Bitcoin dollar update bank of england monetaire

Bitcoin en Libra van Facebook breken cryptodebat open in Amerika

Bitcoin (BTC) en cryptovaluta staan in de schijnwerpers in de VS. Voornamelijk door de plannen van social media-gigant Facebook om volgend jaar een eigen cryptomunt te lanceren: de Libra.

Deze week zijn er verschillende hoorzittingen, waaruit duidelijk moet worden of de Libra het levenslicht mag zien. Daarnaast wordt uiteraard ook volop over bitcoin gesproken. Vooral opvallend: beleidsmakers zien vooral de voordelen van bitcoin en de nadelen van Libra.

Donald Trump

Wanneer zelfs de Amerikaanse president zich ermee gaat bemoeien weet je dat het menens is. Donald Trump stuurde vorige week een tweet uit, vlak nadat de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, aangaf dat er een betere regulering van cryptomunten plaats moet vinden.

Vorige week tweette Trump geen fan te zijn. Reden daarvoor was Facebook’s plan om de Libra te introduceren. Ook daarvan gaf hij aan geen fan te zijn, maar zodra zaken gebeuren op een wijze dat regulering gevolgd wordt ziet de president eigenlijk geen problemen.

Nationale veiligheid

Ook Amerikaans Treasury secretary Steven Mnuchin had het over bitcoin. Een teken dat de sector op hoogste niveau besproken wordt. Reden daarvoor was voornamelijk het plan van Facebook voor een eigen cryptomunt. Daarbij noemde Mnuchin crypto’s een “national security risk”. Dat kan als negatief worden opgevat voor cryptomunten, maar vooral ook als bijzonder positief voor bitcoin zelf. Er bestaat immers een groot verschil tussen de verschillende crypto’s.

Mnuchin: “This is indeed a national security issue. Facebook’s Libra could be misused by money launderers and terrorist financiers”

Hoorzittingen

Voor velen in de bitcoin- en crypto-industrie mag de interesse en het bewustzijn van de Amerikaanse president voor bitcoin als iets positiefs worden gezien. Zeker ook het feit dat in de VS deze week verschillende hoorzittingen zijn met betrekking tot Facebook’s Libra. Daarin passeerde bitcoin al meerdere malen de revue als zijnde een betere optie dan de cryptomunt die door Facebook wordt ontworpen.

Het jongste congreslid ooit, Ocasio-Cortez, noemde Libra tijdens die hoorzittingen een valuta voornamelijk gecontroleerd door ondemocratisch gekozen grootbedrijven. Zij maakt zich zorgen over het centraal gestuurde aspect ervan.

Bitcoin vs shitcoin

Ook het gesprek tussen crypto expert Meltem Demirors en Lid van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Warren Davidson, was er een die voornamelijk de positieve aspecten van bitcoin belicht. Wat hier wederom ter sprake kwam was het decentrale aspect van bitcoin, waarbij Libra misschien wel als centraal gestuurde shitcoin mag worden gezien.

Bitcoin niet te stoppen

Als klap op de vuurpijl belichtte Lid van het Huis van Afgevaardigden Patrick McHenry, bij Squawk Box op CNBC, de voordelen van bitcoin. Daar waar CNBC vooral de negatieve aspecten ziet van ongereguleerde cryptomunten gaf McHenry aan dat er geen “kill switch” is voor bitcoin.

Als men het wil kan de Amerikaanse overheid bitcoin verbieden, maar het fenomeen zal blijven bestaan. Daarmee lijken verschillende beleidsmakers toch echt goed ingelezen op het onderwerp, met een voorkeur voor het bitcoin-protocol in plaats van een centraal gestuurde Libra munt. Een opvallende gewaarwording.

Foto: Flickr / Stock Catalog

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!