Dominante bitcoin (BTC) laat altcoins lijden, keert ether (ETH) het tij?

Bitcoin (BTC) laat vandaag weer een ongekende spurt zien en schiet boven de $13.300 (+20%). Het gevolg van de groeiende bitcoin dominantie in de cryptomarkt is dat de waarde van altcoins sterk afnemen.

Natuurlijk, in euro of dollar laten sommigen winst zien, maar in bitcoin waarde (satoshi’s oftewel sats, de eenheid van bitcoin, redactie), ontstaat een somberder beeld.

NB. Dit artikel is geen financieel advies. 

De onderstaande ‘major’ altcoins stijgen weliswaar in dollars, maar ten opzichte van BTC levert men in (bron: Bitcoinwisdom.io):

  • Ethereum: -4,8% t.o.v. Bitcoin (BTC)
  • Litecoin: -14,8%
  • XMR -16%
  • NEO -16%
  • DASH -11%
  • Ripple -11%

Dat is zuur voor de cryptobelegger die speculeert met kleinere cryptomunten en hoopt daarmee meer winst te behalen dan met bitcoin.

Scenario 1: de dominantie van bitcoin neemt toe boven de 75%

Onder meer in 2017 is het diverse malen voorgekomen dat bitcoin afkoelt en dat altcoins harder stijgen dan BTC. Dat wordt een ‘altseason’ genoemd. Beleggers zetten (een deel van) de winst om in bitcoin, waarna deze weer stijgt. Zo ontstaat een natuurlijke cyclus in de cryptomarkt.

De vraag is dit dit jaar nog gaat gebeuren. Er zijn de komende maanden een aantal scenario’s mogelijk. Scenario 1 is dat de dominantie van bitcoin alleen maar toenemen.

In 2019 blijkt BTC tot nu toe de koning van de markt. Niettemin ligt de dominantie met 66% nog niet zo hoog als vóór de ICO-hype tussen 2016 en 2018.

In de onderstaande grafiek wordt duidelijk dat – grofweg – tot het voorjaar van 2017 BTC minstens een dominantie had van 75% of hoger.

Bron: Coinmarketcap

Anderzijds zijn gekke wendingen de cryptomarkt niet vreemd en kan het beeld in enkele dagen of zelfs dagdelen omslaan. Nogmaals, in 2019 lijkt de markt, in het bijzonder bitcoin, daar minder gevoelig voor.

Denk bijvoorbeeld aan de hack op Binance, waarbij 7.000 BTC is ontvreemd. De koers van bitcoin reageerde er amper op. Ook kleiner nieuws zoals de liquidatie van de Cryptopia beurs had weinig effect op BTC.

Scenario 2: de BTC dominantie koelt af en valt terug naar 50%

Een ander scenario is dat de kopers van bitcoin uitgeput raken en hun winst in BTC gaan steken in altcoins.

Kijken we naar de historie van bitcoin, dan is de tijdsperiode dat BTC minder dan 50% van de markt in handen had, relatief kort. Ook de dominantie van ethereum als ICO-platform is weggeëbd.

Naast een handjevol ICO’s via cryptobeurzen, ook wel Initial Exchange Offerings genoemd, is die activiteit sterk verminderd als marktfactor.

Anderzijds mogen beleggers hopen dat hun ICO’s uit 2017 en 2018 vruchten gaan plukken van het continu bouwen aan hun protocol of applicatie. De recente opleving van VeChain (VET) maakt duidelijk dat er bij ‘heet’ nieuws er direct een reactie op de beurs volgt. De koers steeg bijna 40%.

Welke alternatieven zijn er naast bitcoin?

De vraag is altijd: welke altcoins gaat het lukken om in het spoor van bitcoin te blijven? Onder de ‘majors’ wordt ethereum vandaag door een aantal analisten genoemd.

Analist Nicolas ‘Datadash’ Merten geeft in de onderstaande video een paar tips.

Ethereum (ETH)

Ethereum (ETH) deed vandaag zijn uiterste best om de nieuwe run van bitcoin bij te benen.

Ether is nu $350 per stuk waard (+14% afgelopen 24 uur), op 1 januari dit jaar was dat nog $133. Een stijging van ruim 160%.

Enkele analisten zetten ether ook vandaag in het zonnetje. Crypto-analist Alunaut vindt dat ethereum na bitcoin er nu erg interessant uitziet.

Hij krijgt bijval van Bleeding Crypto, die aandacht geeft aan de recente prestaties van ether op de beurs.

Concluderend kunnen we stellen dat de dominantie van bitcoin relatief hoog ligt. Tegelijkertijd reageert de markt ook zeer positief op nieuws van altcoins. Een incidentele opleving van bepaalde altcoins lijkt goed samen te gaan met bitcoin, maar van een altseason is voorlopig geen sprake.

Bron: Zycrypto

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!