Pihkala van Streamr: ‘We moeten vertrouwelijke data niet op de blockchain opslaan’

In Parijs spraken wij tijdens de Blockchain Week met Henri Pihkala, de oprichter van Streamr. In een interview legt hij uit hoe zijn platform voor gedistribueerde data werkt en hoe IOT in de toekomst bij blockchain gaat komen.

Bekijk of luister je liever naar het verhaal van Henri, dan kan dat! Onder dit interview is de video bijgevoegd.

Wat was de conclusie van de panel over blockchain en IOT, waar jij spreker was?

“Ik denk dat blockchain en IOT twee dingen zijn die elkaar in essentie nodig hebben. IOT heeft interoperabiliteit en veiligheid nodig en blockchain heeft use cases nodig. Ik denk dat het een match-made-in-heaven is. Het zijn alleen nog wel twee kinderen die in dezelfde omgeving opgroeien, maar nog gewoon goede vrienden zijn. Als ze tiener zijn, zullen ze voor elkaar vallen (fall in love, red.), maar ze strugglen op dit moment nog te veel met de persoonlijke problemen. Ze kunnen op dit moment nog niet genoeg voor elkaar betekenen.”

Laten we het over Streamr hebben. Zou je ons uit kunnen leggen wat het precies is?

Streamr is een gedecentraliseerde real-time data protocol om alle soorten data te versturen, delen, monetizen of zelfs crowdselling. Je zou het kunnen zien als een BitTorrent voor stromen van data in plaats van simpele bestanden. Het is niet een blockchain of een DLT (distributed ledger technologie, red.) maar een eenvoudig en snel peer-to-peer netwerk dat data omvat en niet alleen maar betalingen.”

“Het werkt parallel met een blockchain ecosysteem. Op dit moment gebruiken we Ethereum voor zaken die een ‘hard consensus’ nodig hebben. Dat kunnen dan de betalingen zijn of het vragen van toegang tot bepaalde data uit de datastromen van het netwerk.”

Jullie kunnen dus ook werken als een off-chain oplossing?

“Soort van, ja. Je kunt het zien als een data layer. De blockchain is niet de juiste oplossing om data (of gegevens) in op te slaan. Het is duur en niet schaalbaar; het is gewoon geen goed idee. Het is beter om deze data op een oplossing te plaatsen dat hiervoor gebouwd is. En dan laat je slechts de verificatie (en zaken zoals double-spending) over aan de blockchains.”

“Gegevens kunnen prima zonder blockchain worden beveiligd zonder blockchain of encryptie.”

Kun je omschrijven wat voor technologie Streamr gebruikt? Is het dan een soort SQL database?

“Nee, dat absoluut niet. Het is een P2P-netwerk waarover data wordt getransporteerd van data-publishers naar data-subscribers. Deze data wordt zo een constante stroom.”

“Stel, jij bouwt een applicatie en jij bent benieuwd waar het openbaar vervoer gedurende de dag rijdt. Dan kun jij gewoon abonneren op de data van dit netwerk en het wordt daarmee op een vertrouwelijke manier bij jou bezorgd. Vergeleken met een gecentraliseerde database is het en stuk robuuster. Deze oplossingen kunnen last krijgen van DDoS aanvallen of uitvallen door problemen met hardware.”

“Je kunt op dit netwerk ook je eigen data verkopen. Bijvoorbeeld met welke auto je rijdt of welke applicaties jij allemaal gebruikt. Dit soort informatie kan voor iemand nuttig zijn, en deze techniek maakt het mogelijk om deze data voor iedereen beschikbaar te stellen.”

Hoe kijk je dan aan tegen privacy van data?

“Er zijn twee manieren om naar privacy te kijken: de oude en de nieuwe manier. De oude manier is om je gegevens in een silo te stoppen en deze goed te beveiligen met dikke muren er omheen en een uitsmijter die niemand bij de deur binnen laat. Je moet de muur, de man bij de deur en de silo vertrouwen. Dat is prima en het werkt al jaren, maar tegelijkertijd is de data gelimiteerd tot bínnen de silo. Je kunt hier niet alle waarde uit halen omdat het goed is weggestopt.”

“De nieuwe manier is om deze gegevens te encrypten en het in plain text openbaar te zetten. Niemand kan toegang krijgen tot deze data, zelfs niet de uitsmijter bij de virtuele deur. Je bent zelf verantwoordelijk voor deze informatie en je kunt delen met wie je wilt. Bij deze ‘macht’ komt ook tegelijkertijd ook een stukje verantwoordelijkheid kijken.”

Vanaf ongeveer minuut 7 praat Henri nog verder over de plannen van Streamr voor 2019 en het crowdselling van je eigen data en de vergoedingen die je hier voor krijgt. 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!