Facebook en Libra blijken een cadeautje voor bitcoin en de cryptospace

Facebook kwam eerder dit jaar met de Libra Blockchain. In samenwerking met meerdere grote miljardenbedrijven moet dit netwerk worden opgezet. Het eerste product op die chain moet de cryptomunt Libra worden. Maar vanuit allerlei hoeken schemert nu toch door dat daar nogal wat haken en ogen aan zitten.

Het project en de opzet daarvan worden namelijk hevig onder vuur genomen door regelmakers wereldwijd. Een Duitse minister ziet in Libra een vijand voor de euro, de Europese Centrale Bank lijkt geen fan. En ook in het thuisland van Facebook, Amerika, wordt het project niet gelijk goedgekeurd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tegengas is logisch, maar het legt ook gelijk een groot probleem bloot voor alle cryptomunten waar een fysiek bedrijf (of stichting) achter zit. Er is namelijk een entiteit die je verantwoordelijk kunt houden voor de ontwikkelingen.

Blessing in disguise voor bitcoin

Met terugwerkende kracht lijken de cryptomunt Libra en de Libra Blockchain uit de koker van Facebook een blessing in disguise voor open blockchains als bitcoin. Het toont namelijk in de praktijk aan dat je wel echt een wijdverspreid netwerk van ontwikkelaars, nodes in het netwerk en gebruikers moet hebben.

Decentraliteit is zó ontzettend belangrijk voor een cryptomunt die de wereld wil veranderen. Het netwerk van gebruikers, programmeurs en nodes moet zo wijd mogelijk verspreid zijn. Daar zijn met name bitcoin en in mindere mate ethereum goed mee bezig.

Het nadeel wat ethereum wel heeft is het feit dat ze oprichters en frontmannen hebben die publiekelijk bekend zijn. Daar zou druk op uitgeoefend kunnen worden.

De oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, kan en zal gewoon op het matje worden geroepen wanneer het politici niet aanstaat wat hij aan het doen is. Cryptomunten zijn namelijk een gevaar (of in ieder geval concurrentie) voor de huidige machtige financiële dienstverleners als banken.

Het karakter van bitcoin zorgt ervoor dat dit hier niet kan. Je kunt wel individuen aanhouden en berechten, wat ook wel gebeurt in sommige landen, maar daarmee maak je het project niet dood. De geest is uit de fles.

Libra toont aan wat er gebeurt wanneer een centraal geregelde cryptomunt echt een gevaar blijkt of lijkt. Je krijgt te maken met de grootste en machtigste instanties op aarde. Daar kun je bijna niet van winnen, heel misschien als je Facebook bent.

Maar de gemiddelde altcoin die graag de wereld wil veranderen zal hier altijd tegenaan gaan lopen. Als je te groot wordt en je hebt een centrale partij die alles regelt, dan heb je een probleem.

Niet allemaal positief

Indexfonds Bitwise ziet ook positieve kanten voor bitcoin en andere cryptomunten door de ontwikkelingen rondom Libra. Het onderwerp crypto is in alle gelederen van de Amerikaanse en wereldpolitiek doorgedrongen.

Matt Hougan, verantwoordelijk voor het onderzoek binnen Bitwise, bedankt Facebook.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Matt Hougan”]Dankzij Facebook en het Amerikaans Congres zijn we twee of drie jaar vooruit gesprongen in de toekomst van crypto. Alle gesprekken, debatten en mainstream discussies worden nu al gevoerd.[/penci_blockquote]

Kortom: alles is in een stroomversnelling gekomen mede dankzij Libra.

Hougan ziet echter ook nadelen: ”Men realiseert zich dat cryptomunten niet langer genegeerd kunnen worden.” Op de korte termijn kan dat zorgen voor bepaalde maatregelen die de ontwikkelingen enigszins kunnen beperken.

Hougan: ”Maar zelfs dat is goed voor de lange termijn. Het geeft investeerders de zekerheid dat regelmakers er mee bezig zijn. Dat zorgt voor betere richtlijnen waardoor de cryptospace zich verder kan ontwikkelen.”

In de spotlight

Naast een voorbeeldje uit de praktijk van waarom decentraliteit belangrijk is wanneer je het financiële systeem wil aanvallen, is natuurlijk de aandacht ook lekker.

Na de perikelen rondom Libra besloot zelfs de Amerikaanse president Donald Trump er een paar tweetjes aan te wijden. Het zorgt voor enorm veel aandacht voor de gehele cryptospace.

Cryptomunten zijn hier om te blijven, zoveel lijkt wel duidelijk. Welke vormen en welke netwerken het uiteindelijk gaan redden weet niemand. Maar één ding is zeker: het wordt een harde strijd op allerlei vlakken.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwslibra

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...