Gaan we deze week de 18 miljoen bitcoin (BTC) bereiken?

Het bitcoin (BTC) netwerk gaat een spannende week in, zodra er 18 miljoen bitcoins zijn gedolven. Wat betekent deze mijlpaal voor bitcoin?

18 miljoen bitcoin (BTC)

Je kunt zeggen dat bitcoin redelijk uniek in zijn soort is: het is een ‘internet van geld’ zoals Andreas Antonopolous placht te zeggen. Digitaal, schaars geld op een zeer veilig en decentraal protocol.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het Proof-Of-Work algoritme (SHA-256) zit zo in elkaar dat er niet meer 21 miljoen BTC mogelijk is.

De asset heeft een zeer lage inflatiegraad, die de komende jaren alleen maar verder afneemt.

Op moment van schrijven ligt het totale aantal aan op 17,99 miljoen stuks ().

Gaan we deze week de 18 miljoen bitcoin (BTC) bereiken?

Uitgaande van de huidige hashrate (rekenkracht) komt er elke tien minuten een nieuw block bij. Met een nieuw block heeft een miner zijn hashcash proof-of-work geleverd.

Daarom is het een kwestie van tijd voordat de teller op 18 miljoen staat.

Gaan we deze week de 18 miljoen bitcoin (BTC) bereiken?

bron: Blockchain.com

Nog 3 miljoen in 120 jaar te gaan

Maar wat zegt dat nu eigenlijk? Een simpele rekensom leert dat er dus nog 3 miljoen stuks te delven zijn. Naar verwachting heeft in 2140 het algoritme haar misse volbracht. Dan ‘stopt’ de mining.

Met de transactiefees moeten de miners vervolgens het netwerk blijven onderhouden.

Twitteraar en analist Rhythm komt regelmatig met interessante data op de proppen.

Bitcoin halvening

Zoals bekend is er om de vier jaar een halvening event, waarbij de rewards voor de miners door tweeën gaat.

En het algoritme zit zo in elkaar dat het elke 210.000 blocks plaatsvindt.

Zo zijn er al twee events geweest (2012 en 2016), wat de initiële beloning van 50 BTC heeft gevierendeeld naar de huidige 12,5 BTC.

In april of mei 2020 vindt de derde halvening plaats van 12,5 BTC naar 6,25 BTC. Het gevolg is dat er minder BTC op de markt komt.

Het duurt dus relatief langer voordat de laatste drie miljoen stuks zijn gedolven.

In de afgelopen tien jaar is er ook ca. 20% van de totale BTC die nu circuleert, kwijtgeraakt.

Denk aan een harde schijf van de oude computer met daarop nog bitcoin of het simpelweg kwijtraken van de private keys.

Schattingen leren dat zodra álle bitcoin is gedolven, er dus circa 15 miljoen écht in circulatie zijn, ongeveer 75%.

Is de bitcoin wel ‘eerlijk’ verdeeld?

Omdat bitcoin open source is en decentraal en door sommigen gezien wordt als een antwoord op het huidige financiele stelsel, is eerlijkheid een variabele in de openbare discussie.

De vraag is regelmatig terugkeert: ís de voorraad wel eerlijk verdeeld?

Onder meer Gabor Gurbacs van assetmanager Van Eck, bekend van de ingetrokken bitcoin ETF-aanvraag, kwam in augustus met een hernieuwd overzicht.

Zijn conclusie: het valt wel met de oneerlijkheid, want het bezit is ‘redelijk uitgebalanceerd’. Zo is circa 62% in handen van 14.000 bitcoin wallets.

De grotere houders zijn vaak exchanges die BTC in beheer houden voor miljoenen klanten.

Anderzijds lijkt het erop dat bezitters meer BTC gaan ‘stacken’. Zo is dit jaar het aantal mensen met meer dan 1.000 BTC op de balans weer toegenomen sinds enkele jaren.

Om het nog even compleet te maken een aanvullende grafiek van de analist Willy Woo. Hij laat zien dat er slechts 12 duizend bitcoin miljonairs zijn tegenover 36 miljoen wereldwijd.

Kortom, het bitcoin netwerk evolueert zo snel dat de realiteit de laatste cijfers snel achterhaalt. We gaan snel meemaken wanneer bitcoin weer een nieuwe mijlpaal bereikt.

Lees ook – Wordt de bitcoin voorraad groter dan 21 miljoen stuks?

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsBTCmining

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Zijn diepgaande kennis en analytische vaardigheden stellen hem in staat om complexe marktgegevens te ontcijferen en waardevolle inzichten te delen met zijn publiek. Naast zijn professionele bezigheden heeft Wessel een grote passie voor muziek en sport. Hij brengt graag tijd door buiten de digitale wereld en is een fervent bezoeker van concerten en sportwedstrijden. Deze liefde voor live-evenementen weerspiegelt zijn behoefte aan directe ervaringen en interactie met de wereld om hem heen. Wessel is ook iemand die veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Of het nu gaat om een spontane uitstap of een geplande vakantie, hij koestert deze momenten en ziet ze als een essentieel onderdeel van zijn leven. Deze uitstapjes bieden hem niet alleen ontspanning en plezier, maar versterken ook zijn banden met zijn dierbaren. Zijn collega's en kennissen in de crypto-industrie waarderen Wessel vooral om zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid. Hij staat bekend om zijn vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband uitstekend werk te leveren, waarbij hij altijd streeft naar het behalen van concrete resultaten. Zijn pragmatische aanpak en toewijding maken hem tot een waardevolle speler in elk project. Wessel's betrouwbaarheid is een ander kenmerk dat hem onderscheidt. In een industrie die soms onvoorspelbaar en volatiel kan zijn, biedt zijn standvastigheid en integriteit een rotsvaste basis voor zijn collega's, lezers en volgers. Zijn vermogen om consistente en betrouwbare analyses te leveren, heeft hem een gerespecteerde stem in de gemeenschap gemaakt. Samenvattend combineert Wessel zijn uitgebreide kennis van de cryptomarkt met een rijk persoonlijk leven vol muziek, sport en familie. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.