bitcoin update protonmail privacy

‘Dit kan Microsoft via Github over Bitcoin (BTC) bepalen’

Gisteren maakte Github bekend dat het de toegang tot de Android Aplication Kit (APK) van een protestgroep heeft ontnomen. Dit is gebeurt op verzoek van een uitspraak van de rechtbank.

Het gaat om een app waarmee de Tsunami Democràtic demonstraties kon organiseren. Dit is een groep protestanten die pleit voor een onafhankelijk Catalonië.

Tot zo ver niet iets om je als cryptofan druk over te maken. Maar wat als dit gebeurt met de codebase van Bitcoin?

Bitcoin op Github

Github is een populair software hosting platform, wat in houdt dat je hier projecten hierop open source kunt aanbieden.

In juni 2018 is het overgenomen door Microsoft. Sindsdien zijn er ook zomaar ontwikkelaars uit Iran, Syrië en de Krim geblokkeerd van het platform.

Github is de plek waar bijna bijna elk stukje code uit de cryptocurrency-sector te vinden is. Sommige ontwikkelaars vinden dit een zorgwekkend probleem. Het is volgens hun een kwestie van tijd tot de codebase van Bitcoin (uit voorzorg) verplaatst moet worden.

Ook Andreas Antonopoulos laat zich uit over dit onderwerp. Hij is een bekend spreker over onderwerpen die met Bitcoin (en Ethereum) te maken hebben.

Het onderliggende protocol van Github, ook wel git genoemd, is gedecentraliseerd. Microsoft kan dit dus niet zomaar met een druk op de knop stil zetten. Ontwikkelaars (of gebruikersaccounts) kunnen echter wel geweerd worden van het platform.

Hij beschrijft dat het een ‘collaboration platform’ is, een plek waar alle stukjes van de code kunnen worden bediscussieerd, aangepast en geïmplementeerd.

“Het zou niet verbazen als GitHub op een bepaald moment de ontwikkelaars van Bitcoin bij dit platform weg houdt” voegde hij eraan toe.

Als reactie hierop vertelde een woordvoerder van GitHub aan Decrypt dat ze soms verplicht zijn om de uitspraken van overheidsfunctionarissen na te leven

“Hoewel we het misschien niet altijd eens zijn met die wetten, moeten we mogelijk content gaan blokkeren als we hiervoor een geldig verzoek ontvangen, zodat onze (andere) gebruikers wel toegang kunnen blijven houden tot GitHub om samen te werken en software te bouwen.”

Alternatieve oplossingen

Voor Bitcoin-ontwikkelaars is dit beleid geen verrassing. Wladimir van der Laan twitterde in juni 2018 dat de Bitcoin-repository zou moeten worden verplaatst vanwege de acquisitie van Microsoft.

Hij voegde er echter ook aan toe: “Het heeft geen echte haast, maar ik verwacht dat dit het begin is van een lange, pijnlijke weg van [GitHub] waardoor het minder relevant wordt. Mogelijk eindigt Github wel op dezelfde manier als Codeplex.”

Codeplex is een codesharingplatform van Microsoft dat in 2017 is gestopt. Deze website is nu enkel als read-only back-up te bekijken.

Maar wat als het zo ver komt, waar moet Bitcoin dan naartoe? Er zijn gelukkig nog wel veel meer soortgelijke platforms, zoals Codeplex er ooit ook een was.

Sia en Gitlab

Een andere optie is concurrent GitLab. Dit is een open source project en het heeft ook de mogelijkheid voor self-hosting repositories. Daardoor kunnen teams van ontwikkelaars de controle over hun eigen project houden.

Sommige cryptoprojecten zijn al geswitched van platform. Vorig jaar deed Sia een migratie naar Gitlab.

“Github is de ruggengraad van veel open source projecten geworden. Het is ironsich, want Github zelf is closed source en gecentraliseerd. GitLab staat wat dat betreft veel meer in lijn met de open source filosofie.”

David Virock, CEO van Sia

Er staat ook een versie van de Bitcoin repository op Tor, die door ontwikkelaar Van der Laan zelf wordt onderhouden. Tor is een netwerk voor anonieme communicatie, welke via de Tor browser kan worden gebruikt.

Andere ontwikkelaars experimenteren met een peer-to-peer technologie als reactie op de weg die Github in lijkt te slaan. Ze werken aan platforms zoals Radicle, maar deze is nog in beta.

Bron: decrypt

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!