Singapore wil bitcoin (BTC) en cryptomunten als ruilmiddel vrijstellen van btw

Singapore wil bitcoin (BTC) en andere cryptomunten als ruilmiddel vrijstellen van belasting op goederen en diensten (GST). Het is de lokale variant van de btw zoals we die in Nederland kennen.

Cryptomunten en belasting

De Inland Revenue Authority van Singapore (IRAS) heeft dit voorstel in een conceptversie van haar belastinggids (PDF) opgenomen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zodra de regering van Singapore het voorstel overneemt, wordt deze per 1 januari 2020 van kracht. Op dit moment zijn cryptomunten als ruilmiddel wél belast als dienst met 7%.

Cryptomunten worden door de IRAS opgevat als ruilmiddel en ingedeeld in twee functies: een ‘belaste’ levering van een token en de levering van een goed of dienst.

In het voorstel is het als volgt verwoord:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Zodra digitale munten worden gebruikt om mee te betalen, leidt dat niet tot een grotere voorraad van deze tokens; en het uitwisselen van digitale cryptomunten in ruil voor fiat geld of andere cryptomunten wordt niet belast met btw. [/penci_blockquote]

IRAS noemt de volgende cryptomunten in haar document: bitcoin (BTC), ether (ETH), Litecoin (LTC), Dash (DASH), Monero (XRM), Ripple (XRP) en Zcash (ZEC) zijn cryptomunten die als ruilmiddel fungeren.

Ze sluiten stablecoins gekoppeld aan fiat valuta uit. Deze digitale munten blijven wel belast na januari 2020.

Mining

Ook cryptomunten verkregen uit mining blijven belast, zo staat verder in het beleidsplan te lezen. Een miner krijgt namelijk een beloning voor het uitvoeren van belaste mining diensten.

Eind juni is bekend geworden dat de centrale bank van Singapore met Facebook heeft gepraat over haar stablecoin Libra.

Ravi Menon, managing director bij de Monetary Authority van Singapore, stelt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]De zorgen die centrale banken hebben geuit, zijn niet triviaal. We moeten eerst meer te weten komen over het aard van dit beest voordat we Libra ergens in kunnen categoriseren en reguleren. Dat is nog onduidelijk. [/penci_blockquote]

Btw-vrij, ook in Nederland

In Europa, dus ook in Nederland, is de inkoop of verkoop van cryptomunten btw-vrij. Het Europese Hof van Justitie heeft namelijk bepaald dat de bitcoin en andere cryptomunten geen ander doel dienen dan het verrichten van betalingen.

Afbeelding: Flickr.com

Bron: Cointelegraph

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passie voor muziek en sport, brengt graag een bezoek aan sportwedstrijden en concerten. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.