Bitcoin netwerk verwerkte $11.000 miljard in de afgelopen 10 jaar

Sinds de oorsprong van Bitcoin (BTC) heeft het netwerk al $11.000 miljard (€9.910 miljard euro) aan waarde verwerkt. Dit deelt de inmiddels alom bekende ‘quant’ PlanB op Twitter.

Uit deze statistieken kun je de voorzichtige conclusie trekken: Bitcoin verwerkt hiermee een hoger volume dan betaalproviders dan Paypal.

BTC in dollartekens

Iedere dag verwerkt de bitcoin blockchain zo’n $9,6 miljard. Even in vergelijking: het jaarlijkse volume dat Paypal verwerkt is $578 miljard (in 2018).

Een snelle berekening laat zien dat het ‘ons’ het decentrale netwerk maar twee maanden kost om dit getal te evenaren.

PlanB gebruikte zijn full node om alle transactiedata te verifiëren. Het laat zien dat er steeds meer interesse komt in Bitcoin. De koersdaling sinds de afgelopen zomer (toen de prijs nog rond de $14.000 schommelde), is daar geen debet aan.

Bitcoin versus betaalgiganten

Het is niet heel gek om bitcoin in het verlengde te zien van giganten als Visa en Mastercard. Een eerder onderzoek liet al zien dat het netwerk de fiat betaalproviders binnen 10 jaar zou kunnen vervangen.

“Binnen 10 jaar heeft bitcoin het voor elkaar gekregen om een van de grootste partijen te worden in de betaalindustrie. De ontwikkelingen gaan ook exponentieel”

Bitcoin heeft op dit moment actieve 9169 nodes. VISA doet het met 119 data centra, terwijl MasterCard en PayPal met respectievelijk 98 en 51 locaties nog verder achter blijven.

Er is overigens nog meer dan voldoende winst te behalen ten opzichte van deze bedrijven. Er bestaan op moment van schrijven 42 miljoen wallets. In het perspectief met de 5,3 miljard betaalkaarten van VISA en MasterCards is dit natuurlijk nog helemaal niets.

Snelheid van de betaling

Een ander getal dat bitcoin vergeleken met de grootmachten nog niet kan tippen is de hoeveelheid transacties die per seconde verwerkt kunnen worden.

Met de ontwikkelingen van off-chain producten zoals het Lightning Netwerk wordt gepoogd om ook de transactiesnelheden van VISA te kunnen behalen.

De mainchain verwerkt gemiddeld zes transacties per seconde. VISA kan ongeveer 24.000 tps verwerken.

Met het Lightning Netwerk wordt deze drempel weggehaald. In theorie is het LN oneindig veel sneller. Hiermee dient de mainchain minder intensief gebruikt te worden. Echter is het Lightning Netwerk ook nog niet dermate goed (door)ontwikkeld, dat we er nog geen wereldeconomieën aan vast mogen hangen.

Bron: Cointelegraph

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!