Verbluffende statistieken Bitcoin (BTC): veiligheid, wereldmunt-waardig en correlatie met goud

Over Bitcoin (BTC) lijk je nooit uitgepraat te raken. Aan de andere kant is dat ook helemaal niet nodig. De afgelopen tijds is de meestercoin zowel op het gebied van de koers, de veiligheid, de adoptie en de aandacht weer helemaal trending. In dit artikel pakken we drie interessante nieuwtjes rondom de cryptomunt op.

Veiliger dan ooit

Te beginnen met de veiligheid van het netwerk. Voor het eerst in de geschiedenis van het jarenlange bestaan, is de hashrate meer dan 80 quintiljoen. Je weet wel, die waarde-uitdrukking die volgt op miljoen en miljard, biljoen en biljard, triljoen en triljard en quadriljoen en quadriljard. Op Bitinfocharts is te zien dat de 80 quinitiljoen hashes van het SHA-256 algoritme per seconde worden berekend. Dat is een 8 met daarachter 25 nullen. Verbluffend.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Verbluffende statistieken Bitcoin (BTC): veiligheid, wereldmunt-waardig en correlatie met goud

Een hash verwijst naar de hoeveelheid rekenkracht die computers inzetten om Bitcoin transacties te valideren. Hoe groter deze rekenkracht is, hoe duurder en moeilijker het voor hackers is om de meerderheid (en het consensus) van het netwerk in handen te krijgen.

De mining pool van BTC.com is op dit moment de grootste groep miners, en deze bezit ongeveer voor 19,5% het netwerk. Er zijn minimaal vier mining pools nodig om 51% attack op het netwerk uit te voeren. Meer informatie over de pools is te vinden op blockchain.com

De afgelopen maanden breekt Bitcoin telkens nieuwe records wat betreft deze hashrate. De afgelopen 24 uur is er gemiddeld 2,31 BTC per transactie verstuurd, voor slechts 0.00019 BTC aan (gemiddelde) kosten.

Bitcoin en goud meer synchroon dan ooit

Bitcoin is de laatste dagen door veel economen en analytici als ‘save haven’ bestempeld. Niet zo zeer door de veiligheid van het netwerk (zoals hierboven besproken), maar omdat het een goede variant voor het goud aan het worden is. Investeerders zien Bitcoin steeds vaker als veilige uitweg om economische gedoetjes te ontlopen.

Dat blijkt ook uit de grafiek die Bloomberg publiceerde. Ze keken naar de correlatie tussen de koers van beide assets. Ze onderzochten de koersen van de afgelopen drie en twaalf maanden en deelde deze in in drie categorieën: allebei stijgend, allebei dalend en tegenovergesteld in groei en daling. De conclusie is dat goud en Bitcoin steeds vaker hetzelfde reageren.

Verbluffende statistieken Bitcoin (BTC): veiligheid, wereldmunt-waardig en correlatie met goud

De koersen gingen 51% van het afgelopen jaar dezelfde kant, naar 58,6% gezien over de afgelopen drie maanden. Waar de correlatie over het afgelopen jaar 0,496 was, is dat gestegen naar 0.827. Een correlatie van 1 betekent dat de beide assets elke dag exact in dezelfde richting bewegen en een correlatie van -1 betekent dat ze exact in tegenovergestelde richting bewegen.

Overigens: deze statistische uitkomsten betekenen niet automatisch dat de oorzaken van de groei ook aan elkaar gelijk zijn. De cryptomarkt word nog altijd erg gemanipuleerd en met stablecoins lijkt de liquiditeit van Bitcoin te worden beïnvloed. Het bewijs groeit echter wel dat investeerders Bitcoin zien als een toevluchtsoord in tijden van economische turbulentie.

Bitcoin is de op 11 na grootste munt ter wereld

Het laatste nieuwtje van dit artikel gaat over wereldmunten. Gisteren maakten we al melding van een uitspraak van Max Keiser dat we niet raar moeten opkijken als landen de BTC als nationale valuta gaan gebruiken boven de dollar. Maar is Bitcoin niet al een wereldmunt?

Volgens de statistieken wel. Bitcoin is namelijk de 11e grootste valuta van de wereld. Het is groter dan de currencies uit Mexico, Australië of Canada. Er is bijna net zo veel waarde aan BTC beschikbaar dan aan Russische roebels: ongeveer $200 miljard. Met een verdubbeling van de marktkapitalisatie zullen we ook India (en de roepie) inhalen en dan is daarna ook het zilver in zicht. Het traditionele goud staat nog op eenzame hoogte. Hard money is onverslaanbaar.

Bron: Bloomberg

    Door: Arend Hubach

    Arend is al jaren een autoriteit in de bitcoin space en heeft kennis van zaken in onderwerpen die variëren van technische ontwikkelingen, de adoptie van bitcoin als betaalmiddel in de hele wereld, nieuwe regulering en verwante onderwerpen.