btc bitcoin koers update bear

Bitcoin (BTC) analyse: gaan de bears de koers richting $10.800 drukken?

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – Op moment van schrijven heeft bitcoin (BTC) een prijs van $11.264 bij cryptobeurs Bitstamp. De afgelopen dagen zijn weinig volatiel na de koersuitbraak afgelopen weekend. Gaan we verder naar beneden of hebben de bulls weer de controle?

Bitcoin (BTC) koers wekelijkse grafiek

Op de onderstaande weekgrafiek zijn twee weerstandspunten te zien: de zwarte resistance lijn (1) en de rode weerstandslijn uit begin 2018. Beiden bleken vorige week te hoog gegrepen voor de bulls om doorheen te breken.

Wel wist de koers afgelopen zondagnacht Nederlandse tijd de week af te sluiten boven de $11.500. Dat is de eerste keer sinds begin 2018, meer dan anderhalf jaar geleden, dat dit is gebeurd.

Dat is best een bullish signaal! Deze week is echter bearish gestart, maar het volume ligt nog laag, wat weer positief is voor de bulls. 

Wat zien we nog meer in het onderstaande plaatje? De RSI blijkt een resistance te vormen en is gebounced tegen de overbought 70 niveau.

Als de dagelijkse uptrend wordt verloren, dan kan de wekelijkse koers in een nieuwe evenwicht patroon geraken. Vervolgens kan het nog weken duren voordat we daar uitbreken.

Belangrijk is dat de wekelijkse koers een higher low vormt ten opzichte van de huidige (~$9.100). Zolang dat gebeurt is het beeld bullish te noemen. 

Figuur 1: De koers vindt weerstand op de zwarte lijn (1) en resistance uit begin 2018 (groene cirkel en rode lijn).

Bitcoin (BTC) prijs dagelijkse grafiek

Voor meer informatie kijken we natuurlijk naar de dagelijkse grafiek. Op de dagelijkse grafiek (onderstaande figuur 2, red) is te zien dat de koers nog de 12EMA (blauwe lijn) houdt, na de uitbraak naar beneden.

In mijn vorige analyse dit weekend noemde ik $11.000 en $10.800 als support levels. De $11.000 is bijna aangetikt, voordat de koers weer steeg. Verder zie ik de prijs nog wel naar de 26EMA (rode lijn) zakken naar $10.800, wat een logische plek zou zijn voor een bounce en higher low.

Scenario’s

Er zijn kortom, zoals zo vaak, diverse scenario’s mogelijk voor bitcoin.

Bullish: als de koers de 12EMA en 26EMA houdt en een higher low (HL) vormt, dan ben ik bullish en zal de prijs de dagelijkse uptrend voortzetten.

Als de EMA’s worden verloren, dan is de kans groot dat er een dagelijks evenwicht patroon zal starten. De koers mag door de enorme run vanaf het evenwichtspunt best nog flink dalen om een higher low te vormen en daarbij bullish te blijven.

Bearish: als de 26EMA wordt verloren, kan de koers daarbij de laatste bodem weer opzoeken.

Het volume is wel aan het afnemen, wat positief is, want dat geeft aan dat de bears niet heel sterk aanwezig zijn. Het kan ook een indicatie zijn dat er nog een grote beweging aan zit te komen naast de recente break out naar beneden.

Om te weten wanneer de daily higher low is gevormd, kijken we naar de 4uur grafiek, die op het moment in handen is van de bears.

Figuur 2: De dagelijkse koers is naar beneden aan het zakken en is op zoek naar een punt om een higher low te vormen. 

Bitcoin (BTC) prijs 4 uur grafiek

Op de 4uur grafiek (onderstaande figuur 3, red) is duidelijk te zien dat na de bearish kruising (1) de bears de controle hebben over de koers waarbij de 12EMA als resistance optreedt. Zolang de bulls dat niet weten te breken en een bullish cross van de EMA’s kunnen maken, zal de koers verder naar beneden gaan.

Als de $11.000 niet houdt, dan vindt de koers in eerste instantie support op $10.800 wat samenvalt met de 26EMA op de dagelijkse grafiek. Dat zie ik dan ook als een sterke support en een mooi punt voor een bounce en punt om de trend te veranderen.

Als dat houdt is het flink bullish! Zodra de trend is veranderd en de bulls de overhand nemen op de 4uur grafiek weten we ook dat de dagelijkse higher low is gevormd.

De RSI is ook al een flinke tijd in een downtrend, wat nogmaals aangeeft dat de bears de overhand hebben.

Figuur 3: Er was een bearish kruising van de 12EMA (rode lijn) en 26EMA (blauwe lijn). Sindsdien houden de bears de prijs onder de 12EMA en hebben daarmee de overhand. Er is support op $11.000 en $10.800.

Conclusie

Op het moment hebben de bears de overhand en zie ik de koers nog verder zakken tot de $10.800 als het de $11.000 niet houdt. De koers zou dan de 26EMA op de daily aanraken en dat zou een mooi moment zijn om een higher low te vormen.

Zakt de koers verder, dan is de kans groot dat er een evenwicht patroon ontstaat op de dagelijkse grafiek.

Nieuwe Trade cursus in ontwikkeling

De online trading cursus is bijna af! Schrijf je nu hier in en ontvang 5% korting! Maak daarbij ook kans om de cursus gratis te winnen! Hou mijn Facebook /Twitter en/of website in de gaten voor het nieuws! Liever het trading seminar bijwonen? Hou dan mijn Meetup pagina in de gaten!

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!