bitcoin punk

Waar komt Bitcoin (BTC) vandaan? Een korte cypherpunk history

Van bitcoin tot blockchain tot gedistribueerde grootboeken, de cryptocurrency-ruimte evolueert snel. Zo snel dat we meer bezig zijn met kijken naar de toekomst dan naar het verleden. Maar de geschiedenis van bitcoin is een hele interessante. De innovatie van vandaag is gebouwd op tientallen jaren werk.

De oorsprong van Bitcoin kan worden herleid tot de CypherPunk-beweging. De Cypher-punkbeweging begon vorm te krijgen door het werk van David Chaum, hij wordt wel eens genoemd als iemand die mogelijk achter het pseudoniem Satoshi Nakomoto zit.

Door de geschiedenis te volgen, kunnen we de motivaties achter de beweging die bitcoin heeft voortgebracht begrijpen en beter uitkijken naar de toekomst.

David Chaum

Naarmate personal computing populairder werd, begonnen mensen zoals David Chaum te filosoferen over de implicaties van informatietechnologie. In zijn artikel getiteld Security without Identification: Transaction Systems to Make Big Brother Obsolete schetst Chaum enkele van zijn grootste zorgen. Als je niet beter zou weten zou je denken dat het artikel dit jaar is geschreven in plaats van in 1985.

Eind 1992 richtten Eric Hughes, Timothy C. May en John Gilmore een kleine groep op die maandelijks bijeenkwam bij Gilmore’s bedrijf Cygnus Solutions in de San Francisco Bay Area. Zij werden gekscherend  cypherpunks genoemd door Jude Milhon. Cyperpunks wordt afgeleid van cijfer en moet niet worden verward met cyberpunks.

De naam cypherpunks is blijven plakken.

Naarmate de groep groeide, werd een mailinglijst opgezet. Dit zou hen in staat stellen andere cypherpunks buiten San Fransisco te bereiken. De mailinglijst groeide vrij snel in populariteit.

De honderden abonnees wisselde met behulp van deze lijst ideeën uit, ze bespraken ontwikkeling en probeerde dingen uit. Deze uitwisselingen vonden plaats door het gebruik coderingsmethoden, zoals PGP, om de privacy te waarborgen.

A Cypherpunk’s Manifesto

Slechts enkele maanden later publiceerde Eric Hughes het “A Cypherpunk’s Manifesto.  Het belangrijkste principe dat ten grondslag ligt aan het manifest, is het belang van privacy en beveiliging.

Deze principes zijn ook op het Bitcoin netwerk toepasbaar.

Privacy is noodzakelijk voor een open samenleving in het elektronische tijdperk. Privacy is geen geheimhouding. Een privé-kwestie is iets dat je niet wilt dat de hele wereld weet, maar een geheime kwestie is iets dat je niet wilt dat iemand weet. Privacy is de kracht om zich selectief aan de wereld te openbaren.

Eric Hughes

Privacy in een open samenleving vereist anonieme transactiesystemen. Tot nu toe was contant geld het primaire systeem om anoniem geld over te maken. Een anoniem transactiesysteem is geen geheim transactiesysteem. Een anoniem systeem stelt individuen in staat om hun identiteit te onthullen wanneer gewenst en alleen wanneer gewenst; dit is de essentie van privacy.

Ontwikkelingen uit de maillijst

Hashcash

In 1997 creëerde Dr. Adam Back, die bij de meeste bekend is als oprichter van Blockstream, Hashcash. In wezen was dit een anti-spam techniek dat tijd en rekenkracht zou toevoegen aan het verzenden van e-mails. Een afzender moet bewijzen dat ze computer rekenkracht hadden gebruikt om een stempel in de kop van een e-mail te maken.

B-Money

Een jaar later publiceerde Wei Dai een voorstel voor ‘B-Money’. Hij beschreef twee interessante concepten uit die bekend zouden moeten klinken wanneer je bezig bent met BTC.

  1. Elke deelnemer aan het netwerk zou een afzonderlijke database bijhouden om in de gaten te houden welk geld bij wie hoort.
  2. Alle gegevens worden bijgehouden door een specifieke groep gebruikers.

De tweede methode staat tegenwoordig bekend als ‘proof of stake’ (POS). Die eerste lijkt op wat bitcoin doet met proof-of-work en het consensusmechanisme.

Reusable proof of work

In 2004 creëerde Hal Finney reusable proof of work (RPOW), dat voortbouwde op Back’s Hashcash. RPOW’s waren unieke cryptografische tokens die slechts eenmaal konden worden gebruikt. Deze ontwikkeling was een belangrijke stap in de geschiedenis van digitaal geld.

Validatie en beveiliging tegen dubbele uitgaven is hier echter nog steeds uitgevoerd door een centrale server.

Finney is in 2014 overleden aan de gevolgen van ALS. Hij is gecryopreserveerd door de Alcor Life Extension Foundation. Finney hoopte hierdoor in de toekomst weer wakker te kunnen worden.

Bit Gold

Nick Szabo publiceerde in 2005 een voorstel voor “bit gold”. Dit is een digital collectible dat voort bouwde op Finney’s RPOW-voorstel. Het bit gold systeem bestaat uit zeven stappen. Het begint met het genereren van een openbare code met behulp van een benchmarkfunctie.

Dit is vergelijkbaar met de wiskundige rekenpuzzel die wordt gebruikt voor het minen van bitcoin. De gebruiker genereert een ‘proof of work’-string uit de benchmarkfunctie en details met betrekking tot de transactie worden opgeslagen in een titelregister (analoog aan een blockchain in het consensussysteem).

In het systeem van Szabo is het laatste stukje string verantwoordelijk voor het maken van de volgende reeks strings. Vergelijkbaar met het blokcreatieproces in bitcoin, waar hash-adressen worden gebruikt als headers die naar de volgende set blokken verwijzen.

Bitcoin

In oktober 2008 komt Satoshi Nakamoto in beeld. Hij verstuurde een paper naar de leden van de cypherpunk-mailinglijst. De paper draagt de naam Bitcoin: een peer-to-peer elektronisch geldsysteem, en verwees naar B-money en Hashcash. De belangrijkste bijdrage van de bitcoin-whitepaper was hoe het probleem van dubbele uitgaven kon worden geëlimineerd zonder het gebruik van een derde partij.

De eerste bitcoin werd in 2009 gemined, maar de oorsprong van bitcoin gaat dus veel verder. Bitcoin bestaat op allerlei stukjes techniek die Satoshi samen heeft gevoegd tot het protocol dat in 2008 de wereld in werd geholpen.

De filosofie van Bitcoin staat in mijn optiek haaks op de financiële ontwikkelingen van nu. Bitcoin heeft geen institutioneel geld nodig. Bitcoin heeft aandacht nodig van de bevolking die zich willen los wringen van de banken. Aandacht van hen die macht wilt hebben over zijn eigen geld. Dit is meer waard dan de fiat prijs van bitcoin.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!