BREEK! Bitcoin ETF van Bitwise definitief door de SEC afgewezen

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft haar definitieve oordeel geveld over de Bitcoin ETF van Bitwise. Het voorstel voor de exchange traded fund is afgewezen.

Bitcoin ETF Bitwise afgewezen

Het verzoek werd eerder dit jaar op 28 januari al ingediend en na verschillende keren (in maart en mei) te zijn uitgesteld, is het nu voorbij. Daarmee blijft de SEC gewoon doorgaan waarmee het bezig was. Eerder kregen ook voorstellen van VanEck en Winklevoss Capital nul op rekest.

Er is angst voor prijsmanipulatie of cryptobeurzen met volume en orderboeken die niet helemaal ‘schoon’ zijn. Er is dus nog geen ‘real Bitcoin market’.

Het meer dan honderd pagina’s tellende document komt neer op de volgende conclusie:

“Omdat Bitwise Asset Management beweerde dat 95% van de bitcoin-spotmarkt bestaat uit fake activiteit, en niet heeft vastgesteld dat het de “echte” bitcoin-markt heeft geïdentificeerd, of dat de “echte” bitcoin-markt is buitengesloten van de frauduleuze en manipulatieve activiteiten, vinden we in elk geval dat NYSE Arca niet de last hoeft te dragen om aan te tonen dat het voorstel in overeenstemming is met de vereisten van Exchange Act Section 6(b)(5), en daarom keurt de Commissie deze voorgestelde wijziging van het verzoek af. “

Uitspraak van de SEC

Manipulatie en bedrog

De SEC komt ook terug op enkele uitspraken die Bitwise in het verzoek aandroegen. Onder andere door de unieke eigenschappen van Bitcoin (waaronder de eenvoud in ‘transport’ en handel) is het makkelijker om met deze asset te manipuleren.

Het benoemt ook claims van (een eigen onderzoek van Bitwise) over de robuustheid van de huidige cryptohandel en de plekken in het ecosysteem waar fake handelsvolumes geen issue zijn.

Voor de SEC is dit een hekel punt. Ze houden een oogje in het zeil en controleren de markt op verdachte en illegale handel. In het geval van een Bitcoin ETF zou  dat heel lastig worden. Het markttoezicht ontbreekt op dit moment nog volledig in de cryptowereld.

Bitcoin Trust van Van Eck/Solidx

Voor nu dus nog eventjes geen Bitcoin ETF vanuit een Amerikaanse gereguleerde beurs. Van Eck SolidX komt echter wel met de Bitcoin Trust, een product dat net iets anders is dan een ETF.

Institutionele beleggers kunnen een 144A aandeel in dit fonds kopen en zo toegang krijgen tot bitcoin, gedekt door ‘fysieke’ BTC‘s.

Het voordeel ten opzichte van een Bitcoin ETF is dat er geen goedkeuring voor nodig van de SEC. SolidX/VanEck kan dit product vanuit hun bestaande licentie lanceren.

Gisteren zagen we dat huisanalist John van Meer hoopte dat (positief) nieuws rondom de ETF een katalysator zou zijn voor de prijs van BTC. Vooralsnog blijft een reactie in de koers nog uit: de markt reageert (nog) niet op de afwijzing.

Bron: TheBlockCrypto

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!