Bakkt opent deuren voor testers, is dit de katalysator voor Bitcoin?

Na maanden van wachten en uitstel is het dan eindelijk zo ver. De deuren van Bakkt zijn geopend voor een eerste groep testers. De User Acceptance Testing (UAT) is afgetrapt en vanuit de hele wereld zijn er institutionele beleggers die een kijkje kunnen nemen op het platform. Gaat dit de bitcoin (BTC) koers opnieuw kickstarten of komt er géén Bakkt-effect in de markt?

Bakkt Bitcoin future contracten

Op Bakkt is het mogelijk om zogenoemde ‘Daily & Monthly Futures’ te kopen. Een bitcoin future is een contract om een asset op een specifieke datum in de toekomst te kopen of verkopen tegen een specifieke prijs.

Het doel is niet zozeer het pakken van extra winst, want een future is ook een instrument voor risicobeheer. Bijzonder aan de future contracten van Bakkt: deze derivaten zijn ook daadwerkelijk gesetteld (of: gebacked) in de onderliggende asset: bitcoin.

Het is niet bekend wat er allemaal getest kan worden in dit proces. Initieel was de opening van het platform gepland voor december 2018. Na de officiële presentatie enkele keren te hebben uitgesteld, gaat Bakkt dit kwartaal (Q3) nog ‘live’.

Crypto 101: Bitcoin (BTC) futures, wat zijn dit eigenlijk? 

Regelgeving en certificaties

Aanvankelijk vroeg Bakkt bij de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) om goedkeuring voor haar nieuwe product, maar in mei maakte het bekend zelf de contracten zelf gaan certificeren.

De beurswaakhond kan daarbij deze certificatie wél inzien, maar controleert ze niet. Dit wordt door Bakkt zelf gedaan, volgens de wettelijke vereisten die de CFTC heeft opgesteld. Als de CFTC ziet dat het fout gaat, dan kan (en mag) zij Bakkt verhinderen om verder te gaan met het aanbieden van de contracten.

Bakkt is niet de enige partij die probeert de eerste fysiek gebackede bitcoin-futurescontracten in de VS te lanceren: LedgerX en ErisX hebben onlangs allebei goedkeuring ontvangen van de CFTC om een soortgelijk product aan te bieden. Geen van beide bedrijven heeft nog een deadline aangekondigd wanneer ze dit gaan lanceren.

Meningen en inzichten

Vorige week kon je al lezen dat er veel optimisme rondom Bakkt hangt. Fundstrat was aanwezig bij een institutionele conferentie en het advieskantoor zag dat er veel animo is voor het product.

Binnen de cryptocommunity is deze positieve sfeer ook goed te merken. Enkele vooraanstaande Twitteraars deden een duit in het zakje:

Ook komt de vergelijking met goud weer om de hoek kijken. Sinds het moment dat er futures voor goud werden aangeboden, schoot het handelsvolume door het dak.

Helemaal als je dit vergelijkt met de handel in de ‘normale’ activa. Zal het digitale goud deze weg kunnen volgen? Overigens is het goed te vermelden dat het nog steeds gaat om de testfase. Vanaf Q3 zal er écht extra geld in de markt van Bitcoin kunnen vloeien.

Het is vooralsnog lastig om in te schatten wat het effect van Bakkt op de prijzen van de spotmarkt is. Zoals gezegd zijn de analisten bij Fundstrat er zeker van dat het een positief effect zal zijn: een belangrijk loket om in bitcoin te investeren komt erbij.

Bron: Coindesk

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!