ethereum privacy anonimiteit anoniem

Ether (ETH) ten opzichte van bitcoin nog altijd 85% lager sinds all time high

Bijna twee jaar geleden startte de grote cryptozeepbel van 2017. Duizenden projecten lanceerden tokens voor van alles en nog wat, van mobiele betalingen tot tand hygiëne. Vaak was niets meer nodig dan een white paper om miljoenen dollars op te halen middels een initial coin offering (ICO).

Ethereum

Ethereum (ETH), de token van het Ethereum-netwerk is overigens Ether, was het platform achter het overgrote deel van die ICO’s. Daarbij bereikte de cryptomunt ongekende hoogten tot bijna $1.500 per stuk. En toen viel alles als een plumpudding in elkaar.

De ETH-prijs bereikte een recordhoogte ten opzichte van de Amerikaanse dollar medio januari 2018, ETH staat nu nog steeds 85% lager dan die recordhoogte. In termen van Bitcoin (BTC) bereikte de ETH een recordhoogte in juni 2017. Maar ook ten opzichte van BTC staat ETH 85% lager van die recordhoogte. De prijs van ETH in BTC was in maart 2016 zelfs hoger dan de koers vandaag de dag.

“The Flippening”

In juni 2017 kwam er tevens een theorie ter sprake dat ETH BTC nog wel eens zou kunnen inhalen als meest waardevolle en populaire cryptovaluta. Er werd gesproken over “The Flippening”, de naam die gebruikt werd voor het hypothetische scenario waarbij ethereum bitcoin in zou halen, een dag nadat ETH zijn recordhoogte had bereikt tegenover BTC.

Maar het mag geen geheim heten dat een overgrote meerderheid van de coins die in 2017 op ethereum werden gelanceerd ofwel slechte ideeën waren, ofwel ronduit oplichterij. Bovendien was er geen duidelijke verklaring voor het feit dat een succesvol project met een eigen token, gebouwd op ethereum, noodzakelijkerwijs zou moeten leiden tot een stijging van ETH.

Er werd toentertijd veel ethereum uit de markt gehaald voor de ICO’s. De vraag naar ethereum droogde echter op toen de hype rond ICO’s verdween. Dat speelde een grote rol in de vraag naar, en hoogstwaarschijnlijk de koers van, ethereum.

bitcoin meester

Hoe nu verder?

Decentralized Finance (DeFi) is tegenwoordig het toverwoord en heeft ICO’s achter zich weten te laten. Maar het lijkt erop dat DeFi nog niet in staat is geweest om de toename van het aanbod van verschillende ICO-projecten, die hun ethereum de laatste maanden verkopen, goed te maken. Ethereum zou beter kunnen presteren dan bitcoin wanneer een volgende BTC-rally van start gaat. Maar dat moet echter nog gebeuren, ondanks het feit dat de prijs van BTC dit jaar bijna verdrievoudigd is.

Het is mogelijk dat BTC zich nog steeds in de begindagen van een nieuwe bull run bevindt. Een recent rapport van SFOX gaf aan dat een aanhoudende bull run er voor kan zorgen dat deze vakantieperiode wel eens voor nieuwe FOMO zou kunnen zorgen. Dan Morehead, CEO van Pantera, denkt dat bitcoin voor het einde van het jaar de $42.000 aan kan doen.

Terwijl ETH de laatste jaren zwaar in heeft geleverd ten opzichte van BTC, hebben sommige tokens die bovenop ethereum zijn gebouwd overigens de laatste maanden beter gepresteerd dan bitcoin.

Stijging ethereum koers

Mocht DeFi succesvoller worden zou dit uiteindelijk moeten leiden tot een stijging van de prijs van ethereum. Dit aangezien er meer ETH uit de markt wordt genomen voor gebruik in verschillende DeFi-toepassingen. Als het MakerDAO-experiment bijvoorbeeld werkt, zou een groot deel van de ETH moeten worden vastgezet, als onderpand voor de uitgifte van DAI stablecoin tokens.

Toch heeft Bitcoin ook eigen DeFi-projecten, waaronder Abra en Money On Chain. Projecten die stabiliteit willen bieden via de “collateralization” van BTC. De komende jaren zal de veerkracht van ETH op de proef worden gesteld. BTC heeft zich duidelijk hersteld van zijn dip van 80% ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Het is onduidelijk of ETH hetzelfde kan doen in termen van de BTC-prijs.

Foto: Flickr / Tim Reckmann

Mis niks meer!
Invalid email address