Onderzoekers: ‘Stijging van Bitcoin (BTC) in 2017 kwam door één whale’

In 2017 steeg de prijs van bitcoin (BTC) met ruim 2.000%. Volgens twee Amerikaanse onderzoekers kwam deze stijging door maar één rijke bitcoiner.

John Griffin is professor aan de Universiteit van Texas, samen met Amin Shams (assistant professor in Ohio) deed hij onderzoek naar de stijging van BTC naar een stukprijs van boven de $20.000.

Volgens de onderzoekers is één bitcoin whale verantwoordelijk. Hij manipuleerde de prijs op cryptobeurs Bitfinex volgens het onderzoek.

Manipuleren

Griffin en Shams deelde hun onderzoeksrapport met Bloomberg. Ze analyseerden de transacties op Bitfinex tussen de stablecoin tether (USDT) en bitcoin.

De data suggereert dat tussen 1 maart 2017 en maart 2018 de BTC aankopen op Bitfinex stegen terwijl de waarde van bitcoin daalde. Één partij zou verantwoordelijk zijn voor het grootste gedeelte van deze transacties.

“Onze resultaten suggereren dat er in plaats van duizenden investeerders, slechts één persoon bitcoin heen en weer stuurde.”

John Griffin
bitcoin meester

Bitfinex

Bitfinex ontkent de conclusies uit het onderzoek. De paper rammelt volgens de chief financial officer van de beurs (Stuart Hoegner) aan alle kanten. Volgens hem is het onderzoek gebaseerd op een te kleine dataset.

Hoegner: ”Dit is een doorzichtige poging om de schijn van een academisch onderzoek te gebruiken voor een cash grab.” De beurs ontkent dus duidelijk dat dit heeft plaatsgevonden op hun platform.

Onrustig

Het is al jaren onrustig rondom Bitfinex. De handelsplaats ligt met de Amerikaanse staat New York in de clinch en ze verloren honderden miljoenen door een foute businessdeal.

Mis niks meer!
Invalid email address