Nieuws » Sociaal netwerk Kik aangeklaagd door SEC voor ICO van $100 miljoen

Sociaal netwerk Kik aangeklaagd door SEC voor ICO van $100 miljoen

De U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) klaagt sociaal media netwerk Kik Interactive aan, voor het ophalen van $100 miljoen middels een Initial Coin Offering (ICO). De Amerikaanse beurswaakhond zegt dat er sprake is van niet-geregistreerde effecten.

Richtlijnen voor ICO

In 2017 zette het in Canada gevestigde sociale netwerk 1 biljoen tokens op de markt, genaamd Kin. Daarmee haalde het $55 miljoen op bij Amerikaanse beleggers. Daarnaast is het de bedoeling dat er nog eens drie biljoen tokens op secundaire markten wordt verkocht.

Kik is zeker niet het enige bedrijf dat kapitaal ophaalde door de verkoop van tokens uitgegeven op een blockchain. De SEC geeft echter aan dat het sociale netwerk de tokens verkocht middels een Initial Coin Offering (ICO). Dit terwijl het daarbij toegang beloofde tot diensten die op dat moment nog niet bestonden.

Opmerkelijk is dat de SEC meer dan een jaar na het afsluiten van Kik’s ICO pas richtlijnen heeft gepubliceerd. Een van die richtlijnen geeft aan dat de tokens moeten worden gekoppeld aan de prijs van andere stabielere activa om speculatie te ontmoedigen. Een andere richtlijn geeft aan dat diensten waarvoor de tokens zijn ontworpen reeds moeten bestaan.

Securities Act

Steven Peikin, co-director bij de SEC’s division of enforcement, geeft uitleg.

Wij vinden dat Kik investeerders niet goed heeft geïnformeerd. Door $100 miljoen aan effecten te verkopen zonder die te registreren zijn investeerders informatie tekort gekomen die zij moeten hebben om een goede financiële afweging te maken. 

Steven Peikin

De SEC klaagt Kik dus formeel aan voor het niet registreren van effecten zoals vereist door de Securities Act van 1933. De SEC heeft daarnaast al drie bedrijven aangeklaagd voor het niet naleven van regelgeving, die toch behoorlijk verouderd lijkt. Met deze bedrijven heeft de SEC verschillende schikkingen getroffen.

Eileen Lyon, General Counsil van Kik, is het uiteraard niet eens met de aantijgingen: ”De aanklacht van de SEC komt voort uit gebrekkige regelgeving. In deze aanklacht gaan ze er van uit dat enige discussie over de mogelijke waarde stijging van activa gelijk staat aan het beloven van winsten.”

Lyon is er van overtuigd dat ze in een rechtszaak uiteindelijk aan het langste eind gaan trekken: ”Deze aannames gaan juridisch gezien geen stand houden.”

Kik reactie

Kik was al op de hoogte dat deze rechtszaak er aan zat te komen. In december 2018 publiceerde Kik een reactie op de eerdere beschuldigingen van de SEC. Vorige week kondigde Kik CEO Ted Livingston aan dat hij $5 miljoen op wilde halen om de SEC te bestrijden. Het is duidelijk dat Kik niet gecharmeerd is van de werkwijze van de SEC en lijkt de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien.

crypto kopen 

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Bitcoin update: BTC rond $10.150, Waves en BAT te verhandelen op Kraken

Arnold Hubach

Cryptopia zet teruggave bitcoin en crypto klanten in gang

Marvin Kroon

Geloof in bitcoin en koers daalt | Onthulling Satoshi Nakamoto | Impact Bakkt op bitcoin prijs

Fomoflash

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder