grin meetup amsterdam bitcoin

Grin krijgt anonieme gift van 50 Bitcoin ($435.000), zit Satoshi hier achter?

Privacyproject Grin heeft een anonieme gift ontvangen van 50 bitcoin (BTC), omgerekend $435.000 tegen de huidige koers. Het voedt het ietswat bizarre gerucht dat Satoshi Nakamoto, de anonieme bedenker, achter de donatie zit.

Het gaat om een zogenaamde ‘coinbase donatie’ naar het projectfonds van Grin (niet te verwarren met cryptobeurs Coinbase, red.) De donateur wenst anoniem te blijven, zo vertelt Grin ontwikkelaar Daniel Lehnberg op het Grin Forum.

Donatie ter ondersteuning

Lehnberg onthult dat hij contact heeft gehad met deze donateur. Terwijl hij de identiteit van het desbetreffende persoon niet naar buiten brengt, geeft hij wel enkele hints. Hij deelde enkele opmerkingen die de persoon in kwestie deed over deze zaak:

“Onze motieven zijn niet economisch! Het gaat om de technologie en het protocol. Gebruik het alsjeblieft voor de ontwikkeling van GRIN. Blijf werken zoals je dat in het verleden deed […] Deze donatie is een blijk van waardering zodat je het werk kunt blijven doen […] zonder afhankelijk te zijn van andere financiële middelen.”

Ondanks deze boodschap vonden veel mensen dit een aparte zet. Sommige nieuwskanalen beweren dat Satoshi wel eens achter deze donatie kon zitten.

Charlie Lee, de oprichter van Litecoin, deed er nog een schepje bovenop. In een bericht op Telegram vertelt hij dat de desbetreffende munten in 2010 waren gemined. Ze zijn toen naar een wallet verplaatst en daar stonden ze al 9 jaar (inactief) te wachten. Tot op dit moment.

De donatie is in de blockexplorer voor iedereen terug te bekijken.

Het bleek uiteindelijk om een grap te gaan. Maar dat maakt het niet minder bijzonder dat deze ‘oude’ munten eindelijk zijn verstuurd.

Privacy en Bitcoin

GRIN is een cryptoproject dat zicht richt op vertrouwelijke transacties, waardoor de waarde en informatie hierover onzichbaar is voor derde partijen.

Het is gebouwd op het Mimblewimble protocol, vernoemd naar een vloek uit de welbekende Harry Potter serie.

Mimblewimble was ooit bedoeld als oplossing van de privacy- en schaalbaarheidsproblemen van bitcoin. Al snel zag men echter dat het eenvoudiger was een nieuwe blockchain te bouwen dan Mimblewimble als layer-2 of sidechain toe te voegen aan bitcoin.

Zo werd GRIN geboren en gezien de achtergrond beschouwt met het ook wel eens als bitcoin 2.0.

De community van GRIN is wat dat betreft erg te vergelijken met die van Bitcoin. Veel mensen zien het eerstgenoemde project als een heel ander protocol dan de meeste andere ‘altcoins’.

Mimblewimble protocol

Deze zomer onderging Grin een hard fork. Dit was de eerste van het netwerk sinds de lancering halverwege januari. Destijds is het consensus algoritme aangepast om beter bestand te zijn tegen ASIC miners.

In oktober presenteerde de Litecoin Foundation twee voorstellen om Mimblewimble, met de bijbehorende privacy features, te gaan integreren.

Eerder dit jaar spraken we nog met een developer van GRIN over deze privacy aspecten.


Bron: Cointelegraph

Disclaimer: Bitcoin Magazine NL biedt géén financieel advies. De artikelen zijn bedoeld voor educatieve doeleinden. 

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel en gemakkelijk

Maak een gratis account aan bij Coinmotion en betaal slechts 0,1% commissie voor jouw bitcoin in de eerste maand.

Maak nu een gratis account aan!