DNB toezicht en registratie: reacties van 4 Nederlandse cryptobedrijven

Aanbieders van cryptovaluta en – wallets op de Nederlandse markt gaan vanaf 10 januari 2020 onder toezicht vallen van De Nederlandsche Bank (DNB). De centrale bank gaat namelijk de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) handhaven.

Dit heeft ook gevolgen voor jou als klant. Jouw gegevens moeten onder deze wet onder bepaalde voorwaarde worden gedeeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarmee kan men bijvoorbeeld een bitcoin adres koppelen aan jouw bankrekening wanneer je daarmee cryptomunten hebt gekocht.

Toezicht op de cryptosector

De overheid moet vanaf januari 2020 de Europese anti-witwasregelgeving (AML5-richtlijn, red) verankerd hebben in de wet. In de Tweede Kamer ligt een wetsvoorstel van minister van Financiën Hoekstra om de bestaande wet te herzien.

Nieuw is dat ook de cryptosector onder deze wet gaat vallen. Deze week deed toezichthouder DNB de dringende oproep aan de sector om zich vóór 23 september 2019 actief te melden.

Aanbieders van cryptovaluta en -wallets vallen onder de doelgroep. Het zijn volgens de DNB bedrijven die ‘als poortwachter fungeren het bestaande financiële systeem en de wereld van cryptovaluta’.

De overheid stelt daarom een aantal eisen: zo moeten ongebruikelijke transacties gemeld worden aan een apart orgaan, de Financial Intelligence Unit (FIU). Ook een antecedentenonderzoek behoort tot de opties.

Er staan ook vragen open: tot welk niveau gaat het toezicht en welke klantendata moeten gedeeld worden? Hoe gaat men om met mixers om transacties op de blockchain te anonimiseren?

Dat moet de komende maanden meer duidelijkheid over komen.

DNB toezicht en registratieplicht: de reacties

Wat vinden de cryptobedrijven hier zélf van en hoe zijn ze hierop voorbereid? Bitcoin Magazine NL deed een rondje langs de velden. Een aantal reacties:

Bitcoinmeester

Mitchel Zandwijken, oprichter van Bitcoinmeester, zegt dat ze verdachte transacties al actief melden:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Sinds ons bestaan hanteren we solide KYC- en AML-procedures (know-your-customer en anti-money-laundering, red).

Met een zeer streng monitoring protocol kunnen we verdachte transacties eerder onderscheppen dan een bank. We melden deze nu al actief bij banken en instanties.[/penci_blockquote]

Crypto2Cash

Pieter Jan Datema, oprichter van Crypto2Cash, heeft in het verleden bij de Nederlandsche Betaal en Wisselmaatschappij (Nbwm) al ervaring gehad met financieel toezicht. Ook valt hij voor een ander bedrijf onder toezicht van de centrale bank in Singapore. Hij zegt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Wij hebben intern een toekomstbestendig systeem gebouwd en hebben ons gelijk gemeld bij de DNB en de Financial Intelligence Unit.

We denken dat dit de markt helpt om volwassen te worden en duistere aanbieders te doen verdwijnen.

We waren aan het kijken om wellicht in een ander land een bedrijf op te richten omdat er daar wel licenties voor crypto worden uitgegeven, maar nu hebben we een reden om thuis te blijven.[/penci_blockquote]

Litebit

Olivier van Duijn, ceo bij Litebit reageert als volgt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Wij staan ook positief ten opzichte van meer regulering in de markt. We hebben beleid en specialisten in dienst op het gebied van KYC en AML en nemen de benodigde maatregelen om fraude, witwassen en terrorismefinanciering te voorkomen.

Ook is er veel tijd geïnvesteerd in het ontwikkelen van een systeem dat ongebruikelijke en verdachte transacties traceert en blokkeert. We werken daarvoor samen met alle relevante autoriteiten.

Het draait vooral nog om de details en de exacte invulling die DNB aan het toezicht en de registratieplicht gaat geven. We gaan ervan uit dat dit op korte termijn duidelijk wordt.[/penci_blockquote]

BTC Direct

Toon Schraven, marketing manager bij BTC Direct, licht toe:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]Wij gaan ons uiteraard registreren wanneer dit mogelijk is.

Op basis van de al bestaande wet- en regelgeving en het wetsvoorstel, zijn we goed voorbereid. Daarom denken wij dat we volledig zullen voldoen aan de wetgeving die volgend jaar wordt ingevoerd.

Via een uitgebreid monitoringsysteem zijn onregelmatigheden in transacties op te merken. We gaan dit in de toekomst actief melden bij FIU.[/penci_blockquote]

Uit de reacties is op te maken dat de Nederlandse industrie zich voorbereid op de aanstaande herziene wet. Wordt vervolgd.

Lees meer over:
DNB

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...