bitcoin mempool

Bitcoin (BTC) netwerk bestookt met 10.000’en goedkope transacties

De mempool van bitcoin (BTC) werd eerder vandaag goed gevuld met een flink aantal kleine transacties. Iemand stuurde 100MB aan bitcoin transacties voor 1 satoshi (sats) per stuk het netwerk op. Op het moment van schrijven gaat het om zo’n 90.000 transacties die in de wacht staan.

bitcoin meester

Geen probleem

Gelukkig zorgt dit niet voor problemen op het netwerk. Dit is hoe bitcoin hoort te werken. Je kunt transacties uitsmeren en ze zo goedkoop mogelijk in de ‘wachtrij’ zetten.

Doordat al deze transacties lage transactiekosten bieden, kiezen miners liever voor de transacties die meer opleveren. In de praktijk kun je met een (iets) hogere fee dus al voordringen in de rij. Je hebt dan eigenlijk geen last van deze hoeveelheid aan transacties.

Deze actie zorgt voor een gek beeld op onderstaande grafiek van de mempool. Zelf de mempool bekijken? Dat kan bijvoorbeeld hier.

Miners hebben voorlopig wel een flinke voorraad aan goedkope transacties die zij kunnen verwerken als er ruimte voor is.

Niet meer informatie

Er is op dit moment niet meer duidelijk over de achtergrond van deze transacties. Het had voor degene achter deze actie goedkoper geweest om het met minder transacties te doen. Wie er achter zit is niet bekend. Een van de mogelijke motieven is een zogenaamde ‘dusting attack’.

Hierbij stuurt de ‘aanvaller’ een kleine hoeveelheid sats naar verschillende adressen om deze aan elkaar te ‘koppelen’. Je kunt de satoshi’s die gestuurd zijn vervolgens volgen op het netwerk.

Het kan ook een rookgordijn zijn, om verschillende wallets te verbinden en bepaalde connecties te verbloemen.

Maar dat is speculatie. Bitcoin hoort op deze manier te werken. Het is aan de miners om te bepalen wanneer ze deze goedkope transacties verwerken.

Mis niks meer!
Invalid email address