bitcoin flashcrash futures btc

Manipulatie? Bitcoin futures dippen plots naar $8.500 bij CME

Weer een opvallende, plotse daling van bitcoin (BTC) op één cryptobeurs vandaag en niet marktbreed. Plaats van handeling is deze keer futuresbeurs CME, de grootste aanbieder van (bitcoin) futures.

De prijs van deze futures dook naar $8.500 om een openstaande positie (‘future gap’, red.) op te vullen. De prijs schoot vrijwel direct weer omhoog naar $9.300.

Vorige week was er sprake van een opvallende prijsdip bij de Nederlandse optiebeurs Deribit, wat later een softwarefout bleek, zo erkende Deribit zelf in een interview met Bitcoin Magazine NL.

Ook bij de BTSE exchange was vorige week sprake van een plotselinge daling. Sommigen spreken van manipulatie, maar is dat wel zo?

bron: Cointelegraph

Bitcoin (BTC) futures

Een ‘gat’ ontstaan in de handel in futures, zodra een nieuw futurecontract op een hoger prijsniveau start dan de prijs van een eerder contract.

Analisten merken op dat bitcoin deze ‘gaten’ doorgaans ‘vult’. Deze keer ging dat gepaard met weinig volume, aldus bekende beursanalist en ‘quant’ Willy Woo.

Volgens hem is het op zijn minst een ongebruikelijke beweging. Reden genoeg om de prijsschommelingen van bitcoin met de nodige argwaan te volgen de komende tijd, aldus Woo.

Hij illustreert zijn argument van ‘weinig volume’ met het volgende plaatje. De koers daalde 11% in slechts enkele minuten.

bitcoin meester

Cryptotwitter

Ook de bekende handelaar Scott Melker mengde zich in de discussie: hij merkte op dat er nog één futuresgat niet gevuld is, bij de $11.000. Mogen we daarom omhoog kijken?

Sommigen nemen nogmaals het woord manipulatie in de mond, zoals de analist lowstrife op Twitter. In zijn ogen een schoolvoorbeeld van manipulatie: het moedwillig

In een opeenvolgende tweet legt hij wat hij bedoelt. Op het bovenstaande plaatje is te zien dat het handelsvolume vóór en niet tijdens de dip plaatsvindt. Maar op de 1-minuut grafiek lijkt het net alsof dit wél het geval is. En dat klopt in zijn ogen niet.

Josh Rager: ‘licht bullish’

Zo’n vaart loopt het volgens Josh Rager niet, maar door vullen van de gaps ziet hij een nieuwe situatie voor bitcoin ontstaan op de korte termijn.

Zijn strategie neigt naar ‘licht bullish’ omdat het aantal ‘long’ posities in zijn ogen aan het toenemen zijn. Maar hij durft nog niet te hard te juichen.

Manipulatie of niet, bitcoin blijft met een market cap van op dit moment $168 miljard een asset waarvan de prijs relatief gemakkelijk te beïnvloeden is. Marktspelers speculeren namelijk ook op de marktreactie zodra een koers plots daalt.

Eén gevolg kan namelijk een verdere dip zijn, en dat is wat ‘men’ juist wil bewerkstelligen: bijkopen op een lager niveau.

Bron: Cointelegraph

Mis niks meer!
Invalid email address