VN: ‘Noord-Korea stal $2 miljard aan bitcoin en andere valuta door hacks’

Noord-Korea heeft volgens de Verenigde Naties (VN) ongeveer $2 miljard verdiend aan het hacken en aanvallen van banken en cryptobeurzen. Dat meldt Reuters. Tot nu toe is er vanuit de VN weinig bewijs geleverd voor deze aantijgingen.

Verschillende groepen cybercriminelen zouden financiële instanties hacken vanuit Noord-Korea.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Massavernietigingswapens

In een rapport die verstuurd werd naar verschillende media, waaronder Reuters, zegt de VN dat het hacken een groot onderdeel is van de overheidsfinanciering van Noord-Korea. Dat zijn de woorden van de sanctiecommissie Noord-Korea.

[penci_blockquote style=”style-3″ align=”none” author=”Verenigde Naties rapport”]”De democratische Volksrepubliek Korea (Noord-Korea, red.) halen geld op voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens met behulp van online criminele activiteiten.”[/penci_blockquote] In totaal hebben de Noord-Koreanen volgens het rapport al meer dan $2 miljard vergaard.

Bij veel hacks van cryptobeurzen wordt al snel gewezen naar Noord-Koreanen. Maar zelden tot nooit komt men met data naar buiten die dat bevestigen. Het blijft vaak speculeren voor buitenstaanders.

Een van de usual suspects is de Lazarus Group. Zij staan er om bekend om over de hele wereld platformen en instanties te hacken. Zuid-Korea lijkt bovengemiddeld vaak het doelwit van deze aanvallen. Een recent voorbeeld is de e-mailscam waarbij de criminelen zich voordeden als handelsplatform UpBit.

Sancties

De sancties tegen Noord-Korea vanuit de Verenigde Naties worden voorlopig niet teruggedraaid, dus blijft het land afhankelijk van dit soort fratsen. De FBI herhaalt dat standpunt ook in het rapport: Noord-Korea steelt geld om internationale sancties te ontlopen.

De FBI voegt er nog wat belangrijks aan toe: “We roepen alle verantwoordelijke staten op om actie te ondernemen om het vermogen van Noord-Korea om kwaadaardige cyberactiviteit uit te voeren tegen te gaan.”

Het zorgt, ook volgens de FBI, er namelijk voor dat men verder kan met het ontwikkelen van hun rakettenprogramma.

Don’t trust, verify!

Bij een openbare boekhouding, wat bitcoin heeft, zou je wel namen en rugnummers verwachten als je dit soort aantijgingen doet. Op dat vlak blijft het voorlopig nog stil. Reuters schrijft er niks over in hun bericht in elk geval.

Je moet de Verenigde Naties dus op hun woord geloven, terwijl zij ook baat hebben bij dit soort nieuwtjes en dat naar buiten brengen. Noord-Korea en de VN zijn namelijk niet bepaald vriendjes.

Tot de cijfers en data in de vorm van transacties op het netwerk zichtbaar worden gemaakt is het vooral speculatie. ‘Don’t trust, verfiy!’ is niet voor niets een populaire uitdrukking in de wereld van bitcoin en andere cryptomunten.

Maar, als je eerlijk kijkt naar de situatie: dan klinkt het niet heel gek. Bitcoin is een manier om buiten de gebaande financiële wegen te treden. Dat geldt voor brave burgers in Nederland, maar ook voor dictators in Azië.

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...