bitcoin btc futures bakkt

Commentaar: futuresplatform Bakkt maakt bitcoin vooral een stuk legitiemer

Commentaar – Bitcoin futures platform Bakkt is zondagnacht Nederlandse tijd live gegaan, een moment waar de cryptowereld reikhalzend naar uit heeft gekeken.

Door middel van de dagelijkse en maandelijkse futures kunnen grotere investeerders speculeren met de bitcoin prijs. Is Bakkt vernieuwend en is er een markteffect te verwachten?

Bakkt, een stap in legitimiteit voor bitcoin

Tot nu toe blijft een heftige marktreactie uit. De bitcoin prijs zakte vanmiddag plots richting $9.600, maar de koers veerde weer op boven de $9.800. Momenteel is de koers $9.886 per stuk bij Bitstamp.

Bakkt moet vooral de traditionele investeerders over de streep gaan trekken om in de liquide asset bitcoin te gaan investeren.

Eigenaar van het platform is de Intercontinental Exchange (ICE), dat een paraplu aan bedrijven vertegenwoordigt. Waaronder de New York Stock Exchange, dat bekend staat als de grootste en misschien wel de meest bekende beurs ter wereld.

Insiders spreken dan ook van een historisch moment voor bitcoin (BTC), ruim tien jaar na het ontstaan ervan.

Bakkt geeft bitcoin nog even dat laatste zetje legitimiteit om de traditionele belegger vertrouwd te maken met deze opkomende asset.

Een asset die vooral in trek is bij millennials, vaak het (klein) kind van de doorgewinterde, traditionele belegger. Dat generatieverschil en die vertrouwenskloof was nog een gapend gat wat Bakkt nu deels gaat vullen.

De gemiddelde, geaccrediteerde investeerder in de VS klopt namelijk niet aan bij een buitenlandse, ongereguleerde beurs om BTC in te slaan, laat staan een andere cryptomunt.

Dat is simpelweg een te groot risico voor een fondsmanager die zich verantwoordelijk voelt voor honderdduizenden pensioenhouders. Kortom, bij het gereguleerde Bakkt met een miljardenconcern achter zich, voelt men zich veiliger.

Bakkt heeft dan ook een licentie weten te bemachtigen bij de New York Department of Financial Services, de uitgever van de beruchte BitLicense.

Onder meer Bitfinex, BitMEX of Binance komen niet in aanmerking voor deze licentie.

Achter Bakkt schuilt niet alleen ICE, maar ook andere aandeelhouders zoals Microsoft, Starbucks en de Boston Consultancy Group. Kelly Loeffler, eerder werkzaam als Chief Marketing Officer bij ICE, staat aan het hoofd van de exchange.

De vernieuwingen

Waar zit hem dan de vernieuwing in bij Bakkt? Het zijn er twee.

1. Bitcoin (BTC) in plaats van dollar (USD)

Allereerst ontvangen kopers ‘fysieke’ bitcoin na het sluiten van het future contract en géén dollars zoals gebruikelijk is bij bijvoorbeeld concurrent CME.

2. Maand – én dagcontracten

Misschien wel de grootste vernieuwing is dat Bakkt ook futurescontracten van één dag op de markt brengt.

Dat maakt korte termijn speculatie met bitcoin mogelijk. Een dag is een veel kortere settlement tijd dan de gebruikelijke maand.

De tussenstand

De Amerikaanse beurzen zijn vanaf 15.30 uur Nederlandse tijd opengegaan en de activiteit op de bitcoin markt lijkt wat toe te nemen in vergelijking met maandagochtend (toen de VS nog sliep, red.)

Zoals gezegd blijft een heftige marktreactie tot nu toe uit.

Zo zijn er – op moment van schrijven – 32 bitcoin futures afgesloten op het platform, zo is op te maken uit de datasheet die tot juni 2020 openbaar blijft.

De prijs van de eerste bitcoin future was $10.115. Samen zijn de contracten goed voor een waarde van ruim $300.000.

Ter vergelijking: het volume bij de Chicago Mercantile Exchange (CME), die sinds december 2017 futures aanbiedt en in dollars uitbetaalt, ligt momenteel een stuk hoger.

Zo zijn er donderdag 19 september bijna 5.000 contracten gesloten bij CME.

cme futures

Reacties in het veld

Wat vinden marktvolgers op Twitter van Bakkt? Diverse marktvolgers wijzen erop dat de buitenwacht geduld moet hebben.

Volgens Larry Cermak, analist bij The Block Crypto neemt de activiteit de komende weken en maanden wel toe. Hij verwacht dat de eerste 24 uur minstens honderd contracten afgesloten kunnen worden.

Ook Michael Sonnenshein, managing director bij Grayscale Invest, is geduld geboden. Hij wijst op de lancering van de CME futures, die ook op gang moesten komen.

De komende uren is het aankijken hoe de markt verder reageert op de futures bij Bakkt. Wordt vervolgd.

Bronnen: Bakkt, Coindesk

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!