Nieuws » Federal Reserve komt met nieuw systeem à la Ripple voor instant betalingen

Federal Reserve komt met nieuw systeem à la Ripple voor instant betalingen

De Federal Reserve maakt bekend dat het een nieuw betaalsysteem gaat maken. Dit wordt FedNow genoemd en het moet real-time betalingen gaan verwerken. Voelt het de hete adem van de ultrasnelle en -goedkope cryptomunten in de nek en zoekt het nu naar een gecentraliseerde oplossing?

FedNow voor snelle real-time betalingen

Lael Brainard maakte dit nieuws over FedNow bekend. Zij legde in haar praatje de nadruk op de algehele consensus die er onder de leden van de Federal Reserve is. Verder lag de focus op de feedback die is verzameld en de conclusie die daaruit is getrokken: het is nu het juiste moment om te investeren in een realtime betalingssysteem. Dit systeem moet voor iedereen uit het hele financiële ecosysteem toegankelijk zijn.

Van de 350 notities die over het onderwerp binnen kwamen gaven meer dan 800 organisaties bijval aan het idee. Brainard geeft ook aan dat “negentig procent de Federal Reserve riep op om een realtime betalingsdienst te exploiteren.” Esther George, de president van de Kansas Federal Reserve, legde deze stap uit als de ‘grootste upgrade van de infrastructuur sinds het ACH (Automated Clearing House, red.) in 1972 online ging’.

Het is niet de bedoeling dat de FedNow de private sector gaat verdringen. Het wil juist inbouwen en inspelen op al bestaande technologie van meer dan 10.000 Amerikaanse banken. Hoewel de particuliere sector een hele belangrijke rol speelt in de markt, kan de FED niet aansluiten op de wensen van deze sector. In plaats daarvan moet de FedNow gaan dienen als een platform en infrastructuur waarop de particuliere sector eenvoudig kan voortborduren.

De Amerikaanse Centrale Bank vraagt momenteel rond naar opmerkingen voor het design van deze dienst. Het is de verwachting dat het platform in 2023 of 2024 beschikbaar zal zijn.

Andere oplossingen

Voor een cryptoliefhebber klinkt dit misschien als een naïef plan. Waarom nog 5 jaar wachten terwijl zulke snelle platformen al lang bestaan? Maar daar komt gelijk de adder onder het gras vandaan. Een centrale bank zal niet zomaar de macht uit handen willen geven door op een decentraal en open-source product te bouwen. Hoe goed het ook werkt en hoeveel voordelen het wel niet voor de samenleving heeft.

De afgelopen jaren zijn er al veel burgers geweest die op eigen initiatief de oplossingen zoeken in de peer-2-peer oplossingen. Nu komt de staat met een top-to-bottom oplossing. Is dit omdat de burgers iéts te veel de ‘verkeerde’ kant op gaan door de regering buiten spel te zetten? Doen ze dit omdat ze voelen dat áls er niet snel een oplossing komt, er nóg meer burgers de kant op zullen gaan van bijvoorbeeld ‘decentrale’ stablecoins? Zoals ook al in de bovenstaande tweet te zien is, is deze oplossing precies het segment waar Ripple zich op richt.

An sich is dit natuurlijk een goede ontwikkeling. Door de FedNow kunnen bedrijven instant betalingen doen waardoor leveranciers direct, zonder een vertraging van een aantal dagen, betaald kunnen worden. Kleine bedrijfjes kunnen op deze manier beter inzichten houden in de financiën en voor de lange termijn is dit natuurlijk een goede investering. Maar kan het niet nóg een stapje verder door over te stappen naar cryptovaluta?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de FedNow? Lees het originele bericht.

Bron: Pymnts

Nieuwe Podcast aflevering: Bitcoin maximalisten aan de tokens op Ethereum, een 'nieuwe' Satsohi en meer

Meepraten over alles wat te maken heeft met bitcoin, altcoins en de markt daar omheen? Kom eens langs op FacebookTwitter of Telegram.

Don't miss out!
Aanmelden Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd up-to-date in het wereldje van bitcoin, altcoins en blockchains

Invalid email address

Gerelateerde berichten

Ripple gebruikt door Thaise bank, maar XRP token niet

Arnold Hubach

Ripple (XRP) index nu formeel toegevoegd aan prijsindices Nasdaq

Wessel Simons

Bitcoin rond de $10.380, maakt Ripple (XRP) zich klaar voor nieuwe run?

Arnold Hubach

Wij gebruiken cookies om u een optimale gebruikers ervaring te kunnen bieden. U kunt deze cookies uitzetten via uw browser maar dit kan het functioneren van onze website negatief beïnvloeden. Accepteren Lees verder