‘Bitcoin (BTC) is méér dan digitaal goud’, aldus Cameron Winklevoss

Het is te beperkt om bitcoin (BTC) in het hokje van ‘digitaal goud’ te stoppen, aldus Cameron Winklevoss, medeoprichter van investeringsfonds Winklevoss Capital en Gemini exchange. De mogelijkheden van deze digitale asset gaan in zijn ogen veel verder dan alleen digitaal goud.

In een tweet zegt de ene helft van de Winklevoss tweeling:


Bitcoin: de ‘waarheid’ als ‘killerapp’

Winklevoss probeert met zijn tweet de gebruikelijke analogie van bitcoin als digitaal goud doorbreken.

Beide assets zijn qua voorraad eindig – hoewel er nog steeds goud gevonden wordt – en dienen als oppotmiddel in economisch onzekere tijden. De bitcoin is stukken kleiner: $140 miljoen aan market cap tegenover $7.000 miljard aan goud (ruim 45 keer zo groot).

Maar bitcoin is natuurlijk digitaal overdraagbaar en schaars. Winklevoss benoemt ook het open-source karakter van het bitcoin netwerk, waar 10.000 nodes de transacties op het netwerk valideren.

Miners maken elke tien minuten een nieuw block aan. Zo is een block op te vatten als een baksteen. De nodes controleren of de baksteen echt is en ‘schuiven’ het vervolgens in het huis. Van dat huis weten we dat élke baksteen echt is en gecontroleerd.

Bitcoin is een decentrale, digitale ledger, waarvan alle nodes een kopie bijhouden. Ze houden feitelijk een gedeelde versie van de ‘waarheid’ bij. De transacties op het netwerk zijn onomkeerbaar, veilig en pseudo-anoniem.

Met een eigen node ben je een eigen boekhouder en bank. Wanneer je geen eigen node, vertrouw je op de ‘waarheid’ van de andere nodes in het netwerk. Dit ‘trustless’ aspect van dit groeiende netwerk is in de ogen van Winklevoss de ‘killerapp’ van bitcoin.

‘Raspberry Pi’

Deze week hebben we bericht over een batch van circa 1.000 nep goudstaven met een totale waarde van $50 miljoen. Deze staven bleken nep te zijn, terwijl ze op de markt rouleerden met een officieel goedkeuringsstempel.

Het ging een relatief kleine hoeveelheid, want de jaarproductie van tussen de 2 en 2,5 miljoen staven. Een voorbeeld van fraude wat met bitcoin absoluut niet kan. Zoals twitteraar ‘Wiz’ fijntjes opmerkt: met een simpele Raspberry Pi kun je verifiëren of een bitcoin echt is.

‘Staten kopen goud en niet bitcoin’

Het wil echter niet gelijk zeggen dat professionele beleggers of gehele staten nu massaal bitcoin gaan kopen. Er heerst koudwatervrees om in deze asset te stappen. Staten volgen vooralsnog niet het voorbeeld van Venezuela, dat van plan is om bitcoin én ethereum als reserve aan te houden.

Volgens goudanalist Chris Mancini stappen steeds meer staten in goud en niet in bitcoin. Zo kopen de centrale banken van China, Rusland, Duitsland en Turkije kopen in toenemende mate goud in.

Dat zegt de analist van het Gabelli Gold Fund in een gesprek met Kitco News. Daarin zegt hij onder meer:

‘Zowel de Chinese als de Russische centrale banken zijn goud aan het kopen. Ze verkopen hun dollars en staatspapieren en kopen daarvoor goud’. 

Volgens Mancini zijn de beweegredenen vanuit China en Rusland helder.

‘Het is heel lastig een scenario voor te stellen dat de Russische of Chinese overheid wil lenen van de VS. Daarom kopen ze goud, ook om nog meer los te raken van de Amerikaanse dollar’

Bitcoin prijs dipt

Wordt dus vervolgd. Op moment van schrijven is de prijs van bitcoin $7.458 (-7%) na een plotse duikeling van de koers woensdagmiddag. De koers daalde 500 dollar in enkele minuten tijd.

bron: Cryptocompare

Bronnen: Cointelegraph / NewsBTC

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!