bitcoin BTC goud derivsten

Bitcoin (BTC) transacties voor meer dan 50% vanaf SegWit-adressen

Segregated Witness (SegWit)-adressen worden steeds populairder. Het percentage aan Bitcoin (BTC) transacties vanaf een SegWit-adres is hoger dan ooit. Volgens de statistieken van transactionfee.info gaat het om 50.5% van alle transacties.

De SegWit-oplossing

SegWit is een optionele update voor bitcoinadressen. Specifiek in het leven geroepen om de transactiesnelheid op het netwerk te vergroten. Van origine was de update vooral bedoeld om kneedbaarheid van transacties te vergroten.

In de praktijk betekent het dat er met transacties vanaf een SegWit-adres meer transacties in een block passen. Miners kunnen dus meer transacties in blocks verwerken, waardoor er lagere wachttijden ontstaan.

Daarnaast is het ook een optionele schaalbaarheidsoplossing. Het betekent namelijk dat er meer transacties tegelijkertijd op het netwerk plaats kunnen vinden wanneer elk block volledig uit SegWit-transacties zou bestaan.

bitcoin segwit transacties
SegWit-transacties op het netwerk van bitcoin.

Hoe gaat het met de bitcoin transacties?

Volgens bitcoinfees.info betaal je op dit moment ongeveer $0.51 voor een snelle bitcoin transactie binnen 3 blocks. Zo’n transactie heeft dan gemiddeld een halfuur nodig om te worden verwerkt.

Kun je iets langer wachten? Dan kost het slechts $0.05 om een transactie te doen. Dat proces duurt dan ongeveer 6 blocks, ofwel 1 uur.

Voor het perspectief: op dit moment duren de meeste banktransacties langer. Van de Rabobank naar bijvoorbeeld ABN wordt vaak pas op de andere rekening bijgeschreven tijdens een volgende werkdag. Ook voor deze transacties betaal je als consument, je betaalt namelijk meestal een maandbedrag voor je bankrekening.

Banken zitten op dat gebied overigens niet stil, er wordt gebouwd aan manieren om directe overschrijvingen te ondersteunen.

Het is nog niet zo vertrouwd als het pinnen in een restaurant, maar voor veel (internationale) betalingen kan bitcoin een snellere en betere oplossing zijn. Zelfs met transactiekosten die wat hoger liggen.

bitcoin transacties gemiddelde
Gemiddelde transactiekosten op het netwerk van bitcoin volgens bitcoinfees.info

In bovenstaande grafiek zien we de duidelijke pieken in 2017 en 2018. Het netwerk van bitcoin had toen te maken met veel transacties die niet snel konden worden verwerkt. Toen de prijs in elkaar zakte zagen we een flinke daling in het gebruik van het netwerk.

Anno 2019 zijn de transacties van bitcoin, mede door SegWit, een stukje efficiënter. In onderstaande grafiek zien we dat het hoogtepunt van netwerkactiviteit nog altijd rond de jaarwisseling van 2017 en 2018 zit. Maar het netwerk is op dit moment ook flink actief.

Aantal bevestigde bitcoin transacties volgens blockchain.com

Terwijl de transactiekosten relatief laag blijven, worden er honderdduizenden transacties per dag verwerkt tegen veel goedkopere tarieven dan in de vorige piek. Het is nu afwachten hoe de transactiekosten reageren wanneer het netwerk ook qua aantal verwerkte transacties naar nieuwe hoogtes stijgt.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!