Britse belastingdienst: ‘Bitcoin (BTC) is geen geld of een valuta’

Majesty’s Revenue and Customs (HMRC) is onder andere verantwoordelijk voor het innen van belastingen in Groot-Brittannië. De belastingdienst publiceerde op 1 november nieuwe richtlijnen voor bedrijven en particulieren op het gebied van bitcoin (BTC) en andere cryptomunten.

Regels voor utility en security tokens komen volgens HMRC op een later moment. Tokens gekoppeld aan een cryptobeurs vallen wel al onder de nieuwe regeling.

Geen geld

De richtlijnen laten weten hoe de Britten om moeten gaan met BTC en belasting. Bedrijven die bitcoin kopen, verkopen, accepteren als betaling of minen moeten rekenen op verschillende belastingen.

Denk bijvoorbeeld aan inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting en winstbelasting. De Britse belastingdienst geeft ook duidelijk aan wat zij van bitcoin vinden: het is geen geld en geen valuta.

Snelle ontwikkelingen

De HMRC geeft aan in te zien dat we hier te maken hebben met een ecosysteem dat zich razendsnel ontwikkelt. Mede daarom worden de situaties per zaak bekeken om tot een beslissing te komen.

Ze gaan dus niet alleen uit van de richtlijnen, maar ook kijken ze naar elke situatie in de praktijk. Logisch, want de actuele wetboeken kunnen niet altijd bijhouden wat er op het internet en in dit geval met BTC gebeurt.

Eerder zei de HMRC nog dat ze het handelen in cryptovaluta in dezelfde categorie schaarde als gokken. Daar lijkt de organisatie echter nu van terug te komen: in de nieuwe richtlijnen is te lezen dat ze de handel in cryptomunten niet meer als gokken zien.

Bitcoin en belasting

Steeds meer landen hebben duidelijkere regels voor de handel in bitcoin. Ook in Nederland worden de regels, voor met name cryptobeurzen, strenger.

Beurzen moeten vanaf 2020 een boel extra informatie kunnen verschaffen aan bijvoorbeeld de belastingdienst.Dit gaat ten koste van de privacy tijdens het kopen.

Benieuwd naar de nieuwe regels in Nederland? Lees ook: Deze regels gaat de overheid per 2020 opleggen aan cryptobedrijven.

Bron: Cointelegraph

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!