bitcoin politie china btc

Chinese politie arresteert ex-medewerker Bitmain, blijkt CEO van concurrent

De politie in China heeft Yang Zuoxing gearresteerd, een voormalige medewerker van bitcoin miner fabrikant Bitmain. Saillant detail: Zuoxing is ook CEO van concurrent MicroBT, producent van WhatsMiner bitcoin miners.

Chinese politie arresteert CEO bitcoin miner

Het Chinese nieuwskanaal BlockBeats brengt het nieuws de wereld in, waarbij het zich baseert op ‘bronnen dichtbij de kwestie’. Deze bronnen zouden werkzaam zijn bij Chinese cryptobeurzen en mining bedrijven.

Maar vooralsnog gaat dus om een onbevestigd bericht.

Yang is in hechtenis genomen door de autoriteiten omdat hij misbruik heeft gemaakt van het intellectuele eigendom van Bitmain.

Zo is Yang is één van de ontwikkelaars achter het ontwerp van de miners waarmee Bitmain furore heeft gemaakt.

Patentbreuk?

Op dit moment geldt de Bitmain Antminer S9 als het neusje van de zalm als het aankomt op bitcoin miners. Hij verliet in juni 2016 de florerende onderneming omdat hij geen aandeel kreeg van de oprichters Jihan Wu en Micree Zhan.

Kort daarna heeft hij MicroBT en kreeg hij een aanklacht aan zijn broek vanwege inbreuk op patenten. Uiteindelijk heeft een rechtbank in China hem gelijk gegeven en had de aanklacht van Bitmain geen gerechtelijke grondslag.

De patenten waarvan hij gebruik maakte, werden namelijk industriebreed gebruikt en niet specifiek alleen binnen Bitmain, zo meldde Bloomberg destijds.

Heropening

De huidige arrestatie duidt op een heropening van de bovenstaande rechtszaak. Volgens een bericht van Coindesk had Bitmain in eerste instantie een schadevergoeding geëist van 26 miljard yuan, circa $3,7 miljard. Dat bedrag is teruggeschroefd naar $380.000.

Eerder dit jaar is Bitmain ook een rechtszaak begonnen tegen drie voormalige medewerkers die de mining pool Poolin zijn gestart. In dit geval werd er $4 miljoen geëist vanwege contractbreuk.

Bestuurscrisis

Bitmain is nogal in het nieuws de laatste weken. Zo heeft Jihan Wu zijn mede-oprichter Micree Ketuan Zhan de wacht aangezegd.

De mede-oprichter van Bitmain voelde zich als in zijn rug gestoken na het plotse ontslag tijdens een zakenreis, zo verklaarde hij onlangs.

Ondertussen heeft de firma ook een aanvraag voor een beursgang (IPO) ingediend hiervoor bij de Securities and Exchange Commission (SEC). Men opende een giga mining farm in het Amerikaanse Texas.

Maar ook producent Canaan Creative wil in Amerika naar de beurs.

Lees ook ons interview met Poolin.com: ‘Deel van Bitcoin mining apparatuur zal door halving waarde verliezen’

bitcoin kopen

 

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!