Deze assetmanager ($2.460 miljard) gaat bitcoin kopen en opslaan voor Wall Street

Met 2.460 miljard dollar aan vermogen onder beheer geldt Fidelity als één van de grootste vermogensbeheerders ter wereld. Met een licentie van de financiële toezichthouder van de staat New York op zak kan het als trustfonds opereren voor bitcoin en andere crypto.

Bitcoin en Fidelity

New York geldt nog altijd als het financiële hart van de VS en misschien wel van de wereld. Vandaar dat de staat een eigen financiële wet – en regelgeving heeft opgetuigd voor ‘Wall Street’ als financieel centrum.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Fidelity wist als traditionele partij al snel bitcoin te omarmen. Zo kon men eind 2015 al een donatie in bitcoin doen in het goede doelenfonds van de assetmanager. Ook beheert Fidelity al crypto voor investeringsfondsen, maar nog niet voor klanten uit New York.

Dat één van de grootste vermogensbeheerders als custodian kan gaan optreden voor cryptofondsen in Wall Street, is dan ook goed nieuws voor bitcoin. Het is nieuw kanaal om in bitcoin te handelen en de concurrentie tussen custody providers neemt hierdoor toe.

Met een trustlicentie kan Fidelity namelijk ook meer traditionele klanten zoals pensioenfondsen en goededoelen instellingen aan gaan trekken, zo is de verwachting van Tom Jessop, CEO van Fidelity Digital Assets.

Custody

In een gesprek met The Block Crypto licht Tom Jessop, een voormalige managing director bij Goldman Sachs, de stap toe.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]‘Instituties willen zaken doen met andere instituties. Met deze trustlicentie is dat voor partijen de laatste check in de box op zoek naar een gekwalificeerde custodian’.[/penci_blockquote]

Fidelity heeft– om precies te zijn – een zogenaamde SOC1 Type 1 certificatie, waarbij een Big Four advieskantoor hun custodyproces geheel heeft doorgelicht. De consultants hebben onder meer gekeken naar:

Custody en handel onder één dak

Met partijen zoals Bakkt en Coinbase heeft Fidelity de nodige concurrentie. Zo doet Bakkt de custody voor Pantera Capital, Galaxy Digital en Tagomi. Fidelity op zijn beurt doet weer een duo-custody (met Bakkt) voor de onlangs aangekondigde bitcoin fondsen van Galaxy.

‘Maar ook pensioenfondsen en goede doeleninstellingen weten ons te vinden’, aldus Jessop. Niettemin zijn van de huidige klanten ongeveer 70 procent pure cryptospelers en is 30 procent traditionele spelers.

Fidelity hoopt zich te onderscheiden van de concurrentie door naast custody ook een zeer liquide handelsplatform aan te bieden. Hiermee kunnen handelaren van hun klanten met één druk op de knop aan de slag. Opslag en handel onder één dak, waardoor er snel op de volatiele assets gereageerd kan worden.

Volgens Jessop zijn ze continu bezig om de liquiditeit van de handel te vergroten door nieuwe deals te sluiten met crypto exchanges.

Crypto en veiligheid? Overweeg een hardware wallet om je bitcoin op te slaan

Bronnen: DFS / Fidelity / The Block Crypto

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Zijn diepgaande kennis en analytische vaardigheden stellen hem in staat om complexe marktgegevens te ontcijferen en waardevolle inzichten te delen met zijn publiek. Naast zijn professionele bezigheden heeft Wessel een grote passie voor muziek en sport. Hij brengt graag tijd door buiten de digitale wereld en is een fervent bezoeker van concerten en sportwedstrijden. Deze liefde voor live-evenementen weerspiegelt zijn behoefte aan directe ervaringen en interactie met de wereld om hem heen. Wessel is ook iemand die veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Of het nu gaat om een spontane uitstap of een geplande vakantie, hij koestert deze momenten en ziet ze als een essentieel onderdeel van zijn leven. Deze uitstapjes bieden hem niet alleen ontspanning en plezier, maar versterken ook zijn banden met zijn dierbaren. Zijn collega's en kennissen in de crypto-industrie waarderen Wessel vooral om zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid. Hij staat bekend om zijn vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband uitstekend werk te leveren, waarbij hij altijd streeft naar het behalen van concrete resultaten. Zijn pragmatische aanpak en toewijding maken hem tot een waardevolle speler in elk project. Wessel's betrouwbaarheid is een ander kenmerk dat hem onderscheidt. In een industrie die soms onvoorspelbaar en volatiel kan zijn, biedt zijn standvastigheid en integriteit een rotsvaste basis voor zijn collega's, lezers en volgers. Zijn vermogen om consistente en betrouwbare analyses te leveren, heeft hem een gerespecteerde stem in de gemeenschap gemaakt. Samenvattend combineert Wessel zijn uitgebreide kennis van de cryptomarkt met een rijk persoonlijk leven vol muziek, sport en familie. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.