Bitcoin expert Jameson Lopp: ‘Bitcoin gaat leiden tot scheiding van geld en staat’

Jameson Lopp is een veelgevraagd expert en spreker op het gebied van privacy, bitcoin security en het Lightning Network, de secundaire laag bedoeld om bitcoin te schalen. We hebben een exclusief interview met de man die onlangs nog een inspirerende presentatie gaf tijdens de Lightning Conference in Berlijn.

Jameson Lopp: 'professioneel cypherpunk'

Lopp (ruim 210.000 Twittervolgers) geldt als één van de meest toegankelijke figuren in de bitcoin wereld. Ook deze keer staat hij ons graag te woord, na ons eerdere onderhoud in het voorjaar van 2018.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De Amerikaan geldt als een encyclopedie als het gaat om bitcoin en dan in het bijzonder het beveiligen en veilig opslaan van je bitcoins. In jargon heet dat private key management.

Lopp heeft ruim drie jaar gewerkt als bitcoin engineer bij BitGo, waarvoor hij dus voor exchanges het private key management inregelde. Exchanges houden net zoals banken veel vreemd vermogen vast en dus is het in hun belang dat de fondsen veilig zijn.

Onlangs maakte hij de overstap naar Casa, een hard - en softwaremaker en bekend van de Casa Node, een kastje om onderdeel te worden van het decentrale Lightning Network. Maar Casa doet meer: onder meer ervoor zorgen dat je erfgenamen - op een veilige manier - toegang krijgen tot je bitcoin of satoshi's.

Tijdens dit gesprek komen een aantal (uiteenlopende) onderwerpen aan bod en we hebben voor het gemak een tijdsindeling gemaakt van het 55 minuten durende gesprek.

Als je direct wilt luisteren naar het gesprek, dan is hier alvast de link naar de mobiele app van Anchor.

Nu al luisteren? Dat kan.

1. Introductie, privacy en private betalingen (0:00 – 13:35)
2. Visie op het bitcoin netwerk, hashrate, decentralisering, exchanges (13:36 – 26:50)
3. Opschalen van bitcoin en het Lightning Network (26:51 – 40:35)
4. Toepassingen op het Lightning Network: payments, messenging, streaming money, sidechains (40:36 – 46:40)
5. Testen van nodes, CASA Node en outro (46:41 – 55:48)

Meekijken in je slaapkamer

Een van de onderwerpen dat uitvoerig de revue passeert, is privacy, iets wat Lopp zeer serieus neemt. Hij heeft daar ook wel reden toe.

Zo is er namelijk - ten oprechte - een heus SWAT-team zijn huis binnengevallen nadat hij in de surveillance-systeem als verdachte is aangemerkt. De schrik zat er na die gebeurtenis goed in.

Recentelijk is hem ook de toegang ontzegd van een pretpark, omdat er wederom in het surveillancesysteem van het pretpark een fout was geslopen en hij was aangewezen als verdacht persoon.

Ook kwam het wel eens voor dat hij bij de veiligheidscontrole op een vliegveld eruit wordt gepikt. Hij heeft dan ook besloten om zijn karakteristieke vijftig centimeter lange baard af te scheren om minder opvallend door het leven te gaan.

En ook in dit gesprek geeft hij toe wel eens leugentjes om bestwil te gebruiken om niet op te vallen:

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]‘Je kunt beter liegen dan dat je zegt dat je hecht aan je privacy, want dan ben je direct verdacht. Mensen gaan zich namelijk direct afvragen: ‘oh, maar wat wil hij dan voor ons verbergen? Dus dan kom je wel eens met een verhaaltje waardoor je minder verdacht lijkt’.[/penci_blockquote]

Het concept privacy staat dan ook op zeer gespannen voet met de ongebreidelde informatiemaatschappij waarin we leven. Het delen van persoonlijke informatie is via sociale media zeer laagdrempelig, van babyfoto's tot intieme gesprekken.

Kortom, het is ook lastiger om privé-informatie uit de handen te houden van kwaadwillenden. Lopp noemt deze niet bij naam, maar het is duidelijk dat hij weinig sympathie heeft voor overheden die meekijken in iemands privéleven. Omdat het 'systeem' hen aanwijst.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]‘Deze strijd voor méér privacy houdt voor mij nooit op. Maar je kunt wel concluderen dat we de strijd om privacy volledig verloren hebben.

