Federal Reserve: ‘Stablecoin crisis kan wereldeconomie raken’

De Federal Reserve (Fed), de centrale bank van Amerika, waarschuwt voor het falen van stablecoins. Een crisis zou grote schade kunnen betekenen voor de wereldeconomie. De Fed legt uit hoe de status quo kan worden beschermd en welke stappen uitgevers van stablecoins moeten nemen.

Het doel van een stablecoin wordt al verklapt in de naam: de prijs moet stabiel zijn. De grootste stablecoin op dit moment is Tether (USDT). Deze moet de waarde van één dollar vertegenwoordigen.

Stabliteit

In het novemberrapport van de centrale bank over de financiële kijkt men naar mogelijke doemscenario’s. De meest voor de hand liggende is een bankrun bij de uitgever van de munt. Wanneer iedereen tegelijk zijn dollar stablecoin om wil zetten naar dollars moet er wel voldoende geld in kas zijn.

Het rapport is duidelijk: ”Verlies van vertrouwen kan voor een bankrun zorgen.” De Federal Reserve denkt dat dit in het ergste geval zelfs invloed kan hebben op de globale economie, asset prijzen en de algemene financiële stabiliteit.

Libra

Sinds Facebook hun cryptomunt Libra aankondigde zijn de Fed en andere regelmakers wereldwijd druk bezig met stablecoins. Het rapport waarschuwt voor de combinatie van social media en de integratie van een stablecoin.

”Stablecoins die worden gebouwd voor grote internationale netwerken zoals de Libra van Facebook hebben de potentie om razendsnel te worden geaccepteerd.”

Federal Reserve

Het is duidelijk dat de Amerikaanse centrale bank de concurrentie voelt. Het is immers sinds bitcoin mogelijk voor iedereen om zijn eigen munt uit te geven, ook al is het in essentie vaak niks anders dan een (slechte) kopie van iets dat al bestaat.

Regels

Het rapport somt de stappen op waar uitgevers van stablecoins aan moeten voldoen:

  • Uitgevers moeten aangeven hoe hun staking mechanisme werkt
  • Uitgevers moeten de privacy van hun klanten beschermen, maar wel voldoen aan Know-Your-Customer richtlijnen.
  • Uitgevers moeten hun terms of service duidelijk naar buiten brengen
  • Uitgevers moeten duidelijk aangeven of klanten recht hebben op assets die de munt dekken

Logische regels, maar die over pirvacy gaat wel een beetje mank. Je kunt niet én aan de strenge Know-Your-Customer regels voldoen en beweren dat je goed omgaat met de privacy van je klanten.

De bitcoin derivatenbeurs BitMEX lekte eerder dit jaar duizenden mailadressen van hun klanten door een fout tijdens het versturen van een email.

Uiteraard roept de Fed op geen stablecoins uit te brengen tot er duidelijke regels zijn. Daar is het echter al een beetje te laat voor..

Bron: Coindesk

Disclaimer: Bitcoin Magazine Benelux biedt geen beleggingsadvies. Onze berichten zijn enkel bedoeld voor informatieve doeleinden.

Mis niks meer!
Invalid email address

Snel, Gemakkelijk, Goedkoop

Maak een gratis account aan bij Bitvavo en betaal in de eerste week geen handelskosten voor jouw eerste €1.000 aan bitcoin.

 

Maak nu een gratis account aan!