BBC: $450 miljoen aan verloren Bitcoin ligt bij Russische inlichtingendienst

$450 miljoen aan cryptovaluta van klanten van de inmiddels gesloten beurs WEX is waarschijnlijk bij de Russische inlichtingendienst beland. Het geld is terecht gekomen op adressen die worden gelinkt aan de Federale Veiligheidsdienst van de Russische Federatie (FSB). Dat meldt de BBC naar aanleiding van een eigen onderzoek.

Onderzoek

De BBC dook in de zaak van een andere beurs genaamd BTC-e. Mede-oprichter Alexander Vinnik werd eerder dit jaar aangeklaagd voor $100 miljoen. Hij wordt er van beschuldigd voor miljarden aan bitcoin (BTC) te hebben witgewassen.

De BBC heeft audiobestanden in handen waarin iemand genaamd Anton (vermoedelijk is dat een ex FSB-agent genaamd Anton Nemkin) praat met Aleksey Bilyuchenko. Bilyuchenko is mede-oprichter van BTC-e.

Konstantin Malofeyev was ook betrokken bij dit gesprek. En hij was vermoedelijk weer verantwoordelijk voor de verkoop van WEX, een afsplitsing van BTC-e.

Business meeting

Anton zou Bilyuchenko hebben gevraagd om de cold wallets van WEX aan hem te geven. Na het overhandigen van de fondsen werd Bilyuchenko meegenomen naar een FSB-kantoor. Daar werd de Russcishe ondernemer ondervraagd door verschillende agenten. Het onderwerp van het gesprek was, uiteraard, WEX.

Anton ging de dag er na nog een stap verder: hij eiste dat álle fondsen van de klanten van WEX werden overgemaakt naar adressen van de Russische inlichtingendienst. Dat ging toen om $450 miljoen aan cryptomunten.

Bilyuchenko ging uiteindelijk akkoord. Volgens data van blockchain.com en explorer.litecoin.net gaat het om 30.000 BTC en 700.000 litecoin (LTC). Die werden allemaal gestuurd naar de FSB.

Schimmig

De beurzen WEX en BTC-e hebben veel controverse veroorzaakt. Zo werd de voormalig CEO van WEX, Dmitri Vasilyev, eerder dit jaar opgepakt ik Italië. Vasilyev  wordt er van verdacht $20.000 te hebben ontvreemd van een lokale investeerder met behulp van zijn cryptobeurs.

In Amerika werd Vinnik aangeklaagd. Er hangen hem boetes van tientallen miljoenen boven het hoofd. Hij voldeed niet aan regelgeving met zijn beurs en weigerde bijvoorbeeld opvallende activiteiten te melden.

Bron: Cointelegraph

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!