voert de cryptobeurs de hack uit 2016 aan. Bij de hack is bijna 120.000 bitcoin (BTC) buitgemaakt. De beurs wist tot nu toe 28 bitcoin terug te vorderen. Uiteindelijk hoopt Bitfinex 80% van de teruggevorderde bitcoin aan te wenden om LEO terug te kopen uit de markt.

Volgens de white paper heeft Bitfinex in 2018 $404 miljoen winst gemaakt en heeft het $261 miljoen aan dividend aan aandeelhouders uitgekeerd.

Met de IOE voegt Bitfinex een nieuw hoofdstuk toe aan haar historie als veelbesproken crypto exchange.

De tokensale roept de nodige vragen op:

 • Wie gaat er in de cryptobeurs beleggen, naast de bestaande aandeelhouders?
 • Welk belang hebben beleggers om de cryptobeurs in stand te houden?
 • En enigszins suggestief: hoeveel financiële constructies kan Bitfinex ogenschijnlijk stapelen in leven te blijven?

Bitcoin Magazine NL houdt de verdere berichtgeving over de IEO in de gaten. Wordt vervolgd. 

Bron: The Block Crypto

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!