Russische bitcoin miner wil 20% aandeel op wereldmarkt veroveren

Een bitcoin mining bedrijf wil een marktaandeel van 20% verwerven op de wereldwijde mining markt. Dat melden diverse cryptomedia vandaag op basis van Russische media.

Dmitry Marichinev is een man met vele talenten: in Rusland is hij formeel de ‘ombudsman internet’, die klachten van burgers over de overheid behandelt.

Maar hij is daarnaast ook CEO van Russian Mining Company (RMC), een fabrikant van mining apparatuur en eigenaar van mining farms. Zijn ambitie is om Rusland – naast China – als mining natie op de kaart te zetten.

Aluminiumfabriek

Marichinev heeft zijn oog laten vallen op een voormalige aluminium fabriek in Karelië, een deelstaat in het noordwesten van Rusland. Deze zogeheten Nadvoitsky Aluminum Plant (NAZ) raakte in de vergetelheid toen de Amerikaanse regering het moederbedrijf Rusal in april 2018 sancties oplegden. Amerikaanse klanten zegden hun contract met deze leverancier op.

De voormalige eigenaar Oleg Deripaska zou namelijk innige banden hebben met de regering Poetin. Het Amerikaanse ministerie van Financiën wees Deripaska aan als een typische oligarch, iemand in de jaren negentig met de transitie van het communisme naar het kapitalisme veel (onethische) macht verwierf.

De zakenman heeft inmiddels zijn meerderheidsaandeel is Rusal van de hand gedaan. De Amerikanen hebben de sancties opgeheven, maar de productie is nooit meer opgestart.

Een deel van de locatie is nu verhuurd aan de RMC, zo bevestigt een woordvoerder van Rusal aan het Russische medium RBC.

Datacenter

Marinichev wil de overtollige elektriciteit van de fabriek gaan benutten voor een mega datacenter. Hij licht toe:

‘We willen de fabriek herontwerpen en de computerkracht van het netwerk verkopen als een IT-dienst’

Daarmee mikt de onderneming op miners van bitcoin en andere cryptovaluta, maar ook op ontwikkelaars van neutrale netwerken en kunstmatige intelligentie (AI).

‘Bitcoin mining winstgevend’

Marinichev is een samenwerking aangegaan met de Britse cryptobeurs Cryptonex, waarmee hij klanten hoopt te werven. Zoals gezegd wil hij een marktaandeel van 20%. Mining is namelijk nog steeds winstgevend.

Een simpele rekensom leert dat:

  • Elke tien minuten is er een nieuw block op het bitcoin netwerk gedolven
  • Elke maand zijn dat ruim 4.300 blocks
  • Tegen de huidige block reward van 12.5 BTC en de huidige prijs van $9.465 is de totale omzet van miners circa. 510 miljoen dollar
  • 20 procent van dat totaal levert een omzet op van $102 miljoen.
  • Geschatte kostprijs per BTC ligt tussen de $2.700 en $3.500 per BTC

Volgens Yuri Pripachkin, president van crypto – en blockchain brancheorganisatie RACIB, is bitcoin mining winstgevend voor elke schakel in de keten.

Veel is echter afhankelijk van de elektriciteitsprijs. Logischerwijs zoeken miners de plekken op met de laagste prijs per kilowattuur stroom.

Pripachkin is wel sceptisch:

‘Er zijn al veel spelers actief in de wereld van mining. Een Russische mining pool kan misschien 5 tot 7 procent voor haar rekening nemen’.

Chinese overheersing

Naar verluidt is nog steeds minstens 50% van de bitcoins afkomstig van de Chinese provincie Sichuan, waar de afgelopen jaren veel waterkrachtcentrales zijn bijgebouwd. Dat zou blijken uit onderzoek van Coinshares. Lokale experts in deze Chinese provincie hebben het zelfs over ‘70% van alle nieuwe bitcoin’.

Er is echter ook een trend gaande om elders in de wereld zoals in Noord-Europa, Kaukasus, Iran en Canada, maar ook in zuidelijke Amerikaanse staten zoals Texas en Georgia te gaan minen.

Vandaag heeft ook de Chinese miner Canaan Creative een verzoek bij de Securities and Exchange Commission (SEC) ingediend voor een notering aan techbeurs Nasdaq. Het bedrijf wil hiermee $400 miljoen in het laatje krijgen om verdere groei te financieren.

Bronnen: Bitcoinist / Cointelegraph

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!