‘Bitcoin populairste cryptomunt onder cybercriminelen’, aldus Europol

Cybercriminelen gaan zich in toenemende mate richten op crypto exchanges en zelfs openbare blockchains via een 51% aanval.

Ook opvallend: cybercriminelen ontvangen bij voorkeur hun buit in bitcoin (BTC) en niet in een andere cryptovaluta. Dat verwacht Europol na onderzoek.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin (BTC) populairste cryptomunt

Het agentschap trekt een aantal conclusies in het rapport ‘Internet Organised Crime Threat Assessment’ (IOCTA).

Een van de conclusies is dat het risico van hacks op cryptobeurzen de komende tijd gaat toenemen. Ook de – theoretische – kans op 51% aanvallen neemt toe, zo concluderen de onderzoekers.

Kortom, cryptovaluta – ook door de stijgende bitcoin prijs in 2019 – zijn interessanter als ’target’.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]’Ze gaan routinematig en bewust op zoek waar crypto te halen valt. Zogenaamde Advanced Persistent Threat (APT) cybercrime bendes verschuiven hun focus naar grotere bulk aan cryptovaluta zoals beurzen’.[/penci_blockquote]

Een andere bevinding, criminelen kiezen in toenemende mate ook om in bitcoin uitgekeerd te krijgen. En niet in een andere munt zoals bijvoorbeeld Monero of Zcash.

Opvallend, want bij deze privacycoins zijn de transacties nagenoeg afgeschermd.

‘Cryptojacking’

Ook opvallend: men verwacht dat ‘cryptojacking’ als methode gaat afnemen. Cryptojacking is een naam om via malware in een computer binnen te dringen en iemand crypto te laten minen.

Dat gebeurt vaak via internetbrowsers, dat speelde in vorige onderzoeksrapporten een grotere rol.

Europol ziet ook dat crypto jacking een lagere prioriteit krijgt voor de Europese opsporingsautoriteiten.

Een van de aanbevelingen uit het rapport is dat cryptobedrijven en academische wereld meer moeten samenwerken.

Een beetje een open deur, maar men pleit voor ‘meer onderzoek naar de valuta en de industrie’, want de cybercrime ontwikkelt zich razendsnel.

Steeds meer opsporingsautoriteiten maken zich op om cryptovaluta te integreren in wet – en regelgeving. Vorig jaar, de Britse politie heeft zelfs een bootcamp opgezet voor alle in’s outs van crypto.

Bron: Decrypt

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Zijn diepgaande kennis en analytische vaardigheden stellen hem in staat om complexe marktgegevens te ontcijferen en waardevolle inzichten te delen met zijn publiek. Naast zijn professionele bezigheden heeft Wessel een grote passie voor muziek en sport. Hij brengt graag tijd door buiten de digitale wereld en is een fervent bezoeker van concerten en sportwedstrijden. Deze liefde voor live-evenementen weerspiegelt zijn behoefte aan directe ervaringen en interactie met de wereld om hem heen. Wessel is ook iemand die veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Of het nu gaat om een spontane uitstap of een geplande vakantie, hij koestert deze momenten en ziet ze als een essentieel onderdeel van zijn leven. Deze uitstapjes bieden hem niet alleen ontspanning en plezier, maar versterken ook zijn banden met zijn dierbaren. Zijn collega's en kennissen in de crypto-industrie waarderen Wessel vooral om zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid. Hij staat bekend om zijn vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband uitstekend werk te leveren, waarbij hij altijd streeft naar het behalen van concrete resultaten. Zijn pragmatische aanpak en toewijding maken hem tot een waardevolle speler in elk project. Wessel's betrouwbaarheid is een ander kenmerk dat hem onderscheidt. In een industrie die soms onvoorspelbaar en volatiel kan zijn, biedt zijn standvastigheid en integriteit een rotsvaste basis voor zijn collega's, lezers en volgers. Zijn vermogen om consistente en betrouwbare analyses te leveren, heeft hem een gerespecteerde stem in de gemeenschap gemaakt. Samenvattend combineert Wessel zijn uitgebreide kennis van de cryptomarkt met een rijk persoonlijk leven vol muziek, sport en familie. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.