Als je je afzet tegen deze hardnekkige trend, dan kost dat ontzettend veel tijd, moeite en ook geld. En ook in sociaal opzicht kun je in een lastig parket komen, zodra jij degene bent die van privacy een ding maakt en de rest van je omgeving niet’.[/penci_blockquote]

Bitcoin en de scheiding van geld en staat

Lopp merkt terecht op dat cash geld of een 'virtuele creditcard' iemand nog steeds meer privacy geeft dan bitcoin.

Want bitcoin is helemaal niet privé. Lopp benoemt zijn ideologie als het op bitcoin aankomt en we geraken gelijk bij een machtsvraag: wat maakt het dat een centrale partij en een paar daar omheen cirkelende actoren het recht hebben tot geldcreatie?

Zoals Nick Szabo het onlangs opmerkte in de podcast van Peter McCormack: het huidige geldsysteem leidt tot diepe sociale en financiële ongelijkheid, want een beperkte groep heeft als éérste toegang tot het geld. Kortom, daar is niets decentraals aan. Het onrecht zit dus al aan de wortel en niet aan de tak.

Lopp maakt zich sterk voor de gedachte dat de Staat gescheiden moet zijn van de geldcreatie. Hij pleit in navolging van de scheiding van kerk en staat, voor de scheiding van geld en staat.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Het moet niet zo zijn dat een klein groepje mensen de controle heeft over de creatie van geld. Bitcoin gaat dus in eerste instantie om het omverwerpen van de macht'.[/penci_blockquote]

Maar dat wil niet zeggen dat bitcoin als systeem, ideologie, asset óf betaalmiddel al af is. Bij lange niet, zo benadrukt hij. Bitcoin is als technologie weliswaar de experimentele fase voorbij, maar er is nog veel werk aan de winkel.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Ik werk nu ruim vijf jaar aan bitcoin simpelweg om het beter te begrijpen. Niettemin is er nog veel (ontwikkelaars) werk nodig om de werking en de implicaties van deze uitvinding volledig te begrijpen en erop verder te bouwen. Een van de uitdagingen is dat bitcoin weinig veranderlijk kán zijn.[/penci_blockquote]

En als we het hebben over wat nog verbeterd kan worden, dan vallen snel de woorden schaalbaarheid en veiligheid. Simpelweg het gebruiksvriendelijk opslaan van je private keys zonder slapeloze nachten te hebben.

[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]Begin met simpele feit om je private keys te beschermen. Er is nog steeds een vrij hoge drempel voor de gemiddelde persoon om een eigen bank te zijn en er ook vertrouwen in te hebben. Er is nog geen gemoedsrust. Dat educatie en instructie over het basale niveau van private key management is nog nodig'. [/penci_blockquote]

Het 'schaalbaarheidsdrama'

Gevraagd naar de grootste uitdaging noemt Lopp dat bitcoin (en ook Lightning) elf jaar na dato nog steeds 'heel nieuw' is.

Te beginnen met het concept van decentrale governance. Het feit dat mensen zónder stemming en dus zónder centrale macht tot een consensus komen. Dat zit namelijk ingebakken in een systeem van nullen en enen. En dat zijn 'we' niet gewend, want er iemand staat bovenaan de top van de piramide.

'En dat decentrale karakter is juist héél frustrerend voor veel mensen. Want er is namelijk nooit een systeem geweest zónder een hiërarchische verdeel - en heerssysteem'.

'Dat werd goed geïllustreerd toen er een hard fork volgde tussen bitcoin en bitcoin cash. Ik noem dat het schaalbaarheidsdrama. Mensen zochten toen continu naar een manier om een stem en dus controle te moeten krijgen over het systeem. Laten we de miners, nodes of ontwikkelaars stemmen?'

'Maar néé, zo zit bitcoin níet in elkaar. Bij bitcoin is het bereiken van consensus schier onmogelijk omdat het aantal actoren te veel en te divers is. Het netwerk is simpelweg te wijdverbreid en te gevarieerd. Uiteindelijk heeft deze discussie ook geleid tot een scheur tussen de zogenaamde high time preference en de low time preference mensen'.

