Bitcoin (BTC) analyse: verdere daling naar $8.500 aannemelijk

De koers van Bitcoin (BTC) is in korte tijd met zo’n $450 dollar gedaald. Op technisch analyse gebied zat er een beweging aan te komen door de pennant die gevormd werd door de zwarte downtrend lijn en de 200DMA.

Maar door een whale lijkt de beweging naar beneden te zijn ingezet. Op de Huobi exchange was er een grote speler die bitcoins lijkt te hebben gedumpt wat de koersdaling in gang heeft gezet.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin wekelijkse grafiek

Op de wekelijkse grafiek (zie figuur 1) is te zien dat de koers een aantal belangrijke weerstanden heeft gebroken, de 12 en 21EMA. Het vindt nu support van de 26EMA/$8.800 en de descending triangle downtrend line.

Eerder was $8.800 een sterke resistance. De correctie naar $8.800 was te verwachten en valt in de rode driehoek en is er zelfs net onderuit gekomen met een wick.

Een verdere bull markt komt pas in gevaar als de koers onder de 0.618 Fibonacci/$8.500 grens sluit. Tot daar is het een vrij normale correctie waar de downtrend lijn van de descending triangle moest worden getest nadat het er doorheen was gebroken. De lagere tijdgrafieken vertellen er nog verdere daling mogelijk is.

Het volume op de weekgrafiek is wel afnemend, wat positief is voor een bullish scenario. Het beste om te zien is veel bull volume omhoog en afnemend bear volume omlaag.

Figuur 1: De koers is net onder de rode driehoek beland en door belangrijke support punten gezakt. Er is steun op de 26EMA.

Bitcoin (BTC) analyse: verdere daling naar $8.500 aannemelijk

Dagelijkse grafiek BTC

Op de dagelijkse grafiek (zie figuur 2) is te zien aan de candlestick van eergisteren dat de koers nog net boven de 200DMA wist te sluiten nadat het er onder was gekomen. Dat was wellicht het eerste teken dat de bears de overhand aan het krijgen waren.

Daarna is de koers onder de verschillende steunpunten (200DMA, 12/26EMA) gezakt tot in de groene box uit de pennant die vormde door de zwarte lijn en 200DMA.

Hier heeft de koers de $8.800 weten te bereiken waar ik eigenlijk al bijna twee weken op wachtte. De koers is inmiddels ook al onder de $8.800 geweest maar is er inmiddels weer boven beland.

De koers lijkt hier dus te bouncen en een stijging richting de 12EMA/bovenkant groene box ($9.000) is aannemelijk. Ik verwacht dat de koers daar een lower high maakt om vervolgens richting de 0.618 Fibonacci niveau te gaan op $8.500.

De daling is wat dat betreft op redelijk laag volume. Op de RSI is ook een support te zien op 45, waarvan ik verwacht dat de koers die zal houden.

Bitcoin (BTC) analyse: verdere daling naar $8.500 aannemelijk
Figuur 2: Koers is door de 200DMA/12/26EMA gebroken tot steunpunt op $8800.

4 uursgrafiek Bitcoin

Op de 4uur grafiek (zie figuur 3) is de RSI oversold geweest wat over het algemeen betekent dat de koers vrij snel moet gaan bouncen. De koers is dat ook aan het doen.

Als de koers hier op laag volume zijwaarts blijft gaan, dan is de kans groot dat de koers verder doorzakt naar de 0.618 Fibonacci niveau. Waarschijnlijk daalt het zelfs verder door naar de zwarte lijn voor een retest van de zwarte down trend lijn van de descending triangle.

Er is ook sprake van een potentiële bear flag die de koers zeker naar de downtrend lijn zou kunnen brengen met einddoel $8.350, waar een support punt zit.

Figuur 3: Koers veert na RSI oversold op naar $9.000. Er is een potentiële bear flag aan het vormen.

Bitcoin (BTC) analyse: verdere daling naar $8.500 aannemelijk

Bitcoin bull of bear?

De koers is uit de pennant naar beneden gebroken richting de $8.800. Dit was een support waarvan ik verwachtte dat de koers die kant op zou gaan.

Als de koers de komende uren zijwaarts blijft gaan met laag volume terwijl de 4uur RSI oversold blijft, dan is de kans groot dat de koers naar de $8.500 gaat wat het 0.618 Fibonacci niveau is.

Daar net onder ligt de descending triangle downtrend lijn waar een retest daarvan aannemelijk is. Hier zou de koers vrij snel heen kunnen gaan als de bear flag zich voltrekt.

Nieuwe Trade cursus in ontwikkeling

De online trading cursus is bijna af en gaat 1 december online ! Schrijf je nu hier in en ontvang 5% korting! Maak daarbij ook kans om de cursus gratis te winnen! Hou mijn Facebook /Twitter en/of website in de gaten voor het nieuws! Liever het trading seminar bijwonen? Hou dan mijn Meetup pagina in de gaten!

John van Meer

De Bitcoin Consultant, John van Meer, is al geruime tijd bezig om het grote publiek over cryptocurrency te onderwijzen door middel van webinars en seminars. Tevens is hij hét aanspreekpunt voor investeerders om alle ins en outs te weten te komen over crypto, zoals investeren in Altcoins, ICOs en succesvol (day)traden. Elke dinsdag is hij te vinden bij Blockdam waar hij samenwerkt met anderen aan een Decentralized Autonomous Organisation (DAO) en BlockDAM token.