‘Verbod op Bitcoin (BTC) is moeilijk te handhaven’, aldus Russische politicus

Rusland lijkt af te stevenen op een strenger beleid rondom bitcoin (BTC). De centrale bank van het land ondersteunt een plan om betalingen met BTC te verbieden. Maar volgens Antoly Aksakov, een Russische politicus en econoom, is het handhaven van zulke regels bijzonder lastig.

Bitcoin

Bitcoin is als valuta erg gemakkelijk te gebruiken, zelfs als het verboden is. Het staat immers nergens centraal opgeslagen en je hebt toegang tot je munten door middel van een bepaalde key.

Je kunt als regering bedrijven en instanties verbieden bitcoin te accepteren. Maar dat houdt de peer to peer marktplaatsen natuurlijk niet tegen. En zo is BTC ook gemaakt: het is de bedoeling dat overheden er geen grip op kunnen hebben.

Aksakov: ”In de nieuwe wet worden cryptovaluta verboden, tegelijkertijd worden er wetten geschreven over de handel in crypto op Russisch grondgebied. Het meest uitdagende onderdeel is de handhaving van deze regels. Misschien is dit de reden dat we nog geen akkoord hebben over de wetten.”

Niet te stoppen, toch nuttig

De politicus ziet echter toch voordelen in strenge maatregelen: het zou in ieder geval een groot gedeelte van de bevolking ontmoedigen om BTC te gebruiken. Mensen die het al gebruiken blijven dat echter waarschijnlijk toch doen, stelt Aksakov.

“Geldvervangers zijn verboden in Rusland, er is echter nog geen duidelijke definitie voor cryptovaluta. De roebel is het enige wettige betaalmiddel, maar andere fiatvaluta worden ook gebruikt.”

Antoly Aksakov

De econoom is van mening dat elke situatie zijn eigen regels nodig heeft in de wet. De politie en opsporingsdiensten kunnen hun werk beter doen als de regels duidelijk zijn.

Rusland moet deze vraag beantwoorden: Is bitcoin een geldvervanger of is het een digitale valuta. Voor beide antwoorden gelden hele andere regels.

Verbod op BTC

Ook China is druk in de weer met nieuwe regels rondom bitcoin, blockchains en andere implementaties daarvan. Het land heeft echter nog altijd bitcoin niet verboden. Volgens de CEO van cryptobeurs Binance is het hebben van de grootste cryptomunt volledig legaal in het land.

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!