Bitcoin en goud prijsvergelijking: het rendement in 2019

Goudexpert Peter Schiff is een zeer uitgesproken voorstander van goud en wil nog wel eens kritisch uitlaten over bitcoin (BTC). Dat roept de nodige weerstand op en er zelfs met @relevantpeter een parodieaccount in het leven geroepen.

Afgelopen week grapte het account dat bitcoin maar liefst 19 minuten beter presteerde dan het ‘heilige goud’. Een geintje natuurlijk, want bitcoin is in 2019 sterker dan ooit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin vs. goud in 2019

De tweet is een leuke aanleiding om de prestaties van bitcoin en goud in 2019 tegen het licht te houden.

Deze anticyclische assets, die los staan van het financiële systeem, nemen in populariteit toe. Temeer omdat er negatieve rentes zijn op spaartegoeden en (staats) papieren, en ook de aandelenmarkt onzekerder is.

Bitcoin opende het jaar met een koers van $3.797 wat bijna niet meer is voor te stellen. Het voorlopige hoogtepunt dit jaar is $13.831 volgens de prijsindex van Brave New Coin (zie de onderstaande figuur).

Sindsdien is een daling ingezet. Deze week dipte de koers naar $7.724.

Goud opende het nieuwe jaar met een prijs van $1.282 en bereikte begin september haar jaarrecord met $1.557. Op moment van schrijven schommelt de prijs bij de $1.500.

Bitcoin en goud prijsvergelijking: het rendement in 2019

Bitcoin en goud prijsvergelijking: het rendement in 2019

Kijken we naar de bovenstaande grafieken, dan is de run van bitcoin in april gestart en heeft het een stuk beter gepresteerd dan goud.

Op het hoogtepunt (eind juni) is de koers van BTC met 260% gestegen, voordat de descending triangle zich inzette. Rekenen we nu terug, dan is het rendement met 109% nog zeer netjes.

De goudprijs is ook gestegen dit jaar, maar minder opvallend dan BTC: het rendement schommelt tussen 10 en 20% in vergelijking met de beginkoers dit jaar.

Bitcoin: 9390661% koersgroei

Gaan we helemaal terug naar het eerste moment dat bitcoin genoteerd werd, dan is er sprake van een ongekende groei van deze cryptomunt.

In juli 2010 startte BTC met een prijs van $0,06 en sindsdien is de prijs met horten en stoten toegenomen.

Bitcoin en goud prijsvergelijking: het rendement in 2019

Bitcoin en goud prijsvergelijking: het rendement in 2019

De prijsstijging van goud is zeer gestaag gegaan. Met een prijs van $1.210 in juli 2010 en een run naar $1.920 in het jaar 2011.

Sindsdien is de trend dalende tot ongeveer $1.200 in 2016 en sindsdien is de trend weer stijgende.

De procentuele stijging is niet te vergelijken: Bitcoin is sinds haar bestaan 9390661% (!) gestegen, terwijl goud over dezelfde tijdspanne met 25% is gestegen.

Een verzachtende omstandigheid is dat bitcoin met tien jaar een zéér jonge asset is en dat de goud standaard sinds de tweede helft van de negentiende eeuw bestond tot deze in 1971 is losgelaten.

De over-the-counter handel in goud bestaat al sinds 1919 (London Bullion Market, red.)

Bron: Beincrypto

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsgoudprijs

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...