bitcoin-hart-meisje

Bitcoin (BTC) Analyse: Bullish scenario naar $10.000 in gevaar?

Door John van Meer (De Bitcoin Consultant) – De koers is even door de falling wedge gezakt, kwam er weer even boven vindt daar voorlopig support. De meeste grafieken zien er slecht uit voor bitcoin, dus wat kunnen we verwachten?

Liever via YouTube op de hoogte blijven van de koers? Check de dagelijkse analyses van John op YouTube.

Bitcoin koers wekelijkse grafiek

De wekelijkse koers (figuur 1) ziet er uit zoals te verwachten was. Een stijging van 42% uit de zwarte downtrend lijn en een correctie/retest van dezelfde zwarte downtrend lijn. Dit is wel een cruciaal punt waar de bulls moeten gaan instappen.

Er zijn een aantal scenario’s te zien en daarbij behorende bearish en bullish signalen.

  1. De koers bouncet van de zwarte downtrend lijn en maakt volgens de groene pijl een nieuwe higher high en verandert daarmee de wekelijkse trend naar een uptrend.
  2. De koers bouncet van de zwarte downtrend lijn en komt in een evenwicht patroon (zwarte lijnen). De koers blijft tot ongeveer eind november daarin totdat het evenwicht patroon daar naar boven of beneden uitbreekt.
  3. De bulls stappen niet in en de zwarte downtrend lijn breekt (rode pijl), dit zet de deuren open voor een retest van de bodem van $7.300.
Figuur 1: De koers is aanbeland bij de zwarte downtrend lijn. Als die wordt verloren kan de koers zakken naar de 100WMA.

Een aantal indicatoren zijn voor een bullish voortzetting:

  • De 0.618 Fibonacci niveau is bereikt waar vaak een bounce plaatsvindt (zie figuur 2).
  • De zwarte downtrend lijn houdt nog stand.
  • De 50WMA wil de 100WMA gaan kruisen naar boven. Ergens eind november.
  • Het verkoopvolume in deze correctie is afnemend.

De indicatoren voor een bearish voortzetting van de koers:

  • De koers is weer onder de 21EMA beland.
  • De koers zit weer onder de 200DMA.
  • De RSI ondervindt resistance van de rode lijn.

Als we tellen is dat 4-3 voor de bulls. Dus bullish, toch? Nee, zo kun je het natuurlijk niet zomaar bekijken. Wel denk ik dat scenario 1 en vervolgens  3 het meest waarschijnlijk zijn. Voor scenario 1 moeten de bulls snel instappen en mag de koers niet sluiten onder de zwarte downtrend lijn.

Scenario 3 vind ik waarschijnlijker dan 2, omdat er waarschijnlijk veel stop losses zitten onder de zwarte downtrend lijn die de koers snel zullen doen zakken.

Bitcoin prijs dagelijkse grafiek

Op de dagelijkse grafiek (figuur 2) is de koers kortstondig onder de falling wedge gebroken. Dit lijkt wellicht de fake out van scenario 2 uit mijn laatste video analyse, maar is het denk ik niet helemaal.

We zitten nog steeds in de falling wedge en het volume is wel aan toenemen, maar niet wat ik verwacht bij een uitbraak naar boven en dit is wel nodig. Het zou eruit kunnen zien zoals het getekende, groene volume bar.  

Figuur 2: De koers is kort onder de falling wedge geweest, maar houdt nu weer support ervan.

Bullis scenario

Voor nu houdt de falling wedge stand, maar de bulls moeten hier gaan instappen om tot een bullish scenario te komen. Target voor uitbraak is de bovenkant van de wedge rond $10.000, waarbij het eerst nog wel wat weerstanden moet overwinnen: het 0.618 Fibonacci niveau, de $8.800 dollar grens en de 200DMA ($9.300). De koers moet in ieder geval de $8.848 overkomen om de dagelijkse trend te veranderen.

Bearish scenario

In het bearish scenario breekt de koers uit de falling wedge naar beneden richting de onderste groene box/zwarte downtrend lijn. Daar is goede support te vinden, die moet worden gehouden, anders wordt het de 0.786 Fibonacci niveau/$8.000. Als dat breekt zet het de deuren open voor een retest van de bodem richting $7.500-$7.300.

De RSI heeft inmiddels ook support verloren van de de rode lijn, wat bijdraagt aan het bearish scenario.

Bitcoin prijs 4 uur grafiek

Op de 4-uur grafiek (figuur 3) speelt de koers met de onderkant van de falling wedge, waar het net support houdt. Het ziet er niet heel goed uit, want de koers zit in een downtrend.

De RSI is wel oversold en lijkt hier te bouncen naar boven, maar of het daarmee een broodnodige trendverandering kan brengen is de vraag. De koers moet namelijk dan boven de $8.616 zien te komen, maar vindt goede weerstand boven zich: de 0.618 Fibonacci niveau en de 12/26EMAs.

Als de bulls de trend niet kan veranderen op dit punt dan is de kans groot dat we verder afzakken in de groene box naar de zwarte downtrend lijn. 

Figuur 3: De koers houdt nog support van de falling wedge en moet boven $8.616 zien te komen.

Wat gaat bitcoin doen?

Op alle grafieken is de koers op een cruciaal punt beland waar de bulls moeten instappen voor het bullish scenario. De eerste indicatie zal op de 4-uur grafiek te vinden zijn als de koers daar weet te sluiten boven de $8.616 en daarmee de trend weet te veranderen.

Lukt dat niet, dan is het een lower high en is de kans groter dat de falling wedge naar beneden zal uitbreken richting de groene box/zwarte downtrend lijn tussen de $8.200 – $8.350.

Nieuwe Trade cursus in ontwikkeling

De online trading cursus is bijna af en gaat 1 december online ! Schrijf je nu hier in en ontvang 5% korting! Maak daarbij ook kans om de cursus gratis te winnen! Hou mijn Facebook /Twitter en/of website in de gaten voor het nieuws! Liever het trading seminar bijwonen? Hou dan mijn Meetup pagina in de gaten!

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!