Facebook's calibra wallet zal voor grote delen van de wereld als India en China niet beschikbaar zijn

Facebook bouwt lobby uit voor acceptatie cryptomunt Libra

Facebook huurt twee extra lobbyisten in om haar cryptomunt Libra goedgekeurd te krijgen door de Amerikaanse autoriteiten. De techgigant bouwt een lobbyleger om de druk vanuit politiek en beleidsmakers te weerstaan, zowel in Europa als in thuisland Amerika.

Lobbyisten voor Libra

Diverse wet – en regelmakers nemen Libra sinds de aankondiging op 18 juni dit jaar onder vuur.

Een Duitse minister ziet in Libra een vijand voor de euro, de Europese Centrale Bank lijkt geen fan. En ook in het thuisland van Facebook, Amerika, wordt het project niet gelijk goedgekeurd.

Facebook heeft de lobbyfirma FS Vector ingehuurd om de lobby te leiden. John Collins, eerder werkzaam als hoofd beleid bij Coinbase, is partner bij FS Vector.

Naar verluidt heeft Facebook – naast deze firma – nog minstens acht andere lobbyisten voor zich werken, zo blijkt uit onderzoek van The Block Crypto.

Aan die lijst zijn nu twee nieuwe namen toegevoegd.

Het gaat om William Hollier van lobbyclub Hollier Associates, die eerder werkte voor de Republikeinse senator Mike Crapo (Idaho).

Crapo is tevens voorzitter van de Banking Committee van de Amerikaanse Senaat, een van de twintig commissies die verbonden zijn aan de Senaat. De bankencommissie behandelt elke wetswijziging op het gebied van financiële wetgeving.

Dat meldt The Block Crypto die zich baseert op een openbaar document. In de VS is het gebruikelijk dat lobbywerk geregistreerd wordt.

Hollier heeft ruim tien jaar gewerkt voor Crapo in de jaren 1993 tot 2002. Eerst als directeur wet – en regelgeving en vervolgens als stafchef. Hollier doet lobbywerk voor Microsoft, VISA en de Amerikaanse variant van de Kamer van Koophandel.

De tweede lobbyist heet Michael Williams van de Williams Group, die in juli bij Facebook is gestart als lobbyist.

Hij was voorheen managing director voor Credit Suisse Securities en doet nu werk voor onder meer voor de
American Financial Services Association en vliegtuigmaatschappij Delta.

Britse lobbyisten in Europa

In Europa heeft Facebook een prominente Britse oud-politicus en oud-bankier als lobbyisten aangetrokken.

Het gaat om Ed Bowles, die per september bij Facebook is gestart als ‘directeur public affairs’. Deze jurist werkte onder meer twaalf jaar bij de bank Standard Chartered en als ambtenaar bij het Britse ministerie van Justitie.

Eerder is de voormalige minister Nick Clegg door de Amerikanen aangetrokken. Clegg, vice-premier in het kabinet Cameron en vanwege zijn Nederlandse moeder ook Nederlandstalig opgevoed, leidt het team voor wereldwijde public affairs.

‘Sir Nick’ is ook een voormalig Europees Parlementslid en trad op als onderhandelaar ‘handel’ namens de Europese Commissie.

bitcoin meester

Libra en bitcoin

Op 18 juni is Libra door Facebook aangekondigd. In de Libra Association in Zwitserland zitten 28 leden, waaronder VISA, Mastercard en Paypal.

Het bedrijvencomplex komt met een eigen blockchain, cryptomunt en Facebook bouwt daar een eigen Calibra wallet voor.

Ter vergelijking: het betaalnetwerk van VISA kan circa 24.000 betalingen per seconde verwerken. Libra denkt met haar opzet circa duizend transacties per seconde te halen. In het eerste kwartaal van 2020 moet het mainnet gelanceerd zijn.

Een groot verschil met het bitcoin netwerk is dat het Libra netwerk in handen van bedrijven is en bitcoin niet.

Facebook spreekt de hoop uit dat ‘binnen een periode van vijf jaar’ hun blockchain een publieke variant wordt zoals bitcoin en ethereum.

De algemene opvatting is dat dankzij Libra juist bitcoin meer op de agenda van politici en beleidsmakers zijn komen te staan.

Zo bedankt Matt Hougan van Bitwise Assetmanagement, en van de indieners van een bitcoin ETF, juist Facebook.

Dankzij Facebook en het Amerikaans Congres zijn we twee of drie jaar vooruit gesprongen in de toekomst van crypto. Kijk naar de gesprekken, debatten en mainstream discussies die zijn gevoerd.

bitcoin kopen

 

 

Mis niks meer!
Invalid email address
Handel met negatieve fees en verdien!

Paymium lanceert een actie voor Bitcoin beleggers

Ontvang 0,1% vergoeding voor elke succesvolle limietorders die je plaatst!

Doe mee aan de bitcoin revolutie.

Paymium is de oudste en grootste bitcoin beurs van Frankrijk en bestaat al sinds 2010.

Maak nu een gratis account aan!