RTL Z Nieuws: Is Bitcoin Zeepbel 2.0 in de maak?

Bitcoin (BTC) stijgt flink en langzaam maar zeker pikken de grote media partijen in Nederland weer het een en ander op. Zo ook RTL Z, waar Roland Koopman de taak op zich neemt om ons in 2 minuut 30 uit te leggen waar de stijging van BTC vandaan komt.

En wat blijkt? Het is een genuanceerd filmpje met een aantal valide punten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

''De gekte rond cryptomunten is weer terug van weggeweest, de koersen lopen de laatste tijd in hard tempo op.'' Zo begint onderstaand item van RTL Z over de opleving van de koers van bitcoin en een paar andere cryptomunten als Ether en XRP.

In de video worden vier redenen genoemd voor de recente stijging:

Het punt over de Libra slaat als je het mij vraagt de plank flink mis. Terwijl het argument van Bakkt wel valt te rijmen met de huidige ontwikkelingen. Bij de laatste twee punten ontbreekt het aan de juiste onderbouwing, maar de punten staan.

Check hieronder het filmpje. Duurt nog geen drie minuutjes, dan hebben we het daarna over de gemaakte punten.

1. Libra Blockchain

Deskundigen geven volgens RTL aan dat de recente stijgingen van bitcoin te maken zouden kunnen hebben met de komst van Libra, de munt van Facebook en consorten. Facebook is bezig om met andere partijen een blockchain op te zetten, daardoor groeit het vertrouwen in andere cryptomunten.

Een mooie verklaring, maar het zou handig zijn als men bij RTL vertelt om welke experts/deskundigen dit gaat. Het kan aan mijn tijdlijn op Twitter liggen, maar er zijn volgens mij weinig mensen uit de wereld van bitcoin en andere cryptomunten die Libra aanwijzen als reden voor de stijging.

Sterker nog: Libra en de Libra Blockchain hebben eigenlijk helemaal niets met bitcoin te maken. Het is een decentraal netwerk waar je toestemming voor nodig hebt om mee te doen. Het is een gesloten netwerk waar men alleen een node mag draaien wanneer je een grote investering doet.

Dat is het tegenovergestelde van een open systeem.

Iemand die de verschillen nog beter uit kan leggen is Andreas Antonopoulos. Check het filmpje van hem hieronder over waarom de Libra Blockchain geen concurrent is voor bitcoin of andere open netwerken.

2. Bakkt

Bakkt kan een interessante verklaring zijn voor een deel van de stijging. De Intercontinental Exchange (ICE) is het bedrijf achter het platform en dat is een grote speler in de wereld van aandelen en andere handel. Zij willen met Bakkt bitcoin futures aanbieden.

De contracten die worden afgesloten op de handelsbeurs worden gedekt en uitbetaald in bitcoin. Daarom hebben zij dus BTC in kas nodig willen ze alle klanten straks kunnen gaan bedienen.

Dit soort partijen doen echter hoogstwaarschijnlijk geen aankopen op de normale markt. Die halen hun BTC bij bedrijven die gespecialiseerd zijn in grote transacties.

3. Cryptomunten als goud

Ook dit punt staat redelijk. Verschillende beleggers zouden langzaam aan (deels) van goud afstappen om in cryptomunten te beleggen. Maar in een zee van altcoins is er toch maar één echte store of value die buiten andere machten ligt en dat is bitcoin.

Maar ook hier zouden cijfers of bronvermelding niet misstaan. Ik ben zelf wel benieuwd naar de beleggers of instanties die een deel van hun goud omzetten in bitcoin.

4. 'Productie van bitcoin neemt af'

'De beloning die miners krijgen voor de productie van nieuwe bitcoin wordt ongeveer enes in de vier jaar automatisch gehalveerd. Het wordt dus minder interessant om met heel veel computers en rekenkracht nieuwe bitcoins te maken.'

Deze quote uit het filmpje van RTL Z geeft eigenlijk aan dat het voor hen nog niet helemaal duidelijk is hoe de 'creatie' of het delven/minen van bitcoin werkt.

In 2020 vindt inderdaad de volgende bitcoin halving plaats. De beloning voor miners uit blocks zal van 12.5 naar 6.25 BTC gaan. Dat zorgt voor meer schaarste. Het is niet zo dat het minen minder interessant wordt en dat er daardoor minder bitcoin beschikbaar komen.

Ongeveer elke 10 minuten komen er nieuwe bitcoin op de markt, de hoeveelheid mining kracht is niet relevant. Bitcoin past de moeilijkheid en de benodigde kracht om kans te maken op een block regelmatig automatisch aan.

De bitcoin halving creëert dus schaarste, maar dat komt niet omdat er minder miners mee gaan doen aan het netwerk. Sterker nog: er zijn al meerdere halveringen van de nieuwe toestroom geweest. En de computerkracht op het netwerk groeit nog steeds.

De hashrate van bitcoin volgens blockchain.com

RTL Z Nieuws: Is Bitcoin Zeepbel 2.0 in de maak?

Is bitcoin een bubbel?

Het antwoord op de vraag 'is bitcoin een bubbel' laat men in het filmpje volledig open. Iedereen moet zelf bepalen of hij/zij de prijsontwikkeling van BTC een bubbel vindt.

De groei van het netwerk en het ecosysteem zelf lijken echter in niks op een zeepbel. Terwijl we nog een stuk onder de all-time-high zitten gaat het met bitcoin zelf meer dan prima. We zien bijna op elk belangrijk punt meer groei. Ook na de daling van de prijs.

Er worden veel transacties gedaan, de transactiekosten worden gemiddeld lager, de computerkracht die het netwerk beschermt groeit gestaag en allerlei grote bedrijven lijken ineens toch interesse te tonen in bitcoin.

Als je mij vraagt of bitcoin een bubbel is zeg ik volmondig nee. En dan laten we de prijs even buiten beschouwing.

Lees hier de 7 redenen waarom de ‘fundamentals’ van bitcoin (BTC) sterker zijn dan ooit.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...