'Want sommigen vonden dat er zo snel mogelijk veranderingen op het bitcoin netwerk moesten plaatsvinden om erger te voorkomen. Terwijl de anderen betoogden: nee, juist als we te snel veranderen, komen we in de knel'.

'Dat was de crux van het opschalingsprobleem en daarop ontstond de voedingsbodem voor een fundamenteel ideologisch meningsverschil. Inzet was: de kosten van de transacties zo laag mogelijk houden óf de kosten van het valideren van het complete bitcoin ledger zo laag mogelijk houden?'

Dit meningsverschil ontaardde in een conflict en heel concreet tot een splitsing van het netwerk in bitcoin en bitcoin cash.

Na de hard fork

Hoe ziet Lopp dan de rol van miners bijvoorbeeld? Hij legt uit: 'Uiteindelijk doet een netwerk, in dit geval het bitcoin netwerk, de miners een aanbod. Namelijk: we betalen je uit in een block subsidy en transactiefees. En in ruil daarvoor garandeer je dat je het netwerk beveiligt met je rekenkracht.

Als we kijken naar de hoogten van de block rewards én de transactievergoedingen, kun je tot de conclusie dat de meeste waarde in het bitcoin netwerk vertegenwoordigd is. Die kloof is inmiddels zeer groot en wordt groter.

Dat laat dus in mijn ogen zien dat miners de economische prikkel hebben om hun hashpower voor dit netwerk aan te wenden. De meerderheid van de waarde is dus samengebald in bitcoin, als store of value of medium of exchange en dat vertaalt zich in een hogere hashrate voor bitcoin.

Lopp voorspelt dat de computerkracht eerder gaat toenemen, dan gaat afnemen de komende tijd, maar haast zich erbij te zeggen dat het net zo lastig te voorspellen is als de bitcoin prijs.

Bitcoin als circulaire economie

Op dit moment is het leeuwendeel van de bitcoin transacties nog plaats op en tussen cryptobeurzen. Hoe ziet Lopp dat: een decentraal systeem dat de centrale machten blijft voeden?

'Centralisatie is een natuurlijk verschijnsel, omdat zich daar de waarde zich nu eenmaal bij de tussenpersonen samenbalt. En toegegeven, het meeste kapitaal en ook de winst komt samen bij de beurzen. Ze hebben zelf dan ook totaal geen prikkel om te decentraliseren.

Maar vooralsnog zijn er wel on - en offramps nodig om kapitaal te brengen naar bitcoin als asset. Het is namelijk nog geen betaalmiddel en bitcoin heeft geen circulaire economie om zich heen gemaakt. Het feit is dat je nog altijd fiat geld nodig heeft, ook bij het Lightning Network overigens.

Uiteindelijk wíl je dat het niet meer nodig is en dat je alles kunt afrekenen met satoshi's, maar daar is nog heel veel werk voor nodig voordat zowel particulieren als bedrijven betalingen met Lightning gaan verrichten op massale schaal.

Opschalen met Lightning

'Bitcoin heeft net zoals elke technologie een schaalbaarheidsprobleem, maar bitcoin is van een andere categorie. Het is nog steeds nieuw en het Lightning Network is haar bètaversie al ver gekomen. De foutmarge zit in mijn ogen bij de 10%.

Dus ik geloof niet dat dit betaalsysteem mainstream kan gaan voordat de foutmarge ver ónder de 1% ligt. De meeste uitdagingen zijn er op softwareniveau, dat betrouwbaarder moet worden. Ik moet zeggen: bij de Bitcoin en Lightning nodes bij CASA zijn we tot nu toe weinig veiligheidsproblemen tegengekomen.

Ook die bug die onlangs ontdekt is, is nooit misbruikt om iemand geld afhandig te maken. De problemen die we tegenkomen zijn hardware crashes van nodes en corrupted data waardoor de bitcoin niet meer is te bereiken'.

Lopp pleit daarom voor 'robuuste back-up' systemen en liquiditeitsmanagement.

'Wat we nu bouwen is nog nooit gebouwd en op dat nieuwe systeem is men ook verantwoordelijk voor hun eigen liquiditeit. Een van de belangrijke factoren is het in evenwicht brengen van de Lighting balansen. Zodra de betalingen op de channels voor onbepaalde tijd door kunnen gaan zonder interrupties. Daarvoor is ook liquiditeit voor nodig.

