bitcoin tether usdt exchanges

‘Bitcoin (BTC) stijgt in 2019 wanneer influx stablecoins op beurzen groeit’

Bitcoin (BTC) heeft meer kans op een stijging tot nu toe in 2019 wanneer de grote cryptobeurzen meer stablecoins in hun bezit hebben. Dat blijkt uit cijfers van TokenAnalyst.

Dit gegeven toont eens te meer aan dat stablecoins als met name Tether (USDT) een belangrijke rol hebben in de huidige markt. Dit betekent overigens niet dat elke stroom aan USDT naar de beurzen resulteert in een hoger prijs van BTC, maar het is een mogelijke extra indicator om in de gaten de gouden.

Zorgt liquiditeit voor een hogere prijs?

Marktonderzoeker Elias Simos zet het uiteen in onderstaande tweet. In het eerste kwartaal van dit jaar waren de balansen van de grote cryptobeurzen op het gebied van stablecoins relatief stabiel. De prijs deed ook rustig aan.

In het tweede kwartaal zagen (rond april) zagen we een grote stijging van BTC naar uiteindelijk prijzen van ruim $13.400 op verschillende handelsplaatsen. Dat ging gepaard met een influx van nieuwe stablecoins op de balansen van beurzen.

In het derde kwartaal van dit jaar zagen we uiteindelijk weer een daling naar de prijs van vandaag. Op het moment van schrijven staan we op $8.221 per bitcoin. Een stuk lager dan het hoogtepunt van dit jaar.

En wat blijkt? De beurzen hebben de beschikking over minder stablecoins. Dat zorgt voor minder liquiditeit op het platform. Er is immers minder geld beschikbaar om mee te handelen.

Stablecoins

Stablecoins gedekt door met name de dollar zijn populair op de verschillende cryptomarkten. Ter indicatie: volgens CoinMarketCap (CMC) is Tether de meest gebruikte valuta op alle cryptobeurzen bij elkaar. Met een dagvolume van bijna $16 miljard blijft het BTC ruim $2 miljard voor.

Kleine kanttekening bij die cijfers: CMC heeft niet alle beurzen meegenomen in deze berekeningen en er zijn ook plekken waar je natuurlijk gewoon met je euro’s of dollars je BTC of andere cryptomunten kunt halen.

Daarnaast geven veel cryptobeurzen valse informatie over de volumes op hun platformen. Mede daarom is CoinMarketCap bezig met het ontwikkelen van nieuwe manieren van het interpreteren van de cijfers.

Ondanks deze side note is het vooral interessant dat de invloed van stablecoins wel degelijk aanwezig is. Hoe de vork precies in de steel zit is moeilijk te zeggen, maar het feit is dat we dit jaar een correlatie zien tussen de prijs van BTC en de hoeveelheid stablecoins die mensen op een beurs hebben staan.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000.

 

Maak nu een gratis account aan!