Whitepaper GlobalCoin van Facebook komt op 18 juni
Update 20:54 – Volgens TechCrunch komt Facebook op 18 juni met de whitepaper van hun cryptomunt genaamd GlobalCoin.
Mensen verantwoordelijk voor de communicatie van het blockchain team hebben TechCrunch een bericht gestuurd. Daarin stond een embargo voor 18 juni.
Hoewel Facebook financieel goed blijft presteren, zijn de afgelopen jaren ongetwijfeld de moeilijkste in haar geschiedenis geweest. Van Russische manipulatie tijdens de Amerikaanse verkiezingen tot de vele privacy schendingen – het bedrijf blijft moeite hebben aan te tonen dat het het vertrouwen van de meer dan 2 miljard gebruikers verdient.
Facebook probeert daarom haar reputatie te herstellen, onder meer door opnieuw in te zetten op privacy in combinatie met een nieuwe stap: de GlobalCoin.
Weinig met cryptovaluta van doen
De afgelopen maanden werd onder meer duidelijk dat Facebook bezig is met het opzetten van een cryptovaluta-systeem. Het wil daarmee betalingen zowel binnen Facebook-apps als daarbuiten gaan ondersteunen.
Met “Project Libra” komt Facebook met een stable coin met de naam “GlobalCoin“. Volgens de BBC zal de token in het eerste kwartaal van 2020 in een tiental landen gelanceerd worden, om het project vervolgens verder uit te rollen.
Maar hoewel GlobalCoin een cryptovaluta wordt genoemd heeft het weinig overeenkomsten met bijvoorbeeld bitcoin. Bitcoin is revolutionair te noemen omdat het twee partijen in staat stelt een waarde transactie uit te voeren zonder tussenkomst van een tussenpersoon, zoals een bank.
Op basis van de informatie waarover we tot nu toe beschikken zal Facebook’s GlobalCoin daar weinig overeenkomsten mee hebben. Sterker nog: Facebook wordt eigenlijk een soort bank.
What everyone should know about Facebook's foray into cryptocurrency: https://t.co/ko3kME5Sbl by @Steven_Ehrlich pic.twitter.com/aLaReIqmz1
Ten eerste betreft het een stablecoin. Om effectief als geld te kunnen functioneren, mogen cryptovaluta geen grove koersschommelingen kennen. Iets wat we van bitcoin niet kunnen zeggen.
De meeste stablecoins bereiken dit middels een directe 1 op 1 ondersteuning door fiat geld. GlobalCoin is daarbij niet de eerste stablecoin. Maar gezien de omvang van het klantenbestand van Facebook heeft het echter het potentieel om alle voorgaande stablecoins te overtreffen.
Ten tweede is het onwaarschijnlijk dat het puur “permissionless” is, zoals bitcoin, ether of andere cryptovaluta. Het zal moeten voldoen aan allerlei regelgevende verplichtingen. En daarnaast lijkt ook het voordeel van het ontbreken van een tussenpersoon niet van toepassing te zijn.
Mark Zuckerberg en de gebroeders Winklevoss
Uit de film “The Social Network” kunnen we opmaken dat Facebook CEO Mark Zuckerberg en de “Winklevoss Twins” een bittere ruzie kregen over wie de ware oprichter van Facebook was. Jarenlang leek het onwaarschijnlijk dat ze ooit nog zouden samenwerken. Toch lijkt het er op dat dit nu met GlobalCoin staat te gebeuren.
Middels de oprichting van cryptobeurs Gemini hebben de Winklevoss broers een cryptobeurs in handen die aan de meest strenge regelgevende eisen voldoet. We kunnen er van uitgaan dat Facebook graag wil profiteren van hun goodwill bij zowel overheden als financiële toezichthouders, waar zij goede banden mee onderhouden.
“Debt and credit is a developing function in the crypto market and we’re excited to support market leaders like BlockFi in their efforts,” said Sarah Olsen, Managing Director at @Gemini.
Read more: https://t.co/qEkT2d2zEk pic.twitter.com/rauT9HkBtO
Vanuit het oogpunt van de broers is de kans om een systeem met een omvang als die van GlobalCoin aan Gemini te linken waarschijnlijk te verleidelijk om zich ertegen te verzetten. Bovendien verliest Gemini op het moment terrein aan een aantal grotere beurzen in de cryptowereld. Haar eigen stablecoin, de Gemini Dollar, heeft het moeilijk in vergelijking met andere stablecoins.
GlobalCoin: een PR-stunt
Mark Zuckerberg heeft de afgelopen maanden gesproken over de voordelen van de blockchaintechnologie en de privacy-bevorderende eigenschappen daarvan. Maar het lijkt er toch echt op dat GlobalCoin weinig gedecentraliseerde kenmerken gaat krijgen. Daarom kan het hele project meer worden gezien als een public relations-stunt, die enkel het eigenbelang dient.
Facebook is vooral winstgevend omdat het een gecentraliseerd model betreft, waarbij gigantische aantallen gegevens, foto’s, en persoonlijke informatie verzameld werd en wordt. Die informatie is goud geld waard.
In een rapport merkte een analist van Barclays op dat de inspanningen van Facebook op het gebied van cryptovaluta tegen 2021 een extra omzet kan genereren tussen de $3 tot $19 miljard. Een aanzienlijk bedrag dat al de helft behapt van de $40,6 miljard aan totale inkomsten in 2017. Dat betrof overigens bijna volledig inkomsten uit reclame.
Unlike Bitcoin, Facebook doesn't want to use its crypto-currency to bring down the established financial system. It wants to co-opt it https://t.co/ADldlg9rLP via @bopinion
Adoptie kwestie van uitvoering
Het blijft de vraag in hoeverre dit een succesvolle onderneming zal blijken. Er is immers geen duidelijk antwoord op de vraag hoe het bedrijf winst op dit project kan maken. Wellicht bestaat er het verkoopargument dat GlobalCoin de hoge transactiekosten, die nu door Visa en Mastercard worden gevraagd, zal elimineren.
Maar om dit tot een succes te maken moet Facebook ofwel het systeem van meet af aan subsidiëren in een verliesgevende strategie, of minuscule winsten maken uit elke transactie.
Dan rijst de vraag of het bedrijf gederfde inkomsten niet op andere wijze kan compenseren. Dat is bijvoorbeeld prima mogelijk door middel van het gebruikmaken (verkopen?) van persoonlijke transactiegegevens van gebruikers. Waar hebben we dat eerder gehoord.
Of GlobalCoin een succes wordt hangt voornamelijk af van het gebruikersgemak. Het blijkt wel dat de gemiddelde wereldburger lak heeft aan eigen privacy. Ondanks de vele schandalen heeft Facebook weinig gemerkt, van een daling in gebruikers is namelijk nauwelijks sprake.
Aangezien Facebook genoeg geld en kennis achter de hand heeft mag een gebruiksvriendelijke betaalmethode binnen Facebook daarom dra worden verwacht. Of we daar nu echt zo blij mee moeten zijn is een tweede.
Foto: Flickr / Stock Catalog