'In Berlijn heb ik gepleit dat er exchanges naar Lightning moeten komen om het netwerk meer liquide te maken. Zodra die connectie op touw is gezet: iemand stuurt fiat geld naar een exchange en via een exchange gaat het naar Lighting, is een oplossing. Dat voorkomt dat men weer gaat terugvallen op de basislaag van bitcoin voor een onchain betaling.

'Dus ja klopt, voorlopig blijft fiat geld wél nodig. Totdat je dus een circulair systeem krijgt waarbij jouw salaris of pensioen in Lighting wordt betaald en je balans dus continu aangezuiverd wordt. Bedrijven zijn overigens gewoon nodig, want nu is ook het merendeel van jouw transacties met een bedrijf'.

'Lightning is minder aantrekkelijk als er alleen individuen op zitten. Dan ontbreekt de economische prikkel en er is juist continu transactieverkeer nodig om een ecosysteem te bouwen'.

Streamen van gelddeeltjes

Lopp sluit af met een visioen waarbij Lightning eindelijk microbetalingen en het streamen van gelddeeltjes mogelijk gaat maken. 'Het streamen van centen of fracties van centen ligt straks binnen handbereik via je telefoon.

Dat gaat voor disruptie zorgen voor bestaande abonnementsmodellen, waarbij je steeds per maand moet afrekenen. Stel dat je ineens voor maar een paar minuten hoeft af te rekenen in plaats van een maand?

In mijn ogen gaat dat tot gigantisch veel economische efficiency leiden. En dan heb ik het nog niet over hoe objecten in een internet of things omgeving elkaar gelddeeltjes kunnen sturen. Kortom, de mogelijkheden van Lighting zijn enorm en we staan pas aan het prille begin'.

Anchor

1. Introductie, privacy en private betalingen (0:00 – 13:35)
2. Visie op het bitcoin netwerk, hashrate, decentralisering, exchanges (13:36 – 26:50)
3. Opschalen van bitcoin en het Lightning Network (26:51 – 40:35)
4. Toepassingen op het Lightning Network: payments, messenging, streaming money, sidechains (40:36 – 46:40)
5. Testen van nodes, CASA Node en outro (46:41 – 55:48)

Youtube

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Zijn diepgaande kennis en analytische vaardigheden stellen hem in staat om complexe marktgegevens te ontcijferen en waardevolle inzichten te delen met zijn publiek. Naast zijn professionele bezigheden heeft Wessel een grote passie voor muziek en sport. Hij brengt graag tijd door buiten de digitale wereld en is een fervent bezoeker van concerten en sportwedstrijden. Deze liefde voor live-evenementen weerspiegelt zijn behoefte aan directe ervaringen en interactie met de wereld om hem heen. Wessel is ook iemand die veel waarde hecht aan tijd doorbrengen met zijn familie en vrienden. Of het nu gaat om een spontane uitstap of een geplande vakantie, hij koestert deze momenten en ziet ze als een essentieel onderdeel van zijn leven. Deze uitstapjes bieden hem niet alleen ontspanning en plezier, maar versterken ook zijn banden met zijn dierbaren. Zijn collega's en kennissen in de crypto-industrie waarderen Wessel vooral om zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid. Hij staat bekend om zijn vermogen om zowel zelfstandig als in teamverband uitstekend werk te leveren, waarbij hij altijd streeft naar het behalen van concrete resultaten. Zijn pragmatische aanpak en toewijding maken hem tot een waardevolle speler in elk project. Wessel's betrouwbaarheid is een ander kenmerk dat hem onderscheidt. In een industrie die soms onvoorspelbaar en volatiel kan zijn, biedt zijn standvastigheid en integriteit een rotsvaste basis voor zijn collega's, lezers en volgers. Zijn vermogen om consistente en betrouwbare analyses te leveren, heeft hem een gerespecteerde stem in de gemeenschap gemaakt. Samenvattend combineert Wessel zijn uitgebreide kennis van de cryptomarkt met een rijk persoonlijk leven vol muziek, sport en familie. Zijn hands-on mentaliteit en betrouwbaarheid maken hem niet alleen een expert in zijn vakgebied, maar ook een gewaardeerd lid van elke gemeenschap waar hij deel van uitmaakt.